Büşra Mobilya Dekorasyon Sahibi Ahmet Bayraklı, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği mobilya sektörünün kurdaki artıştan ve artan maliyetten olumsuz etkilendiğini söyledi...
Mobilya sektörünün içinde bulunduğu sorunları yaptığı yazılı açıklama ile duyuran Bayraklı, mobilya sektörünün zor bir dönemeçten geçtiğinin altını çizerek, mobilya sektöründe nitelikli eleman açığının olduğunu her zaman gündeme getirmelerine rağmen önlem almaya yönelik tedbirlerin yetersiz kaldığını ve iş arayanların emek harcayıp nitelikli eleman olma yerine mağazalarda, inşaatlarda ve hizmet sektöründe çalışmayı tercih ettiğini ifade etti. Açıklamasında mobilyacıların sorunlarından bahseden Bayraklı, tüm piyasalarda olduğu gibi mobilya sektöründe de nakit sıkıntısının olduğuna değindi. Çek ve senedin piyasa da artık itibar görmediği vurgulayan Bayraklı, “Şirketler ya nakit yada garanti teminat istiyor. Birçok ilimizde bankalar müşterilerine güvenemez hale geldi. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde öz kaynak yetersizliği nedeniyle piyasaya borçlanmaları piyasada tıkanma sorunlarını da beraber getirmiştir” dedi.

Piyasalarda yaşanan bu tıkanıklığın şirketlerin durgunluğunu büyüterek borçlanma zinciri oluşturduğunu belirten Ahmet Bayraklı, “Bu borç zamanla borcu ödemeyen bir şirket diğer şirketleri de zora sokmuş ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyetleri durma noktasına gelmiştir.Bu yönde ekonomi yönetimi sektörle ilgili sorunları dikkate alarak veri tabanına dayalı çözüm üretmeli ve üretim yapan şirketlere yön vermelidir” ifadelerini kullandı. Borçlanarak eski borcunu bitirmeye çalışanların sonunun iflas olduğunu hatırlatan Bayraklı, buna rağmen iş hayatında önceliğin borçla yapılan yatırımın borcunu ödemek olduğunu söyledi.

Şirket sahiplerinin durumuna da değinen Bayraklı, “Şirket sahibi durmadan şirketim, makinem, arabam, arsam, evim, bağım ve bahçem var diyor ancak mali yapısı incelendiğinde bunların tümünü bankadan almış olduğu kredi ile almış olduğunu, faizle aldığı paralarla borca battığını bunun üzerine bankanın başta şirket olmak üzere her şeye ortak olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Bu durumlarda şirketlerini iflas, el değiştirme ve kapanma gibi sonuçlarla karşılaştığını vurgulayan Ahmet Bayraklı, “Bu sonuçların yavaşlatılması ve daha fazla hasara yol açmaması için bankalar finansa erişebilme kolaylığı sağlamalıdır. Bu yüzden ilgili tüm kurum ve kuruluşları önlem almak, küçük ve orta ölçekli Sanatkar Mobilyacı Esnafının ayakta kalabilmesi için sorumlu olan herkesi görevini yapması ve işinin başına geçmesini davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak : www.hitittv.com