'SAKIZ' DEYİP GEÇME,NASIL YAPILIR

20 Ocak 2015 09:24
A
a

Video Haber Tıkla İzle... Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, sakızın tükürüğü artırdığını ve bu sayede, ülser, mide kanseri ve mide fıtığı gibi bir çok hastalığın tedavisinde etkili olduğunu açıkladı.Bugünkü köşemizin sorusu ise sakız nasıl yapılır?

www.hitittv.com / HABER MERKEZİ
ÖZEL HABER

Kimi zaman farkına bile varmadan ağzımıza atıp çiğnediğimiz sakızın insan sağlığında mucizeler yarattığı öne sürüldü. Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, sakızın tükürüğü artırması nedeniyle ülser, mide kanseri ve mide fıtığı gibi bir çok hastalığın tedavisinde etkili olduğunu açıkladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, sakızın insan sağlığı üzerindeki etkilerini incelediği bir araştırma yaptı.

MİDEYE BİREBİR

Bu araştırma sonucunda çarpıcı verilere ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Kapıcıoğlu, şu bilgileri verdi: "Sakız, insanların sağlığında önemli rol oynayan tükürüğü artıran doğal bir maddedir. Tükürük de içerisindeki önemli hormonlar sayesinde hazmı kolaylaştırıp mide kanserinin oluşmasını önlemede önemli rol oynadığını belirledik." Sakızın tükürük miktarını 10 misli artırdığını söyleyen Prof. Dr. Kapıcıoğlu, insanın günde 1.5 litre tükürük ürettiğini belirterek, şunları söyledi: "Tükürük mide asidini tamponlar. Ayrıca asit salımından doğan ülser, mide fıtığı gibi hastalıkların tedavisinde de faydalı olur. Yemek borusunun da asitten zarar görmesine engel olur. Ağız ve yemek borusunun doğal koruyucusu olan tükürük, yemek borusu iltibahı ve mide kanserini de önler. Tükürüğü artıran sakız bu nedenle çok önemlidir."


Acıktığımız ya da sürekli yediğimiz için kendimizi oyalamak adına başvurduğumuz, çoğu zaman bizi bir çok kriz anından alıkoyan önemli bir maddedir sakız.

Hür Haber'in sizler için hazırladığı "Nasıl yapılır?" köşesinde bugün "sakız" var.



HAM MADDESİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Sakız, manilkara zapota adlı ağaçtan elde edilir. Bu ağaç içindeki lateks, kimyasal yollarla temizlenir. Temizlenen lateks maddesine şeker, nişasta ve koku verici maddeler konularak modern usüllerle sakız yapılır.

Ağaç reçinelerini çiğneyen Antik Yunan'a dayanan tarihi ile ilk patenti ABD'de alınan sakızın yapımı:











Kaynak : Sabah
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam