ŞİMŞİRGİL: OSMANLI'DA SARAY VE HAREM'LE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPTI

Kültür Sanat 24 Aralık 2015 23:40
Videoyu Aç ŞİMŞİRGİL: OSMANLI'DA SARAY VE HAREM'LE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPTI
www.hitittv.com
A
a

VİDEO HABER İZLE : PROF DR. AHMET ŞİMŞİRGİL ÇORUM'DA OSMANLI'DA SARAY VE HAREM'LE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPTI İnsani Değerler Platformunun Organizasyonunda düzenlenen Program, Devlet Tiyatro Salonunda yapıldı.

Osmanlı’yı Saray ve Haremi  Doğru Anlamak için Prof Dr. Ahmet Şimşirgil'i dinlemeye gelen Gençler salonu tıklım tıklım doldurdu.Konferansa. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı  Turhan Candan, İnsani Değerler Platformu dönem sözcüsü Seyfettin Zengin,Çorimder başkanı Ayhan Boyraz,Ensar Vakfı Çorum şube başkanı Halil İbrahim Aşgın,Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Ünal Yıldırım ve çok sayıda STK'lar ,Gençlik Teşkilatları katıldı. 

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in konferansında  “Osmanlı’da Saray ve  Haremi  Doğru Anlamak” Tarih heyecan duyarak anlatılırsa tarih bilincinin oluşumunda ne denli etkili olduğunun en güzel örnekleriyle anlatan Şimşirgil  konuşmasında şunları dile getirdi.

Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatının anlatıldığı ve medyada yayınlandığı günden itibaren geniş yankı uyandırarak kamuoyunun tepkisini çeken Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, dizi yapımcılarını eleştirdi. Fetih 1453 sinema filmini ve Şah Sultan kitabının yazarı Prof. Dr.İskender Pala'yı da eleştiren Şimşirgil, bazı ilahiyatçılara da göndermede bulundu. Dizi ve sinemaların yayınlandığı tarihlerin özel olarak seçildiğine dikkat çeken Şimşirgil, bu yapımların arkasında dış güçlerin bulunduğunu kaydetti.
 
Muhteşem Yüzyıl'ın durduk yere çıkmış bir dizi olmadığını söyleyen Şimşirgil, "Kanuni rastgele seçilmiş bir devlet adamı değil. Osmanlı tarihinin en tepe noktası, altın çağındaki bir yönetici. Onu aldılar ve bu milletin gözünden yıkmayı düşündüler. Dizilerden tarihimizi öğreniyorsak, diziyle yatıp kalkıyorsak, dizideki tarihi tarih zannediyorsak adamlar hedeflerine ulaşıyor ve ulaştılar. Bunu net bir biçimde ifade edebilirim" dedi.
 
Eleştirilerine Fetih 1453 filmi ile devam eden Şimşirgil, "Bu film Fatih Sultan Mehmet'in şahsiyetini öldürdü. ve ardından bir roman yazıldı. Bu romanı da, 28 Şubat'ta askeriyeden emekliliğine son 2 ay kalıp atıldığı için mağdur ve mazlum rolü oynadı. Mağdur ve mazlum rolü oynadı diyorum. Eskiden mağdur ve mazlum diyordum. Öyle anlatıyorum. Ama şimdi bu rolü çok iyi oynadığını söylüyorum.

Divan edebiyatını sevdiren adam diye ünlendi. Herhalde anladınız. Şah Sultan diye bir romanı var. O da Yavuz Sultan Selimi ele aldı ve Yavuz Sultan Selim'i öldürdü; Prof. Dr. İskender Pala. Bir roman Yavuz Sultan Selim'i, bir film Fatih Sultan Mehmet'i, bir dizi Kanuni Sultan Süleyman'ı, Osmanlı tarihinin en mümtaz, en ünlü 3 şahsiyetini öldürdü.

Bunlar rastgele mi seçildi? Bunlar rastgele hareketler mi diye düşünelim? Asla öyle düşünmeyin. Bunların arkasında çok ciddi güçler var diye düşünüyorum. Osmanlı tarihini memleket öğreneceği zamanda, Türk milletinin iyiliklerinin, değerlerinin, kahramanlığının, insan hakları noktasında diyebildiğimiz bir zamanda 'hayır kardeşim Türk milleti öyle değil işte böyle bir milletti' diye özel olarak sunuldu. Tarihimizi dizilerden, romanlardan değil gerçek tarih kitaplarından öğrenmek zorundayız. İyi bilirsek tarihimizi başkalarının güdümüne girmeyiz, sürü haline gelmeyiz" diye konuştu.
 
Şimşirgil, dizide Hürrem Sultan'ın bir Hristiyan ajanı ve hain gibi gösterildiğini, bin 350 yıldır tarihin hiçbir döneminde savaşlarda mabetlere saldırı düzenlemeyenTürk milletinin, mabetlere saldıran bir milletmiş gibi gösterildiğini kaydetti. Şimşirgil, "Bu diziyle ilgili ilahiyatçılarımızdan da ses çıkmadı. Televizyonlara çıkarılan ilahiyatçılarımız nerede? Oraya çıkanlar boş yere çıkarılmıyor demek ki... Eskiden birileri çıkıyordu, simdi ilahiyatçılar çıkıyor. Diyorlar ki gömlek dağıt, ayakkabı dağıt, kardeşim bunların hiç gıkı çıkmadı. Neredesiniz konuşmadınız. Ama yok. Susuyorlar. Bu memleketin değerlerini her biri bir yerde yıkmak üzere çalışıyor, uğraşıyor. Bu oyunları bilmek ve sezmek durumundayız" ifadelerini kullandı.
 
Hürrem Sultan'ın dizide 22 yaşında bir genç kız iken Osmanlı'ya esir düştüğünün anlatıldığına vurgu yapan Şimşirgil, "Hürrem Sultan 9 yaşında esir düştü. 6 sene Kırım Hanlığı'nda kaldı. Sonra Osmanlı sarayına geldi. Hafsa Sultan, Sultan Süleyman tahta çıkınca son derece edepli, son derece iffetli bir kadın olan Hürrem Sultan'ı oğlu Süleyman'a eş olarak seçti. Sarayın en nüfuzlu kadını ana. Sarayın en merkezi yerinde valide sultanın odası vardır. Padişah eşlerini valide sultan seçer ve asla sultan görmez. Anne bir Hristiyan ajanını oğluna eş seçer mi? Çok meşhur bir söz vardır; 'Yolcu gözüyle at, bekar gözüyle avrat alınmaz.' Gençler ,  Anaların seçtiği kadınlar sağlam olur. Hürrem'i de o seçti. Kanuni Sultan Süleyman bir kadından fazlasıyla evlenmedi. 38 sene... Bana, Osmanlı tarihinin şöyle bir aile hayatını çekelim ama film olsun harem önemli değil, mükemmel bir aile hayatı hangisi derseniz; Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'la hayatı derdim. Türk milletine gösterilecek mükemmel bir aile tipidir. Rezil ettiler, ayrı bir konu" dedi.
 
Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Mehmet Şimşirgil, "Yavuz Sultan Selim oğlu Süleyman'a 6 milyon 500 bin kilometrekare toprak devretti. Kanuni, oğlu Selim Han'a 14 milyon 800 bin kilometrekare toprak devretti. Yani 8,5 milyon metrekare. Bugünkü Türkiye'nin 9 büyüklüğünde. Bugünkü 9 Türkiye kazandırıyor bize. Hareminden çıkmayan bu padişah mı 9Türkiye kazanacak? 

"Kanuni'den daha fazla iftiraya ve hakarete uğrayan Hürrem Sultan'dır. Bugün Kanuni'nin türbesine gidip dua edenler, Hürrem Sultan'ın kabrine dönüp beddua ediyorlar.  Şimşirgil, "Bugün Türkiye'de Hürrem Sultan'ın yaptırdığı eserleri internete -Google  bakmadan sayan birisi çıksın şerefsizim. Çıkmayacağını iyi biliyorumTürkiye'de. İftira ettiğin insanı bir tanı. Mekke ve Medine'ye ne eserler yaptırdı. Kudüs'te imareti var. Her gün 400 kişi yemek yiyor. O imaretin vakfiyesini okuyabilecek kaç kişi çıkar?

Bugünkü ifadeyle, anlatımla ben Kanuni'den daha fazla o kadına çok büyük iftiralar yaptığımızı düşünüyorum. Bu millete en çok kim hizmet ederse en çok o iftiraya uğruyor. Şunları da iyi bilelim. Yapana kimse bir şey demez hizmete edene iftira ediliyor. Bu millete iftira atılıyorsa biz orada duralım. Nedenini sorgulayalım. Adam gibi Fatih filmi çekelim. Siz reytingi görün bu memlekette. Ama adam gibi bir Fatih filmi çekelim. 

Şimşirgil, konferansın ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Konferansta bir katılımcının Diriliş Ertuğrul filmini nasıl buluyorsunuz sorusu üzerine,severek izlediğim bir film TRT'nin yayını olunca verilen mesajlar güzel .Ancak eksiklikler var dizinin tarih danışmanı arkadaşımız beni çağırdı  nasıl buluyorsunuz dedi . Bende Ertuğrul'u oynayan oyuncu solak yemek yiyor Ertuğrul'u Ertuğrul gibi sağ eliyle yemek yiyen biriyle değiştirin dedim. Hemen başrol oyuncusu sağ elle yemek yemeye başlamış. Çadır'da direk giren oyuncular vardı uyardım cadıra destursuz girilmez dedim.Sabah oluyor Sabah vakti Namaz kılma sahnesi yok,Ezan yok dedim .Kısaca eksikleri düzeltmeye çalışıyorlar..
 

 
Konferansın ardından İnsani Değerler Platformu dönem sözcüsü Seyfettin Zengin İskilip Halk Eğitim Merkezi tarafınadan yapılan Besmele Taplosu , Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'e hediye edildi 
www.hitittv.com
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam