Ortadoğu'da neler oluyor? Sınırlar yeniden mi çiziliyor?

ÇORUM 16 Nisan 2016 20:01
Videoyu Aç Ortadoğu'da neler oluyor? Sınırlar yeniden mi çiziliyor?
A
a

Turgut Özal Konferans Salonunda Kent konseyinin Davetlisi olarak Çorum'a gelen Türkiye Gazetesi Yazarı İsmail Kapan anlatıyor. Orta doğunun dünü ve bugünü nasıl şekillendi.Bir kez daha anlıyoruz ki, bu coğrafyada yaşamanın her zaman bir bedeli olmuştur, bundan sonra da olacaktır.

Ortadoğu'da neler oluyor? Sınırlar yeniden mi çiziliyor? Değişmesi planlanan yeni sınırlar hakkında Türkiye'nin tutumu nedir? Türkiye'de yaşanan terör olayları ile Ortadoğu'daki gelişmeler arasındaki bağlantılar nelerdir? Türkiye - İsrail ilişkilerinin seyri nasıl olacak?

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dr. İsmail Kapan “Sınırlar yeniden çizilirken Orta Doğu ve Türkiye” konulu bir konferans verdi.
Kapan, kurulan yeni dünya düzeni ve Orta Doğu hakkında geniş bir tarihi perspektif çizdi. Gazeteci Yazar Dr.Kapan, bugün Irak ve Suriye’de bu tezlerin hayata geçirildiğini söyledi.


Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, konuşmasına Ortadoğu’nun tarihi hakkında bilgi vererek başladı. Kapan, "Sudan kurulduğu günden itibaren iç savaştan kurtulamadı ve ikiye bölündü. Şimdi aynı felaket Nijerya’nın başında. Irak’ı fiilen üçe böldüler, Suriye’yi şimdi üçe bölmek istiyorlar. Suriye dediğimiz yer, 6 farklı bölgeden oluşuyordu. Bir tanesi Lübnan diye ayrı bir devlet yapıldı. 1975-1990 arasında iç savaşta 300 bin insan öldü Lübnan’da. 1980’de Araplar’ın ve Batı’nın desteği ile İran’a savaş açtı. Savaş bitti ama akabinde Saddam, Kuveyt’i işgal etti. Irak diye bir devlet artık kalmadı. Oysa bu devlet çok zengin bir devletti. 4 seneden beri aynı felaketi Suriye yaşıyor" dedi.


İsmail Kapan,Ortadoğu’da doğan her boşluğun bir terör örgütü ile doldurulduğunu kaydeden Kapan, Orta Doğu’da yaşanan son gelişmeler ve bu gelişmelerin ekonomiye yansımaları üzerinde durdu. 

Dünyada en fazla silah satın alan ülkelerin başında Suudi arabistan’ın geldiğini söyleyen Kapan, "Suudi Arabistan’da Vahabi inancının o bölgede nelere yol açtığını biliyoruz. 1932 yılında İngilizler’in yardımı ile Suudi Arabistan diye bir devlet kuruldu. Ancak orada aşiret mantığı ile devletler yönetiliyor. Abdülaziz El Suud, aşiret bağlarını güçlendirmek için 45 kadınla evlendi. Her aşiretten bir kadın aldı. Bu 45 kadından 70 oğlu, 40 kusur kız çocuğu olmuş. Abdülaziz El Suud 1955’de öldü. Saltanat şimdi oğulları arasında devam ediyor. Vahabiliği yaymak için çalışan Kral Faysal’ı da yeğeni öldürdü. Bugün birinci nesil kardeşlerden 5-6 tanesi hayatta, taht kavgası çıkması bekleniyor. Suudi Arabistan, bugün öncü kuvvet olarak Yemen’de savaşıyor. Yemen’de Şia kökenli grup iktidarı ele geçirdi, darbe yaptı. Bunun da en büyük destekçisi İran. İran, Irak’ta büyük nüfus sahibi, Suriye’de asker ve generalleri ile fiilen savaşıyor. Yemen’de de iktidara karşı savaşıyor.

Kapan, şöyle konuştu: “Eğer Türkiye İngiltere kadar ekonomik seviyede olsa idi bölgedeki gelişmelerin seyri daha farklı olurdu.”
Bölgenin bugünkü halinin 1916’da belirlendiğini anlatan Kapan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İngilizler, Fransızlar kendi aralarında o zamanlar bölgeyi parçalamış, mandacılıkla yönetmiş ve geri çekilirken tam bağımsız denilemeyecek ülkeler bırakmışlar. Doğal olmayan bu oluşumlar her zaman sancılı süreçleri beraberinde getirmiştir. Bu hal devam ettiği müddetçe benzer sıkıntılar da devam edecektir.”


Orta Doğu’da eski emniyet ve sükûnetin ancak Türkiye’nin güçlü olmasıyla sağlanabileceğini belirten Kapan,Yaklaşık iki saat süren programın son bölümünde konuklardan gelen soru cevap kısmının da yoğun ilgi gördüğü program iki saat sürdü.Çorum Kent Konseyi başkanı Turhan Candan İsmail Kapan’a Orta Doğu’nun yakın tarihinden hareketle bugünleri daha anlaşılır kılan değerlendirmelerle devam eden program soru cevapların​ ardından Çiçek takdim etti.





 
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam