Atatürk'ün Çorumlu şoförü Bekir Sıtkı Efendi

ÇORUM 26 Eylül 2019 13:16
Videoyu Aç Atatürk'ün Çorumlu şoförü Bekir Sıtkı Efendi
A
a

Elvan Şimşek/ Çorum'un en eski esnaflarından olan 1930 doğumlu bisikletçi Kemal Karadayı, Atatürk'ün yazıcılığını ve şoförlüğünü yapan babası Bekir Sıtkı


Babasının Atatürk'ün şoförü ve yazıcısı olduğunu pek fazla kimsenin bilmediğini belirten Karadayı, babası Bekir Sıtkı Efendi'nin Atatürk ile ilgili anılarını paylaştı.Aslen Nevşehir'in Avanos ilçesinden olduklarını belirten Karadayı, babası Bekir Sıtkı Efendi'nin Nevşehir'de Rüştüye'de okurken son sınıfta Atatürk'ün yanına yazıcı olarak alındığını söyledi.

O dönemler fazla okur yazar olmadığı için babasının Atatürk'ün yanına yerleştirildiğini belirten Karadayı, ilk başta araç olmadığı için at bakıcılığı yaptığını faytonla Atatürk'ü taşıdığını anlattı.

'ATATÜRK'ÜN YANINDA HEM AT BAKICILIĞI,

HEM YAZICI, HEM DE ŞOFÖRLÜK YAPTI'

Daha sonra Ankara'ya tahsis edilen 2 vitesli Ford aracı kullanmaya başladığını kaydeden Karadayı, Atatürk'ün yanında İstiklal Savaşı'na kadar hem at bakıcılığı, hem yazıcılık hem de şoförlük yaptığını söyledi.

Dumlupınar Savaşı'nda babası Bekir Sıtkı Efendi'nin Atatürk ile beraber cephede savaştığını anlatan Karadayı, 30 Mayıs 1926 tarihinde dönemin Milli Savunma Bakanı Abdülhalik Renda tarafından İstiklal Madalyası verildiğini belirtti.

'ÇORUM'A İLK TOPRAK SANAYİ'SİNİ BABAM GETİRDİ'

İstiklal Savaşı'ndan sonra Çorum'a nasıl yerleştiklerini de anlatan Karadayı, "Babam İstiklal Savaşı'ndan sonra Urfa'ya para kazanmak için gider. Orada çanak, çömlek işleri ile uğraşır. Daha sonra çanak, çömlek işinden biriktiği para ile Fransızların Urfa'da savaşta bıraktığı Atatürk'ün kullandığı Ford marka aracı 40 sarı liraya satın alır. Aldığı araç ile Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Avanos arasında dolmuşçuluk yapar. Dolmuşculuk yaptığı sırada eşi Emine ile tanışır. Orada evlendikten sonra dolmuşu satarak Çorum'a yerleşir. Çorum'da yeniden çanak, çömlek işleri ile uğraşır. Çorum'da ilk toprak sanayiyi de babam kurmuştur. Çorum'da el emeği çanak çömlek işleri ile babam uğraşmıştır." dedi

Babasının 1930'lu yıllarda Çorum'a geldiğini ve çanak, çömlek işleri ile uğraştığını belirten Karadayı, Atatürk'ün hem at bakıcılığını, hem yazıcılığını, hem de şoförlüğünü yapmasına rağmen fazla bilinmemesinden şikayetçi olduklarını söyledi.

30 Ağustos, 29 Ekim resepsiyonlarında Atatürk'ün aşçısının akrabalarının bile davet edildiğini ancak kendilerinin davet edilmediğini ifade eden Karadayı, Bekir Sıtkı Efendi'nin oğlu olarak kendisinin de özel günlerde oralarda olmak istediğini söyledi.

Babasının 1951 yılında 51 yaşında iken vefat ettiğini belirten Karadayı, babasından devir aldığı mesleği bir süre devam ettirdiğini ardından bisiklet tamiri ile uğraştığını kaydetti.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam