KIRIM KONGO TEHDİDİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Çorum’da düzenlenen programda konuşan Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) ciddi bir tehlike arz ettiğini belirterek, “Bu hastalık ciddi bir enfeksiyondur ve maalesef her 100 vakadan yaklaşık 5’i kaybedilmektedir” dedi.
BİLİM KAFE ETKİNLİĞİ VELİ PAŞA HANI’NDA YAPILDI
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Hitit Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Bilim Kafe Etkinlikleri”, Veli Paşa Hanı’nda gerçekleştirildi. “Doğru Bilgi, Doğru Korunma: Kırım Kongo’ya Dur De” başlığıyla gerçekleşen programda, Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Kocagül Çelikbaş, hastalığın riskleri ve korunma yöntemleri hakkında çarpıcı bilgiler verdi.
HEKİMLERİMİZ UYANIK OLMALI
Prof. Dr. Aysel Kocagül Çelikbaş, kenelerin taşıdığı virüs türlerini detaylandırarak hekimlerin belirtilere karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Korunma için kapalı giyinmenin, pantolon paçalarının çorap içine sokulmasının ve açık renk kıyafet tercih edilmesinin önemine değindi. Kenelerle temastan sonra vücut kontrolünün hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, özellikle çocukların detaylı şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
SAĞLIK PERSONELİ İÇİN YENİ EĞİTİMLER VERİLDİ
Son iki günde ilçelerdeki acil servislerde görev yapan sağlık personeliyle bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini açıklayan Çelikbaş, KKKA’nın Çorum gibi endemik bölgelerde sık görüldüğünü hatırlattı. Hastalığın kan ve vücut sıvılarıyla bulaşabileceğini söyleyen Çelikbaş, hem hasta yakınlarının hem sağlık çalışanlarının korunması için ciddi önlemler alındığını belirtti.
HER 100 VAKADAN 5’İ KAYBEDİLİYOR
Prof. Dr. Nurcan Baykam ise KKKA’nın grip benzeri belirtilerle başladığını ancak bazı vakalarda ağır seyrederek ölümcül olabildiğini dile getirdi. “Amacımız hastalığı ilk belirtiler döneminde atlamamak” diyen Baykam, sağlık çalışanlarının bölge risklerini göz önünde bulundurarak hastaları takip etmesinin önemine dikkat çekti.
KENEYE MÜDAHALEDE DOĞRU YÖNTEM ÖNEMLİ
Baykam, kenelerin iklim değişikliği nedeniyle artış gösterdiğine değindi. Ancak her kenenin virüs taşımadığını, virüsün hayvanlardan edinildiğini belirtti. Keneye çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, doğru çıkarma yöntemlerini anlattı. Pens, cımbız ya da koruyucu bir bez yardımıyla yapılan müdahalelerin güvenli olduğunu ifade eden Baykam, kırsalda zaman kaybetmeden müdahale edilmesinin kritik olduğunu da sözlerine ekledi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...