Kûtü’l-Amare cephe katibinin notları kitap oldu

Güncel 29 Nisan 2016 20:27
Videoyu Aç Kûtü’l-Amare cephe katibinin notları kitap oldu
A
a

Atatürk Kitaplığı Nadir Eserler Bölümü, 29 Nisan 1916’da Halil Paşa komutasında İngilizlere karşı kazanılan Kûtü’l-Amare zaferinin yüzüncü yıl dönümünde kültür dünyasının ufkunu açacak önemli bir hizmeti kamuoyuna sundu. ‘Harbi Umumî’de Irak Harekâtı; Kûtü’l Amare’ adlı eseri topluma kazandıran Atatürk Kitaplığı’nın Müdürü Ramazan Minder, çalışmayla ilgili detayları

Atatürk Kitaplığı Nadir Eserler Bölümü, 29 Nisan 1916’da Halil Paşa komutasında İngilizlere karşı kazanılan Kûtü’l-Amare zaferinin 100.yıldönümünde kültür dünyasının ufkunu açacak önemli bir hizmeti kamuoyuna sundu.

‘Harbi Umumî’de Irak Harekâtı; Kûtü’l Amare’ adlı eseri topluma kazandıran Atatürk Kitaplığı’nın Müdürü Ramazan Minder, çalışmayla ilgili detayları Haber10’a anlattı.

"1 YILDA 15 BİN NADİR ESER EDİNDİK"

Atatürk Kitaplığı olarak çeşitli müzayede ve sahaflardan 15 bine yakın el yazması, Osmanlıca matbu eser, kartpostal, harita gibi öğelerden oluşan nadir eser aldıklarını belirten Ramazan Minder, edindikleri nadir eserleri dijital ortama aktarıp ücretsiz bir şekilde araştırmacıların faydasına sunduklarını ve üye sayısının 13 bini aştığını ifade etti.

'HAVADİS SERGİ'Sİ PROJESİ

2012 yılında ‘100 Yıl Önce Havadis’ isimli bir projeyi hayata geçirmeye başladıklarını söyleyen Minder, proje kapsamında 100 yıl öncesine denk gelen Birinci Dünya Savaşı günlerine giderek, dönemin bütün neşriyatını, gazetelerini, dergilerini ve arşivi tarayarak bir ‘Havadis Sergisi’ oluşturduklarını belirtti.

Aynı şekilde 2013, 2014 ve 2015’te de Birinci Dünya Savaşı’nın 1913, 1914 ve 1915 yıllarına ait belge ve neşriyatları toplayarak Havadis Sergilerine devam ettiklerini belirten Minder, bu vesileyle asıl hedef olan Çanakkale ve Kutü’l Amare çalışmasına dair ön hazırlıklarının olduklarını söyledi.

 

ESER, KUTÜ’L AMARE İLE İLGİLİ YANLIŞ BİLGİLERİ TASHİH EDECEK

Ramazan Minder, Kutü’l Amare ile ilgili çalışmalarının daha önceki Nadir Eser alımları sırasında bir satıcıdan Dicle Grubu 14. Fırka Hücum Müfrezesi’nde Hesap Memuru ve Ketebesi olarak görev yapan Tokatlı Mehmet Nuri Efendi’nin Kutü’l Amare cephesinde tuttuğu notları satın alarak başladığını söyledi.

Daha sonraki süreçte gerekli çalışmaları yaparak eseri, zaferin 100.yılında kamuoyunun istifadesine sunduklarını ifade eden Minder, bu defterin ilk kez yayınlandığını söyledi. Ayrıca Minder, Bu eserin dönemle ilgili eksik yahut yanlış bilgileri de tashih edeceğini söyledi.

 

KİTAP SATIŞA SUNULMAYACAK

Ramazan Minder, 29 Nisan’daki etkinlikler kapsamında düzenlenecek sergide Cephe Katibi Tokatlı Mehmet Nuri Efendi’nin defterini kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Kitabı satışa sunmayacaklarını belirten Minder, kitabı, üniversitelere, akademik çevreye ve ilgili insanlara takdim edeceklerini söyledi.

 

HALİL PAŞA’NIN KABRİ BAŞINDA TÖREN

Ramazan Minder, Atatürk Kitaplığı bünyesinde bugün Cuma Namazı’nın akabinde, Halil Kut Paşa’nın Yahya Efendi Haziresi’nde bulunan kabri başında bir tören yapılacağını, burada Kur’an okunacağını ve dua edileceğini söyledi.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam