Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Ahilik kültürü, iş ahlakı başta olmak üzere toplumsal yaşamdaki her türlü adımın rehberi olmuş önemli bir değerdir. İş hayatındaki başarı, alın terine dürüstlüğe ve iyi bir meslek ahlakına dayanmaktadır. 2014 yılında ülkemizin iş ve meslek ahlakı konusunda bulunduğu seviye maalesef üzücüdür.
Soma’da yaşanan insanlık faciası ve ardından ortaya çıkan gerçekler iş ve meslek ahlakına ne kadar ihtiyacımız olduğunu gözler önüne sermiştir.
17 Aralık ve sonrasında yaşanan süreç ülkemizde çürümüşlüğün hangi boyutlara ulaştığını ortaya çıkarmıştır. Ahlak ve çalışmanın yani alın teri ile dürüst kazancın bir ülkenin kalkınmasında ne tenli önemli olduğu kayıtlarla sabittir. Japonlar Japonya’yı, Almanlar Almanya’yı çalmadıkları için, işlerinde ahlaklı ve dürüst davrandıkları için kalkınmış, ilerlemiş ülkelerdir. Hızsızlığın, çürümüşlüğün, yolsuzluğun hakim olduğu toplumlar ekonomik ve sosyal olarak yerlerde sürünmeye mahkumdur.
”Devlet malı deniz, yemeyen keriz mantığının” ya da “benim memurum işini bilir” düşüncesinin toplumumuzdan silinip atılması gerekmektedir.
Ahilik ilkelerinin asıl öğelerinden olan "ahlâk" ve "çalışmanın" yani alın teri ile dürüst kazancın, düzene hakim olması ülkemizi çağlar üzerinden sıçratacaktır. Tabandan tavana bu ülkenin her ferdini ahilik ahlakına uygun yüksek vasıflı insanlar olarak yetiştirmek devletimizin temel görevleri arasındadır. Beş bin yıllık bir geçmişi, yüzlerce yıllık ahilik kültürü olan Müslüman bir memlekette hırsızlığın, yolsuzluğun, usulsüzlüğün adeta gelenek haline gelmesi, hoş görülmesi, desteklenmesi Türk toplumu olarak düştüğümüz hazin durumu göstermektedir. Ahilik anlayışının hakim olduğu bir toplumda, üretmeden, çalışmadan paylaşma, gayri ahlaki bir usulle para kazanma ve zengin olma imkanı olmayacaktır.
Türk toplumu olarak en önemli sorunlarımızdan birisi olan ahlak sorununu mutlaka halletmemiz lazımdır. Türk eğitim sisteminin temel hedefi ahlaklı toplumlar olmalıdır.
Bu düşüncelerle; Yaran Nasihatı’nın tüm insanlığa bir yaşam felsefesi olarak örnek olması temennisiyle, ilimizde kutlanan “Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları”nın tüm ÇORUM Esnafı’na, Yaranlarına ve halkına hayırlara vesile olmasını diliyor, bu kültürümüzü yaşatmaya çalışanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...