Kahraman’dan gündeme dair doğalgaz açıklaması

ÇORUM 8 Şubat 2022 22:05
Videoyu Aç Kahraman’dan gündeme dair doğalgaz açıklaması
A
a

Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, bugün ÇorumGaz / Merkez, Yeniyol Mah. Gazi caddesinde bulunan yönetim binasında basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.Kahraman, gündeme dair doğalgaz konusunda merak edilen konularda açıklamada bulundu. Kahraman, Çorum halkına bilgilendirmelerde bulundu...


 

Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, İklim ve bölgesel koşullarında farklılıklardan dolayı kullanılan doğalgaz miktarında tasarruf yapılması amacıyla doğalgaz kullanımında da kademeli tarifeye geçileceğini açıkladı.

Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, son günlerde gündeme gelen doğalgaz faturalarıyla ilgili açıklama da bulunarak, “Aralık ayındaki kullanımın Ocak ayında faturalandırılması söz konusu değil.” dedi.

Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, bir basın toplantısı düzenleyerek enerji ve doğalgaz sektöründe yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Elektrik faturalarıyla ilgili şikayetlerin son günlerde doğalgaz faturalarıyla gündeme geldiğini hatırlatan Kahraman, “Aralık ayında kullandığımız doğalgaz Ocak ayının fiyatıyla faturalandırıldı denildi. Türkiye’deki tüm illerde bu tür şikâyetler oldu. Bunlarla ilgili gelen tüm müracaatları değerlendiriyoruz. Fiyat düzenlemesi ilk defa yapılan bir işlem değil. Her ay fiyatla ilgili bir düzenleme yapılıyor. Bazen fiyatlar düşebiliyor, bazen yükselebiliyor. Tüm faturaları tanzim ederken ağırlıklı ortalamaya göre faturayı düzenliyoruz. Ortalama birim fiyat her müşteri için değişiklik gösteriyor. 20 yıldır bu hizmeti veriyoruz. Hiçbir şekilde Aralık ayında kullanılan gazın ocak ayında fiyatlandırılması söz konusu değil. Bugüne kadar doğalgaz fiyatlarında konut fiyatları ile küçük işyeri fiyatları hiç değişmedi. 1 Ocak 2022 yılına kadar fiyatların hepsi aynıydı. 1 Ocak’tan sonra işyerlerine ticari faaliyetten dolayı farklı fiyat uygulanması için karar alındı. Burada bizde elimizdeki birim fiyatlarını konut ve küçük işyerleri diye ayrı ayrı fiyatlandırdık. Bununla ilgili 421 bin 15 kaydı kontrol ettik. Biz sadece şikâyet olan faturayı değil sisteminin tamamını kontrol ediyoruz. Bölgemizde toplam 259 müşterimizin faturasında 3-5 liralık farklar tespit edildi. Bunlar bu ay faturaların hepsine yansıtıldı. Bütün faturalara yansıyacak gibi bir algı oluştu. Bu hoş bir algı değil. Çorum’da hatalı fatura sayısı 69 tane.” dedi.

“Türkiye enerji kaynaklarında dışa bağımlı. Yerli kaynaklarla enerji üretimimiz çok kısıtlı.”

Şu anda elektriğin yüzde 27,4’ü doğalgazdan üretiliyor. Çok yakın bir sürece kadar elektrik üretiminde sadece belli başlı termik santralleri ve hidroelektrik santrallerimizle yüzde 20 seviyesinde yerel kaynaklarımız varken bugün de yüzde 55 seviyesinde yerel kaynaklara ulaştık. Elektrik üretimi her zaman Türkiye’de problem oldu. Gelişmiş ülkelere baktığımızda Amerika’da, Avrupa’da problem oluşmaz. Doğalgazdan elektrik üretilmesi, termik santrallerin olması, hidroelektrik santrallerinin olması gelişmiş ülkelerde problem olmamış. Ama Türkiye’de bu sürekli sorun olmuş. Elektrik üreteceği nükleer santraller uzun yıllar tartışmalara konu oldu. Belli bir noktaya geldik. Nükleer santral yapım işlemleri devam ediyor. En kısa zamanda nükleer santral de ülkemizde enerji kaynağı olarak yerini alacak. Nükleer santrale karşı birçok çevre ve lobiler var. Ancak dünyaya baktığımızda her yerde nükleer santral var ancak Türkiye’de yok. Doğalgazdan elektrik üretimi ile ilgili çok fazla problem oluşmadı ama hep pahalı üretim şekli olduğu için gündeme geldi. Geriye dönüp baktığımızda 2000’li yıllara kadar her zaman bir elektrik kesintisi söz konusu oldu. Her gün saatlerce elektrikler kesildi. Sanayide üretim durdu. Mevcut santrallerin yetersizliği nedeniyle sanayi sektörünün tamamı her gün elektriklerini kesmek zorunda kaldı. Bunları yaşarken doğalgaz imdadımıza yetişti. Doğalgaz çevrim santralleriyle enerji kesintisi ortadan kalktı. Elektriği kullanmaya başladık. Hidroelektrik santrallerde ülkemize baktığımızda ülkemizde yüzde 27,1 üretimle söz sahibi. Bununla ilgili söylenmeyen kalmadı. Bazı çevreler hidroelektrik santralleri yapımını baltalamak için her şeyi yaptılar. Çevre en önemli faktörlerden bir tanesi, asla ihmal edilemez. Ama her şeye çevreci olarak baktığımızda bir yere varılması mümkün değil. Çevreyi ihmal etmeden teknolojinin gereklerini yaşamak zorundayız. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak zorundayız ancak elektrik ihtiyacını da karşılamak zorundayız. Türkiye’deki enerji ile ilgili en önemli konuların başında elektrik geliyor.” ifadelerini kullandı.

Doğalgaz ve elektrik fiyatları hakkında da açıklama da bulunan Kahraman, “Kış şartlarında doğalgazda gelen cebimizi yakan faturalar insanları rahatsız edecek durumda. İnsanları zor durumda bırakan durumlar. İnsanlar bazen faturalarını paylaşıyorlar. Fiyatlar yüksek, bu fiyatlarla ilgili genel duruma baktığımız zaman sadece 2021 yılını esas aldım. BOTAŞ yurt dışından yaklaşık 10 kaynaktan doğalgaz temin ediyor. 2021 yılı başında birim fiyatları 170 dolar seviyesindeydi. Bu miktar Mart 2021’de 179, Nisan 2021’de 208 dolarlar seviyesine çıktı. Burada dünyadaki doğalgaz kaynakları ile ilgili ciddi manada sıkıntılar yaşanmaya başladı. Üretim arz kaynakları üretilen doğalgazın satışıyla ilgili ciddi problemler oluşmaya başladı. 2020 yılında bizim de toptan doğalgaz yapan bir şirketimiz vardı. Yurt dışından gelen gazların yurt içinde dağıtılmasıyla ilgili biz de önemli miktarda gaz dağıtımını gerçekleştirmiş olduk. 2017 yılında başlayan fiyatlarla Amerika’nın kaya gazını Avrupa piyasasına sürmesiyle doğalgaz piyasasında ciddi manada dengesizlikler söz konusu oldu. Amerika çok düşük fiyatlarla piyasaya kaya gazı verdi. Kaya gazını İngiltere’den sonra en çok alan ülke Türkiye oldu. Amerika’nın vermiş olduğu gazı Türkiye önemli miktarda aldı. Bunları depoladı. Burada iş ticari olmaktan çıkıyor ekonomik bir güç ve ekonomik bir savaş halini alıyor. Rusya’dan giden gaz nedeniyle enerji kullanan Balkan ülkelerini Amerika kendi yanına çekmek için kaya gazına endeksli yeni şebekeler dizayn edilmesi için yoğun faaliyetler gösterdi.  Biz de doğalgaz toptan satıcısı olarak 2020 yılında belli miktarda doğalgaz tedarik ettik. 2021 yılında Ocak ayında doğalgaz fiyatlarında değişiklikler oldu. Mayıs ve Haziran ayından sonra doğalgaz piyasasında yeterli doğalgaz temin edemeyen Avrupa’da doğalgaz fiyatları Aralık ayında bin 297 dolara kadar çıktı. Bin metreküp doğalgaz bin 297 dolar. Bizim uzun süreli sözleşmelerle almış olduğumuz gazın şu anki fiyatı 307 dolar. 307 dolara BOTAŞ bu gazı yurt dışından temin edebiliyor. Ama bu gaz yetmediği zaman alternatif şartlarla alınan gazın fiyatı Ocak ayında 690 dolar iken şuanda bu fiyat ortalama 670 fiyat seviyesinde. Boru gazıyla almış olduğumuz sözleşmeli doğalgaz fiyatının yaklaşık 3 katı üzerinde ülkeye doğalgaz girdisi var.” şeklinde konuştu.

“Konutlardaki Doğalgaz Fiyatlarında Artış Olmaması İçin Ciddi Manada Gayret Var”

Doğalgaz kesintileri ile ilgili de bilgilendirme yapan Kahraman, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz ayın son günlerinde özellik sanayi sektörünün gaz kullanımının önemli bir bölümünü kestik. Yüzde 60’ını kullanabilirsiniz normal kapasitenizin yüzde 40’ını kullanmayacaksınız. Kullanırsanız bunlarla ilgili gazınızı keseriz diye yazı gönderdik. Baktığınız zaman İran’dan ülkeye giren gaz miktarı teknik problemlerden dolayı olmayınca bunun karşılığı ülkeye giren gaz miktarı yetmiyor, basınçlar düşüyor burada konutların hiçbir şekilde gaz kesintisinden etkilenmemesi için öncelikli olarak doğalgazlı elektrik santralleri devre dışı bırakıldı. Sanayi sektöründe de gaz kullanımı azaltıldı. Geçtiğimiz hafta yüzde 40 olan kesinti yüzde 20’ye düşürüldü. Bugün itibariyle de bugün itibariyle de tamamen kalktı. Normal şartlara geri dönüş oldu. Konut doğalgaz kullanıcılarının doğalgaz zamlarından etkilenmemesi için BOTAŞ, Enerji Bakanlığı ciddi manada sübvansiyon üstlendi. 2017 yılından beri devam ediyordu. 2006 yılında Çorum’a ilk gazı verdiğimizde 26 kuruştu bugün 2 lira 24 kuruş. O gün dolar 1,49 bugün 13,5 TL. Konutlardaki doğalgaz fiyatlarında artış olmaması için ciddi manada gayret var.”

Doğalgaz Ucuzlayacak Gibi Gözükmüyor

Karadeniz’de bulunan doğalgazın 2023 yılında ülkemizde bulunan entegre sisteme verilmesi planlandığını hatırlatan Kahraman, “Hem doğalgaz fiyatlarında yerli kaynağın kullanılıyor olması hem de yurt dışında pazarlık ederken elimizin güçlü olması için bize çok önemli avantaj kazandırmış olacak. Yurt dışında dolar, ekonomi hepsi birbirini takip ediyor. Baktığımız zaman aşari üzere gelen zamlar hepsi vatandaşlarımızın çektiği sıkıntıları bir parça giderebilmek için. Yine doğalgazda kademeli tarifeye geçme konusunda çalışma var. Bir algı oluşturmak sadece bir muhalefet yönden bakmak açısından bakmak tepki oluşturmak açısından bakmak adil değil. İnsanların kullanacağı gaz miktarını kullanabileceği fiyatlar üzerinden hesaplanması için hassas bir çalışma yapılıyor. Bu şartlar içerisinde doğalgaz ucuzlayacak gibi gözükmüyor. Dolar fiyatlarına baktığınız zaman. Hidrojen kullanımı ile ilgi AR-Ge çalışmamız var. Bu çalışma Avrupa’daki sayılı çalışmalar arasında gösterildi. Hidrojen karıştırılarak doğalgaz kullanımı ile ilgili bir çalışmamız var.



Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam