Türkiye tarihinin en büyük doğal gazı

ÇORUM 22 Ağustos 2020 10:33
Videoyu Aç Türkiye tarihinin en büyük doğal gazı
A
a

Başkan Erdoğan: Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi...


'Vereceği müjdeyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını' belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 'Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'de büyük keşfin yapıldığı sahada yeni tespit kuyularının en kısa zamanda açılacağını söyledi. Dönmez, 'Bu çalışmalarımızı netleştireceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında vatandaşımızla kendi gazımızı buluşturacağız' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde "Şu anda bu müjdenin hayalleri, rüyası içindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi milletimize vererek Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum" dediği 'müjde'yi açıkladı.

​Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın dışında  milli bağımsızlığın tesisinde büyük öneme sahiptir.

Doğu Akdeniz'de oynanan onca oyunun gerisinde enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası var.

Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören gayri insani küresel düzen hükümdarlığını sürdürmektedir. İnsanlık bizde, petrol onlarda kalmış. Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem görülmedik zenginlikte bir kapı açtı.

Bugünlere elbette kolay gelmedik. Ülkemizde çok uzun yıllar petrol ve doğalgaz arama çalışmaları genellikle kiralama usuluyle yapılır.

Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017'de yeniden belirledik.

Şimdi müjdemizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyon tamamen milli imkanlarla yapıldı.

Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor.

Keşifler için söylenen o sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlıyorum; her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.

Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz.

Doğalgazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız.

İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den bekliyoruz. Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah'ın izniyle devamı gelecek.

Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz'de 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine eriştik.

Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar durmak, dinlenmek yok.

Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz.

Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiften sonra artık önümüzde çok aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz. Milletimizin refahı için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. 

AB, Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken sergilediği çifte standart sebebiyle kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir."


Albayrak: Cari açığı değil cari fazlayı konuşacağız

Erdoğan'ın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise "Mutluyuz, gururluyuz. Ağustos  zaferler ayı. Bugün yine bir ağustos ayında on yıllardır süre gelen enerji alanında makus talihini tarihe gömdüğümüz sürece şahitlik ediyoruz. Özellikle enerji başta olmak  ekonomi olmak üzere ülkemiz büyük ve güçlü tam bağımsızlık yolculuğunda büyük adım attı. Bugün burada ifade edilen keşif 83 milyonun. Buradaki potansiyelle gündemimizde cari açığı değil cari fazlayı konuşacağımız dönemin başlayacağını gördüm" dedi.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam