TBMM'DE EN RENKLİ DÖNEM BAŞLIYOR

Güncel 24 Haziran 2015 10:47
Videoyu Aç TBMM'DE EN RENKLİ DÖNEM BAŞLIYOR
A
a

TBMM 25. dönem, dün milletvekillerinin yemin etmesiyle görevine başladı. Yaş ortalaması 45 olan yeni Meclis’te Türkiye’deki neredeyse tüm azınlıkların temsilcileri yer aldı. Geçici Meclis Başkanı Baykal’ın konuşmasında ‘Paralel Yapı’ iması dikkat çekti.


En genç en renkli
 
Nevin Bilgin-Neşe Sarıdoğan-Burhan Eliş

Meclis Genel Kurulu dün  25. Dönem için milletvekili yemin töreni için saat 15.00’te açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin töreni öncesinde Genel Kurul’a gelerek töreni izledi. Erdoğan’ı Genel Kurul Salonu’na girişi  sırasında Ak Parti grubu ve locada oturan milletvekili yakınları ayağa kalkarak alkışlarken, muhalefet grubunun alkışlamaması ve ayağa kalkmaması ise eleştirildi. Öte yandan yemin törenine askerlerin gelmemesi dikkat çekti. En yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis  Başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, ilk oturumu açtı. Baykal açılış konuşmasında birlik ve beraberlik çağrısı yaparak , “Demokrasi kudret sahiplerinin lütfü değil mecburiyetidir. TBMM yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu alt yapı şartlarına sahiptir. Bu meclis yapısı birbirimizi anlamanın, birbirimize saygı göstermenin, işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Baykal’dan Paralel Yapı iması

Baykal konuşmasında paralel yapı imasında da bulundu. Baykal, “Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır” diye konuştu.

Oturma düzeni değişti

Meclis Genel Kurulu’nda oturma düzeni de değişti. HDP ve MHP’nin artması nedeniyle önceki dönemde Ak Parti’nin oturduğu sıraya CHP’li miletvekilleri kaydı. HDP’li milletvekillerinin İstiklal Marşı sırasında ayağa kalkmaları ancak okumamaları dikkat çekti. HDP’liler anayasaya uygun olarak yemin ettiler bunlardan birisi de yıllar önce Kürtçe yemini nedeniyle krize neden olan HDP’li Leyla Zana oldu. Zana yemininde ‘Türk halkı’ yerine ‘Türkiye halkları’ ifadesini kullandı.  Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan’ın en arka sırada yeralması dikkat çekti.

TBMM’ye ilk giren Ak Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ve beraberindeki milletvekilleri oldu. Daha sonra Genel Kurul’a ilk gelen MHP lideri Devlet Bahçeli gelirken, ikinci olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu aynı anda geldiler. Her partinin lideri kendi grubu tarafından alkışlandı.

Kulislerde düzen değişmedi

Meclis’te sandalye dağılımı değişmesine karşın  AK Parti’liler iktidar, diğer partiler muhalefet kulisinde oturdu. 

ERDOĞAN’I GÜLDÜREN DİL SÜRÇMESİ

Baykal ilk yemini etmeden önce dili sürçerek “geçici genel başkan” olarak dedi ve yanlış yaptığını anlayınca “geçici meclis başkanı” olarak düzeltti. Baykal’ın dil sürçmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve milletvekillerinin gülümsemelerine neden oldu.

Başörtülü ilk yemin

1999 yılında RP milletvekili olarak seçilen ve başörtüsü ile TBMM’de yemin etmesi engellenen Merve Kavakçı’dan tam 16 yıl sonra AK Parti ve HDP’den seçilen 16 başörtülü kadın milletvekili kürsüden yemin ederek siyasi tarihe geçti. Ravza Kavakçı’nın yemin töreninde ablasının 16 yıl önce kullandığı başörtüsünün aynısı ile katılması dikkat çekti.

Her azınlığın temsilcisi var

Azınlıklar da 25. Dönem’de temsil imkânı bulabildi. 55 yıl sonra Ermeni cemaatinden 3 isim,  Markar Esayan AK Parti’den, Selina Özuzun Doğan CHP’den, Garo Paylan da HDP’den seçilerek Meclis’e girdi. Ayrıca Ezidi cemaatinden Feleknas Uca ve Ali Atalan ile, Süryani cemaatinden  Erol Dora da yeni Meclis’tek yerini aldı.  Romanların temsilcisi Özcan Purçu da CHP’den İzmir Milletvekili seçildi. 

35 yaşında Meclis’e girdi, 77’de Başkan

77 yaşındaki Deniz Baykal, en yaşlı üye olarak geçici TBMM Başkanlığı görevini yürttü. Baykal 1973 yılında TBMM’ye  ilk girdiğinde de   35 yaşındaydı ve en genç vekil olarak seçilmişti. 

TBMM’nin yaş ortalaması düştü

TBMM tarihinin yaş ortalaması en genç dönemini de yaşıyor. 

Partilerin yaş ortalaması geçmiş dönemlere göre daha düşük.

Meclis’in en genç partisi HDP. HDP’li milletvekillerinin yaş ortalaması 45. Meclis’in ikinci genç partisi CHP’nin yaş ortalaması ise 49.

Besmele ile başladı

Tekerlekli sandalye kullanan engelli AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun besmele çekerek ilk yemini etti. Karuburun için kürsüye rampa yapıldı.

MECLİS'İN GENÇLERİ

25. dönem milletvekillerinden bazıları 20’li yaşlarını süren isimler. Bu milletvekilleri Meclis’te AK Parti ve HDP’yi temsil edecek.

Dilek Öcalan (25 yaşında)HDP Şanlıurfa Milletvekili

Tuğba Hezer (26 yaşında)HDP Van Milletvekili

Enise Güneyli (29 yaşında)HDP Mardin Milletvekili

Fatma Gaye Güler (26 yaşında)AK Parti Tokat Milletvekili

Abdurrahim Boynukalın (28 yaşında)AK Parti İstanbul Milletvekili

Sena Nur Çelik (29 yaşında)AK Parti Antalya Milletvekili

Ahmet Kılıç (29 yaşında)AK Parti Bursa Milletvekili

Mehmet Algan (27 yaşında)AK Parti Hatay Milletvekili

GENEL KURUL’DAN NOTLAR

-Türkçe’yi iyi bilmeyen HDP Milletvekili Feleknas Uca yemin töreninde telaffuzda zorlandı. Leyla Zana ise Türk Milleti yerine Türkiye Milleti ifadesini kullandı.

-CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu ise yemin ederken kürsüdeki bir bardak suyu  döktü.

-AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, oruçlu olduğunu unutarak su içmeye kalkıştı.

-Abdullah Öcalan’ın yeğeni HDP Van Milletvekili Dilek Öcalan en genç vekillerden olduğu için katip üye görevi yaptı. AK Parti Ankara Milletvekili Sema Nur Çelik ise ilk başörtülü katip üye oldu.

-Deniz Baykal, Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Ala’ya eksik okuduğu gerekçesiyle yemini ikinci kez okuttu.


Kaynak : Stargazetesi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam