İşte 'tam kapanma' döneminin tüm detayları!

ÇORUM 29 Nisan 2021 16:53
Videoyu Aç  İşte 'tam kapanma' döneminin tüm detayları!
A
a

İçişleri Bakanlığı, 17 günlük tam kapanma nedeniyle akıllarda soru işareti bırakan sorulara cevap verirken, onlara 5 soru-cevap daha eklendi...

Türkiye, bu akşam saat 19.00 itibarıyla 17 günlük tam kapanmaya giriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu 17 günlük tam kapanma bu akşam saat 19:00'da başlıyor. 17 Mayıs pazartesi saat 05:00'e kadar sokağa çıkmak yasak. Kimler sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu? Seyahat yasağı var mı? Marketler, fırınlar, restoranlar hangi saatlerde açık olacak? İşte tüm yasaklar...

Bu belge olmadan sokağa sakın çıkmayın

 

İçişleri Bakanlığınca valiliklere "Görev Belgesi Düzenleme" konulu genelge gönderildi. Muafiyet kapsamındaki iş yeri, fabrika/imalathane çalışanları, İçişleri Bakanlığı e-Başvuru sistemi üzerinden "görev belgesi" başvurusu yapabilecek. Buradan alınacak belge olmadan muafiyet kapsamındaki kişilerin sokağa çıkması da yasak. Kontrollerde bu belgeyi ibraz edemeyenler kısıtlamadan muaf bile olsa ceza yazılacak. Tüm belgelerin geçerliliği 2 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00’de sona erecek...

Market, bakkal, manavlar hangi saatlerde açık olacak?
Bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 arasında açık, zincir marketler ise pazar günleri kapalı olacak. Vatandaşlar araç kullanmadan ikametlerine yakın yerlerden alışveriş yapabilecek.

Restoran, lokanta ve kafeteryalar nasıl hizmet verecek?
Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleriyle online yemek sipariş firmaları ramazan ayı sonuna denk gelen 13 Mayıs Perşembe gününe kadar 24 saat esasına göre sadece paket servis yapabilecek. Ramazanın bitmesiyle de saat 01.00’e kadar paket servis yapabilecekler.

Fırınlar açık olacak mı?
Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. Vatandaşlar ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarını karşılamak için ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebileceklerdir.

Şehirler arası seyahat nasıl yapılacak?
Tam kapanma süresince şehirlerarası seyahat zorunlu haller dışında yasak. Yurt içi uçuş ve seyahatlerde izin belgesi zorunlu olacak, HES kodu sorulacak. Uçak hariç şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları, yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’sini kabul edecek ve araçta yolcuların oturma şekli sosyal mesafenin sağlanması için 1 dolu-1 boş olacak.

Seyahat İzin Belgesi, zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebilecekler. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır. 

Otel rezervasyonu sokağa çıkma ve seyahat yasağından kurtarmıyor!
Şehirlerarası kara yolları kenarında bulunan dinleme tesislerinde yer alan yeme-içme yerleri ve buralarda çalışanlar yasaktan muaf olacak. Kısıtlama döneminde otel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması, vatandaşlar açısından sokağa çıkma veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak. Konaklama tesisleri yalnızca seyahat izin belgesi olanlara hizmet verebilecek.

Turistlere sokağa çıkma yasağı var mı?
Geçici ve kısa süre için Türkiye’de bulunan turistler yasaktan muaf olacak. İkamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statüye sahip yabancılar sokağa çıkma yasağına tabi olacak.

Cenazesi olanlar seyahat edebilecek mi?
Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlar yasaktan muaf olacak. Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak. Şehir dışındaki birinci derece yakının cenazesine katılacak olanlar, e-devlet’ten veya ALO 199’u arayarak izin belgesi oluşturacak.

Berberler ve kuaförler açık olacak mı?

Berberler, kuaförler, güzellik salonları, spor salonları, havuzlar, hamamlar, halı sahalar, üretim, imalat, lojistik ve sağlık sektörü dışındaki ofisler,  anaokulu dahil tüm okullar, kreşler, özel eğitim kurumları kapalı olacak. 

Alkollü içki satışı yasak mı?
Tam kapanma döneminde alkollü içeceklerin satışı yasak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Tekel bayileri istisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" dedi. TESK ise "Kanunen bir yasak yok, biz satmaya devam edeceğiz" açıklaması yaptı. Polis, tekel bayilerini tek tek gezip yasak bildirimi yapmaya başladı. 

Tam kapanma süresince bankalar hangi saatlerde açık olacak!
Tam kapanma sürecinde bankaların akıbeti, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile netlik kazandı. Bakanlık bankalara izin verdi. Ancak sınırlı sayıda personel ile çalışmaları mümkün olacak. Kalan personel ise evlerde çalışacak.

Mahalledeki camiye vakit namazı kılmaya gitmek yasak mı?
Koronavirüs yasakları kapsamında vatandaşların camiye namaza gitmelerine kısıtlama getirilmedi. Vatandaşlar mahalledeki camilere giderek namazlarını cemaatle kılabilecek.

 

Noterler açık olacak mı? Hangi saatlerde açık olacak?

Noterler tam kapanma döneminde 10:00 ila 16:00 saatleri arasında hizmet verecek. Vatandaşların noterliklere gitmeden önce e-randevu sistemini kullanmaları gerekecek. Tam kapanma sürecinde yapılacak işlemler konusunda bir sınırlama yok. Bütün noterlik işlemleri görülecek. Notere gelen her vatandaşın her konudaki işlemi yapılabilecek.
 

Kargo dağıtımı yapılacak mı?

17 günlük tam kapanma döneminde en faal olacak sektörlerin başında kargo firmaları ve dağıtımcıları olacak. Kargo çalışanlarına sokağa çıkma yasağı yok. Bütün kargo işlemleri kesintisiz sürecek. Aynı şekilde kargo çalışanları gibi su, gazete ve mutfak tüpü dağıtımında bulunanlar da kısıtlamaya dahil olmayacak.

17 gün boyunca sokağa çıkma yasağından kimler muaf tutuldu?
- Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, kara yolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri ve PTT çalışanları.

- Hastaneler, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri ile buralarda çalışanlar, zorunlu sağlık randevusu olanlar.
- Sokak hayvanlarını besleyenler, hayvan barınakları, çiftlikleri, bakım merkezlerinin görevlileri, gönüllü çalışanları ve Hayvan Besleme Grubu üyeleri
- İkametinin önüyle sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının ihtiyacını karşılamaya çıkanlar.
- İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışını yapan iş yerleri ile buralarda çalışanlar.
- Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar.
- Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar.
- Tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç, tohum, fide, gübre gibi ürünlerin satışı yapılan iş yerleri ve çalışanları.
- Oteller ve konaklama yerleri ile çalışanları.
- Gazete, dergi, radyo, televizyon, internet kuruluşları, medya takip merkezleri, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları.
- Akaryakıt istasyonları, lastik tamircileri ve buralarda çalışanlar.
- Kargo, su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri ve çalışanları.
- Yurt, pansiyon, şantiye gibi toplu yerlerde kalanların temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar.
- Otizm, down sendromu gibi ‘özel gereksinimi’ olanlar ile veli veya vasileri.
- ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler ve bu kişilerin yanlarında bulunan refakatçileri, sınav görevlileri.
- Zorunlu müdafi-vekil, duruşma, ifade gibi yargısal görevlerin icrasıyla sınırlı kalmak kaydıyla avukatlar, adliyelere gitmesi gereken taraf veya vekilleri.
- Araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan taşıt sahipleri.
- 10.00-16.00 arasında sınırlı sayıda şube ve personelle hizmet verecek olan banka şubeleri ile çalışanları
- Nöbetçi noterler ile çalışanları.

- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen ve 5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge ve bilgiyle ibraz edenler.
- Ceza infaz kurumlarından salıverilen kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecek.

Belirlenen kurallar dahilindeki kapanma ile ilgili geçtiğimiz günlerde sıkça sorulan 10 soruya cevap veren İçişleri Bakanlığı, 5 soru-cevap daha ekledi.

O soru ve cevaplar ise şöyle:

KURUMLAR VERGİSİ BORCU ÖDEMELERİ

Soru 11: Kurumlar Vergisi ödemeleri için 30 Nisan 2021 Cuma günü vergi mükelleflerine borçlarını ödeyebilmeleri için herhangi bir muafiyet tanınacak mıdır?

Cevap 11: Kurumlar Vergisi ödemesinin son günü olması nedeniyle tam kapanmanın ilk günü olan 30 Nisan 2021 Cuma günü kurumlar vergisi borcu ödemelerini yapmak üzere bankalara gidecek olan vergi mükellefleri, vergi borcuna ilişkin tahakkuk fişi veya elektronik ortamda alınmış borç durumunu gösterir bilgi/belgeyi denetimlerde ibraz etmek ve şirket ile ödeme yapılacak banka güzergâhında kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasında muaf tutulacaktır.

YURT İÇİ UÇAK BİLETLERİ

Soru 12: Tam kapanma kararı öncesinde alınan yurt içi uçak biletleri için izin almak gerekli midir?

Cevap 12: Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak dönem içerisinde yapılacak her türlü şehirler arası seyahat izne tabi tutulacaktır. Bu nedenle sokağa çıkma kısıtlamasının başlamasından sonraya denk gelen seyahatler için de zorunlu hallerin varlığının olup olmadığına bağlı olarak seyahat izni alınması gerekmektedir.

Bu durumun tek istisnası olarak tam kapanma kararından önce alınan biletlerle, 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 24.00'e kadar (19.00-24.00 arasına yönelik istisna getirilecek şekilde) seferine başlayacak olan uçak yolculukları için seyahat izin belgesi istenilmeyecektir.

AVUKATLARIN FAALİYETLERİ

Soru 13: Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı süre içerisinde avukatlar faaliyetlerini nasıl yürüteceklerdir?

Cevap 13: Genelge'nin ekinde yer alan “Muafiyet Yerler ve Kişiler” Listesinin 33'üncü ve 34'üncü maddeleri uyarınca yargısal görevlerin icrasıyla sınırlı kalmak kaydıyla avukatların ve avukat stajyerlerinin; sokağa çıkma kısıtlaması süresince bulundukları şehir içinde ve zorunlu hallerde bürolarına, vekili bulundukları iş yerlerine, adliyelere, kolluk birimlerine, resmî kurumlara, noterliklere gitmeleri herhangi bir kısıtlamaya tabi değildir.

BASIN MENSUPLARININ SEYAHAT İZNİ

Soru 14: Sokağa çıkma kısıtlama süresince turkuaz basın kartı sahibi basın mensuplarının görev icabı yapmaları gereken şehirler arası seyahatleri izne tabi midir?

Cevap 14: Turkuaz basın kartı sahibi olan basın mensuplarının görevleri gereği yapacakları şehirler arası seyahatlerinde, kontrol esnasında turkuaz basın kartlarını ve kurumlarınca düzenlenen görev belgelerini ibraz etmek kaydıyla seyahat izin belgesi almalarına gerek bulunmamaktadır.

ŞOFÖR, MUAVİN VE HOSTESLERİN İZİN ALMALARI ZORUNLU MU?

Soru 15: Yük ve yolcu taşımacılığında görevli kişiler (şoför, muavin, hostes vb.) şehirler arası seyahat için izin almak zorunda mıdır?

Cevap 15: Yürütülen faaliyetin doğası gereği şehirlerarası seyahati zorunlu olan ve Genelgemizde muafiyet tanınan taşımacılık, kargo, lojistik, nakliye vb. faaliyetlerinde bulunan ve e-başvuru sitemi üzerinden görev belgesi almış olan şoför, muavin, hostes gibi görevlilerin, yük ve yolcu taşımacılığı yapılan araçlarla şehirler arası seyahatleri için ayrıca Seyahat İzin Belgesi almalarına gerek bulunmamaktadır.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam