Yeni keşfedilen bir teknolojiyle artık kanserli hücre 13 yıl önceden tespit edilecek.
Günümüzün vebası sayılan kanser, erken teşhis edilince hayat kurtarıyor. Genellikle çok sinsi bir şekilde ilerleyen kanser gelişen yeni teknolojiyle 13 yıl önceden teşhis edilecek.
Erken teşhislerde kanser pek tehlikeli bir hastalık olmuyor. Erken teşhis edilen kanser vakalarında kişiye kemoterapi veya ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu tedavi yöntemiyle bir çok kişi hayatını kurtarabiliyor. Fakat erken teşhis edilemeyen kanserin tedavisi de daha zorlaşıyor. Ameliyat edilse bile kanserli hücreler yayılmasını sürdürüyor. Ameliyat, ilaç ve kemoterapi gibi yöntemlere tedavi edilmeye çalışılan ileri derecede kanser, çok nadiren olsa da iyileşebiliyor.
Gelişen yeni teknolojiyle birlikte Harward ve Northwestern Üniversiteleri, kanserdeki erken teşhisin önemini göz önünde bulundurarak yeni bir teknik geliştirdi. Bu tekniğe göre kanser hastalığı 13 yıl önceden teşhis edilebilecek. Telomeri denilen bu teknolojide vücuttaki değişikler ölüçülüyor. Kanser olduktan sonra vücutta olan değişikliği tespit eden bu teknoloji kasner riski olan kişileri tespit ediyor. Böylelikle kişiler önceden önlem alarak, kanser olma riskini azaltıyor.
Kaynak : www.hitittv.com