KÜLCÜ : TAVUK ÇİFTLİKLERİ SİSTEMLERİNİ DEĞİŞTİRECEK

14 Nisan 2015 18:12
Videoyu Aç KÜLCÜ : TAVUK ÇİFTLİKLERİ SİSTEMLERİNİ DEĞİŞTİRECEK
Çorum İl Müftüsü Şahin Yıldırım yeni görevine başladı.
A
a

Turgut Özal İş Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, TSO Başkanı Çetin Başaran Hıncal, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ve sektör temsilcileri katıldı .Külcü Tavuk çiftlikleri için alınan yeni kararlar bugün basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, mücavir alan içerisinde kalan tavuk çiftlikleri için yeni bir düzenleme yaptıklarını açıkladı. 1997 öncesi belirlenen mücavir alan esas alınmak suretiyle, mücavir alan sınırından bin metre uzaklıkta kalan tavuk çiftliklerine yenilenme ruhsatı verileceğini belirten Başkan Külcü, "Sektörün kendisini yenileyip devlet desteklerinden yararlanabilmesi için aldığımız bu kararla birlikte, sektöre 2019 yılı sonuna kadar süre tanıdık." dedi.

Özellikle sinekle mücadele konusunda, mücavir alan sınırı içerisinde bulunan tavuk çiftliklerinin sistemlerini değiştirmek zorunda olduğuna değinen Başkan Külcü, "Kentlilik bilinci içerisinde yaşamak istiyorsak, bunun gereklerini yerine getirmemiz lâzım." dedi.

Sektör temsilcileri ile birlikte yaklaşık 1,5 yıldır ortak çalışma yürüttüklerine değinen Belediye Başkanı Külcü,  sektörle ilgili karar verirken tüm bileşenlerin bir araya gelerek karar vermesinin daha doğru olduğu inancıyla adım attıklarını, 1997'de alınan kararla 120 kilometrekarelik mücavir alan sınırlarının, 350 kilometrekareyi çıkarılmasıyla oluşan sorunlara neşter vurduklarını ifade etti.

Diğer illerde uygulanan çalışmaları yakından takip edip, rapor olarak ortak komisyonun huzuruna taşıdıklarına bildiren Başkan Külcü, mücavir alan sınırı içerisinde kalan ve adeta sinek kaynağı haline gelen işletmelere, kendilerini yenileyip, üretim ve rekabet şartlarına ayak uydurabilmeleri için kararlar aldıklarını sözlerine ekledi. 

Külcü, daha önceden alınan kararlarda planla kentleşmenin gerektirdiği hassasiyetlerin gözetilmediği tespitinde bulunarak, "Planlı bir kentleşmenin hassasiyetleri gözetilmediği gibi ayrıca tavuk çiftliklerimizin tamamı verimli araziler üzerine kurulmuş, bu durum sekterle ilgili ayrı bir sorun olarak ta kendisini gösteriyor." dedi. 

Mücavir alanda bulunan tavuk çiftliklerinin ruhsat sıkıntısı nedeniyle hiç bir destekten yararlanamadığının altını çizerek konuşmasını sürdüren Başkan Külcü, şöyle devam etti, "Sektörün kendisini yenilemek gibi bir ihtiyacı var. Vaktiyle Çorum'da 300 çiftlikten bahsedilirken, bugün bu sayı 50'ye inmiş durumda. Aldığımız kararla birlikte, 1997 yılında alınan mücavir alan sınırları baki kalmak kaydıyla, 120 kilometrekarelik alanın bir kilometre dışında kalan çiftliklere yenileme ruhsatı verilecek. 

Bu karar işletme sahipleriyle birlikte aldığımız ortak karardır. Ayrıca Ankara Yolu üzerinde bulunan çiftliklerimiz için de farklı bir kararla beraber, OSB Kavşağı esas alınacak. Kuru ve kapalı sistemin yanısıra, sulu sistem üretim çeşidi olan çiftliklerin tamamının kuru ve kapalı sisteme geçişini mecburi tuttuk, bu kararla birlikte sinekle mücadelede önemli bir adım atmış olacağız.

Sulu sisteme asla müsade etmeyeceğiz. Herkesin bu konudaki yükümlülüğünü yerine getirmesini bekliyoruz. 2016 yılı sonuna kadar, yenileme talebi olan çiftliklerimiz belediyemize müracaat ederek, yol haritasını bize bildirecek. 2017 sonuna kadar da yatırımlarını bitirecekler. 2019 sonuna kadar bu konuda müsade ediyoruz. Son tarihimiz 2019 sonudur. Gerekli çalışmaları yapmayanlar 2019 sonunda kapatılacak. Bunu açık ve net olarak ifade ediyorum. Ayrıca bir arsanın üzerinde eski tesis ve yeni tesis bulunmayacak. Yeni tesis hizmete girince, eskisi kapatılacak. Söz konusu izinli alanın içerisinde kalan, yani 120 kilometrekarelik mücavir alanın bir kilometre mesafesi baz alındığında, içerde kalan işletmeler tamamen kapanacak."

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 1,5 yıldır yürütülen çalışmaların titizlikle ve başarıyla yürütüldüğünü hatırlatarak, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ve ekibine, ayrıca çalışmalarda yer alan TSO yöneticilerine teşekkür etti.


Çorum İl Müftüsü Şahin Yıldırım yeni görevine başladı.
Kaynak : çorum Hakimiyet Gazetesi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam