Kuzeyde Kuzey Anadolu Fay Zonu, güneydoğuda da Kırıkkale-Erbaa fayı bölgenin önemli yanal atımlı aktif faylarıdır arasında yer almaktadır. Çorum ve yakın çevresinde MTA Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar sonucunda çok çeşitli metalik ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır.
Bunların en önemlileri; antimuan, bakır, demir, manganez, bentonit, grafit, kil, kireçtaşı ve tuğla-kiremit hammadde yataklarıdır. Endüstriyel hammaddeler bakımından, Sungurlu ilçesindeki bentonit yataklarından özellikle Karaçayır sahasında şişme kapasitesi 16-37 M1 arasında olan, yer yer ağartma özelliğine sahip, kısmen de sondaj çamuru katkı malzemesi olarak kullanıma elverişli 422.500 ton muhtemel bentonit rezervi tespit edilmiş olup, geçmişte zaman zaman üretim yapılmıştır. Merkez ilçesi-Elmalı sahasında Şeker sanayinde kullanılmaya elverişli % 97-99 CaCO3 tenörlü yaklaşık 8.7 milyon ton muhtemel kireçtaşı rezervi tespit edilmiştir. Bununla birlikte tuğla-kiremit yatakları ise merkez ilçe ve yakın çevresinde yer almakta, çoğu işletilmektedir.
Çorum-Osmancık-Dodurga, Belkavak, Kumbaba civarında Miyosen yaşlı kömür düzeylerinin alt ve üstünde bulunan kiltaşı-silttaşı düzeyleri tuğlakiremit hammaddesine uygundur. Tuğla-kiremit sektörü il ekonomik yapısında önemli bir yere sahiptir. Laçin-Narlı Köyü civarında çimento hammaddesi olarak kullanıma uygun yaklaşık 39 milyon ton mümkün kil rezervi bulunmaktadır. Kargı ilçesindeki % 1.21-1.27 C içerikli grafitler ise düşük tenörlü küçük boyutlu zuhurlar olduğundan ekonomik değildir.
Çorum ili büyük alçıtaşı ve kayatuzu potansiyeline sahiptir. İskilip-Kekeç, Tayrak ve Sungurlu-Akpınar, Akçakoyunlu, Alibaba ve Boncuk kaynak tuzlalarından yöresel ve ticarı tuz (halit) üretimi zaman zaman yapılmaktadır. Manganez cevherleşmeleri ilde genelde Kargı ve Sungurlu ilçerinde yoğunlaşmış olup, Sungurlu ilçesi-Kaledere sahasında % 39.43 Mn tenörlü 600 ton görünür manganez rezervi, Hankozlusu sahasında ise %37.46 Mn tenörlü manganez zuhuru belirlenmiştir. Kargı ilçesindeki Karaköy mangan cevherleşmesinde ise % 23 Mn tenörlü 500.000 ton manganez rezervi tespit edilmiştir. Laçin ilçesindeki antimuan sahasında geçmiş yıllarda az bir miktar üretim yapılmıştır. Çorum ili çok sayıda bakır ve demir zuhurlarına sahiptir.
Ancak bu zuhurlar gerek tenör gerekse rezerv açısından ekonomik bir potansiyel oluşturmamaktadır. İldeki demir yatağı Kargı-Çobanlar Köyü yatağıdır.
Burada % 56 Fe ve % 15.65 SiO2 tenörlü 19.600 ton görünür+muhtemel demir rezervi; % 63 Fe ve % 1 SiO2 tenörlü yaklaışık 23.000 ton görünür+muhtemel demir rezervi belirlenmiştir. Ayrıca, Merkez ilçe ve Mecitözü ilçelerinde de demir zuhurları bulunmaktadır.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...