TÜRKİYE'NİN 6. KAZI SEMPOZYUMU ÇORUM'DA BAŞLADI

Kültür Sanat 18 Aralık 2015 16:42
Videoyu Aç TÜRKİYE'NİN 6. KAZI SEMPOZYUMU ÇORUM'DA BAŞLADI
www.hitittv.com Hitit diyarında "6. kazı" sempozyumu Başladı
A
a

Video Haber İzle...Hitit diyarında "6. kazı" sempozyumu Başladı. Çorum Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Çorum müzesi Müdürlüğünün ev sahipliğinde Bu Yıl 6.'sı düzenlenen Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu Çorum Müzesinde 18-19 Aralık itibariyle iki gün sürecek .

Hitit diyarında "6. kazı" sempozyumu Başladı



 Hitit uygarlığının merkezi Çorum'da, Hitit tarihinin araştırıldığı kazı alanlarının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, "6. Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyum'unda buluştu.


Sempozyuma;Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir,İl  Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, İl Özel İdare Genel sekreteri Ömer Arslan, Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Çorum'da kazı çalışmalarını yürüten Hattuşa kazı heyeti Başkanı Doç DR Andreas  Schachner, Müze Müdürü  Önder İpek Arkeologlar,Akademisyenler,ve Arkeoloji öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı. 



Doç DR Andreas  Schachner'in açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye'nin birçok ilinde buna benzer sempozyumlar düzenliyoruz.Çorum  büyük bir Arkeoloji alanında büyük bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi.Bir yerde sadece bilimsel çalışma yaparak tarihi geçmişi anlamamız mümkündeğildir dedi.  Doç DR Andreas  Schachner  bu tür ortak çalışmaların gelecek yıllarda da artarak devam etmesini bekliyorum. Bu zor şartlar altında çalışan Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çorum Müzesi çalışanlarına teşekkürediyorum dedi. 


Daha sonra kürsüye  gelen Çorum Müze Müdürü Dr. Önder İpek; geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden  Ortaköy-Şapinuva kazı başkan yardımcısı merhum Dr  Mustafa Süel'i andı Mesleki çalışmaları hakkında bilgi sundu.


Sempozyum da Selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilen ,İl  Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru  Çorum'da yapılan  arkeolojik çalışmalar Hitit dönemine ait eserlerin  ortaya çıkması ve  Bu topraklarda yaşamış uygarlıkların  izini ortaya çıkarmak en önemli görevlerimiz arasındadır dedi. 


Sempozyumun  onur konuğu
 Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir Çorum müzemiz diğer illere örnek olacak bir durumdadır.Çorum'da arkeoloji kazılar yapan arkeologlara ve akademisyenlere teşekkür etti. 
 
Bozdemir  Yapılan bu kazıların tek amacı binlerce yıllık geçmişe sahip zenginliklerin ortaya çıkmasını sağlamaktır dedi. Bu tarihi zenginlikleride gelecek nesillere aktarmaktadır. Genel Müdürlük olarak 2013-2015 yılları arasında Çorum'a 5.5 milyonlira  ödenek aktardık dedi.




Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aygen ve Tarih  ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Ekrem Özdemir, Çorum'un Alaca kazılarının başladığı 1890 yılından itibaren Çorum'un kaderinin değiştiğini söyledi.

'Bazı tepelerde Asar-ı Antika var' başlıklı sunumda, Çorum  tarihi ile ilgili bulgularını paylaşan Özdemir ve Aygen, 1890 yılında Alaca'da başlayan kazı çalışması ile birlikte, Alaca'ya yurt içi ve yurt dışından gelen bilim adamlarının sayısının artmasıyla birlikte, Alaca'ya acilen telgraf makinesi getirilmesine karar verildiğini anlatan Özdemir, o yıllarda Ortaköy'de telgraf makinesi bulunduğunu, Ankara'nın Ortaköy'ün makinesini Alaca'ya alma girişiminin Ortaköylüler tarafından büyük bir dirençle karşılık bulduğunu aktardı.

Ankara Valisi Abidin Paşa'nın girişimiyle Alaca'ya telgraf makinesi aldırmanın yanısıra, Yozgat'a bağlı bulunan Alaca'nın da Çorum'a bağlanması, İskilip ve Sungurlu'nun da ilçe olarak bağlanarak Çorum'un mutasarrıflık olmasında ısrarcı olduğunu anlatan Ekrem Özdemir, kazıların Çorum'a olan etkisini şu cümlelerle özetledi, "Alaca üzerinde yapılan bu uygulama, adeta tüm Çorum'un kaderi haline geldi. Alaca'da baş gösteren gelişmeler, hükümet konağı inşasını elzem kılınca., vaktin ileri gelenleri iyi bir akıllılıkla binanın açılış tarihini zamanın padişahının doğum tarihine denk getirdi ve böylece padişahın da ilgisi  Alaca ve dolayısıyla Çorum üzerine çekilmiş oldu. Ardından yaşanan süreç, o günden bu güne ulaştı. 1890'da başlayan Alaca kazıları, bir nevi Çorum'un kaderinde önemli bir dönüm noktası oldu." dedi.
 



www.hitittv.com Hitit diyarında "6. kazı" sempozyumu Başladı
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam