Seçim barajı % 5'e düşüyor!

Asayiş haber 28 Mayıs 2021 16:53
Videoyu Aç Seçim barajı % 5'e düşüyor!
A
a

Muhalefet 'erken seçim' gündemini yaptığı çağrılarla sıcak tutarken, AK Parti ve MHP Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde yeni bir yol haritası belirlemeye çalışıyor. Seçim barajına ince ayar mı çekiliyor. Uzun süredir Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği üzerinde çalışan AK Parti'nin, 'seçenekli' öneri paketinde MHP'nin talepleri de dikkat çekiyor...

AK Parti, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği çalışmalarını tamamladı. MHP olası talepleri de dikkate alınarak 'seçenekli' hazırlanan öneri paketinde, başlangıçta yüzde 7 olarak öngörülen seçim barajının yüzde 5'e indirilmesi görüşü ağırlık kazandı.

Milletvekili transferini engellemek için de adım atıldı. Siyasi partilerin seçimden sonra milletvekili transferiyle grup kurarak seçime girme yeterliliği kazanmasının engellenmesi önerisi de yer aldı.

YASA TEKLİFİ METNİ DEĞİL AMA...

AK Parti'nin bir sonraki seçimlerde uygulanmak üzere hazırladığı seçim ve Siyasi Partisi'nde değişiklik içeren önerisi, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu'nda görüşüldü.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın başkanlığında yapılan çalışma, ittifak ortağı MHP'nin olası talepleri de dikkate alınarak, bir yasa teklifi metni yerine 'seçenekli öneri paketi' şeklinde hazırlandı ve bu metin üzerinden müzakere yapıldı.

MYK'da, hazırlanan önerinin teklif metnine dönüştürülmesi konusunda MHP ile ortak çalışma yapılması görüşü benimsendi. Bu çerçevede, hazırlanan öneri paketinin en kısa sürede ittifak ortağına iletileceği belirtildi.

SEÇİM BARAJINA 'İNCE' AYARI

AK Parti'nin paketinde, seçim barajı yüzde 7 ve 5 olarak önerildi. 2018'deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminde, ittifakların yolunun açılması nedeniyle yüzde 10'luk seçim barajının çok anlamlı kalmadığı, tersine bu durumun, muhalif seçmenin barajı geçmesi nedeniyle HDP'yi büyüttüğü yorumları bir süredir AK Parti içinde yapılıyordu.

Bu nedenle yüzde 10 seçim barajının yüzde 7'ye indirilerek, HDP'ye giden 'emanet oyların' esas partilerine döneceği hesabı yapılıyordu.

MHP'NİN ONAYI ALINACAK

Ancak MYK'da, barajı geçme umudu kalmayan küçük partilerin millet ittifakına yöneltebileceği değerlendirildi. Bu nedenle de MHP'nin de onay vermesi halinde, küçük partilerde 'tek başına veya yeni ittifaklar kurma ümidi' oluşturacağı için barajın yüzde 5'e indirilmesi görüşü ağırlık kazandı.

Çalışmaların yürütüldüğü süreçte tartışılan 'ittifak içi baraj' düzenlemesinden ise vazgeçildiği öğrenildi.

Transfer vekille seçime girme yeterliliğine önlem AK Parti'nin önerisinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçen yıl yaptığı 'milletvekili transferinin engellenmesi'ne dönük çağrı da karşılık buldu.

BAHÇELİ ISRAR ETTİ AK PARTİ KABUL ETTİ

2018 seçimlerinde, CHP'nin, İYİ Parti'nin seçime girmesini garanti altına almak için 15 milletvekilini 'ödünç vermesi' uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da geçen yıl, seçime girmelerini engellemeye dönük 'kumpas kurulması' halinde DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'ne "destek olacaklarını" açıklamıştı.

Bunun üzerine de Bahçeli, milletvekili transferinin önlenmesi için yasa değişikliği yapılması çağrısı yapmıştı. Başlangıçta bu çağrıya mesafeli duran AK Parti ise ittifak ortağının bu konudaki ısrarını dikkate alarak, siyasi partilerin milletvekili transfer ederek seçime girmesini önleyecek formül önerdi.

AK PARTİ'NİN 'GRUP KURULMASIN' FORMÜLÜ

Buna göre, siyasi partiler seçimlerde en az 20 milletvekili çıkarmaları halinde yine grup kurabilecek. Ancak seçimden sonra, seçildikleri partiden ayrılarak başka bir partiye geçilmesi halinde, 20 sandalyeye ulaşılsa bile bu partiler grup kurmuş sayılmayacak. Ayrıca, parlamento dışındaki partilere de düzenli olarak kongre veya kurultaylarını yapma zorunluluğu getirilmesi öngörülüyor.

Mevcut Siyasi Partiler Yasası'nda bir partinin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve kongrelerini yapmış olması veya TBMM'de grup kurma koşulu aranıyor.

'DARALTILMIŞ BÖLGE' GÜNDEMDE Mİ?

Öneri paketinde, her seçim çevresinin bir milletvekili çıkaracak şekilde düzenlendiği 'dar bölge' sistemi yer almadı.

AK Parti'yi avantajlı hale getirmesine karşın, MHP dar bölge sistemine karşı çıkıyor. Bunun yerine 'daraltılmış bölge' önerisine yer verildi. Buna göre, her seçim çevresinin 7 milletvekili çıkaracak şekilde düzenlenmesi öngörüldü.

Ancak bu sistem de oy oranı yüksek olan partilere avantaj sağladığı için mevcut oy oranları dikkate alındığında AK Parti ve CHP'nin daha fazla milletvekili çıkarması sonucu doğurabilir. Bu nedenle düzenlemenin MHP'nin önerisi doğrultusunda şekilleneceği ifade ediliyor.

HAZİNE YARDIMINDA İKİ SEÇENEK

AK Parti'nin paketinde siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı da seçim barajına eşitlenmesi veya mevcut yasada olduğu gibi yüzde 3 oy alan partilerin Hazine yardımından yararlanması seçenekleri yer aldı.

Parti kaynakları, yüzde 3 oy oranı koşulunun korunabileceğini belirtirken, bu konunun da MHP ile yapılacak çalışma ile netleşeceğini ifade ediliyor.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam