İnternet Medyası Kayseride buluştu

6 Mayıs 2014 16:57
Videoyu Aç İnternet Medyası Kayseride buluştu
A
a

"İnternet Medyası Paneli" alanın önemli isimlerini öğrencilerle bir araya getirdi.

 Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Kayseri İl müdürlüğüile Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesiişbirliği ile "İnternet Medyası Paneli" alanın önemli isimlerini öğrencilerle bir araya getirdi.

İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, Ensonhaber Medya Grup BaşkanıSerkan Kalemciler, Haber7 Genel yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan ve Timeturk Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek'in katıldığı panelin moderatörlüğünü Başbakanlık Basın Yayın ve enformasyon Genel MüdürüMurat Karakaya yürüttü. 

Deneme

İNTERNET MEDYASININ DUAYENLERİ KONUŞUYOR

Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ün de izleyici olarak katıldığı panelde İnternet Medyası Yasa tasarısı, internet medyası yazılı basını bitiriyor mu, sosyal medyanın etkileri, internet medyasının gücü gibi konular ele alındı.

İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık bir soru üzerine şunları anlattı: 

"Bir iftar yemeğindeyiz, Erol Evcil cezaevinde. Abiş Hopikoğlu Başbakan ile gitti tokalaştı. Hürriyet ve Sözcü Erol Evcil Başbakan ile tokalaştı diye haber yaptı. Bizim ismimizi kirletenler de var. Başımızı öne eğdirenler de var. Başımızı dik tutmamızı sağlayan arkadaşlar da var. Mehmet Sevigen CHP'li olalı yıllar geçmiş. Benim bir elemanım DSP üyesi Sevigen yazmış. Neden böyle yaptın diyince Eee google'da öyle yazıyor diyor bana. Gazeteci olmayan, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanını tanıyamaz. Ama ben tanırım. Backround çok önemli. Bir haberde sizi başarılı kılacak olan şey, haberin geçmişi ile ilgili detay. İnternet de yeni bir mecra. Bilgisayar mühendisi editör oluyor. Siz fotoğraf hatası diyorsunuz. Biz günde yüzlerce hata görüyoruz. Güzel olan şu, gazetedeki hata kalıyor, internetteki hata anında düzeltilyor. Hatalar olmuyor değil, oluyor. Bu da google'dan fotoğraf arakladığımız için oluyor. "

ADRESİNİ VERMEYEN SİTE YASAL HAKLARDAN YARARLANAMAZ

Hadi Özışık, İletişim Fakültesi'nden bir personelin, benim kendi kurduğum haber sitesinde telefon numaram yok yasaya göre bizi dışlayacak mısınız sorusu üzerine ise şunları söyledi:

"Bizim ne dediğimizi bırakın. Eğer iletişim bilgileri yoksa TİB o siteyi kapatır. Sen eğer gazetecilik yapmak, itibar görmek istiyorsan kimliğini ortaya koyacaksın. Telefonlaşalım yok. Adresini ver yok... Olmaz. Ben Basın İlan Kurumu ile yaklaşık 40 il dolaştım yerel medyanın sorunlarını görmek, paylaşmak için. Eğer sen keyfi yapıyorsan bu işi yasaya tabi olmayabilirsin. İlla bu yasaya tabi olacaksın diye bir şey yok. Ama dışlama yok. Ben ülkenin dört bir yanında tüm illerinde internet yayıncılığı yapıyorum. Benim Kayseri temsilcim de var. Ön sırada oturuyor. Gazetecilik yapmak isteyen bu yasaya tabi olsun. Biz bunu diyoruz." 

Başbakanlık Basın Yayın ve enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya ise aynı soruya yanıt olarak şöyle konuştu:  "Eğer içerik üretiyorsanız siz zaten yasaya tabisiniz. Zararlı bir içerik üretirseniz biz nasıl sorumluyu bulacağız. Sizin dediğinizi haber sitesi gibi değil blog gibi değerlendirmek lazım. Eğer imkanlardan yararlanmak isterseniz yasal düzenlemeye uymak zorundasınız."

ALINTI HABERE BİZ DAVA AÇMADAN AJANS DAVA AÇIYOR

"Bir yerel sitede çalışıp sizlerin haberlerinizi kullanıyoruz, kaynak internethaber diyoruz... Bu bizim için sorumluluk getirir mi?" sorusuna Hadi Özışık şöyle yanıt verdi: 

"Ahmet Hakan'ın, Yılmaz Özdil'in yazılarını her site veriyor. Biz o yazıyı haberleştiriyoruz. Hürriyet yazarı bugün köşesinde şunu dedi diyor, devamında link veriyoruz. Esas olması gereken bu. İnternet gazeteciliğinde hız önemli olduğu için, bir editörün bu kadar detaylı habercilik yapması mümkün değil her zaman. Bazı siteler sıkıntı yüzünden kolayını yapıyor. Bir internethaberin haberine göre diyor. Bir de ikinci olarak parantez içinde internethaber diyor. Mevcut yasalar bunu düzenlemiyor. Benden önce Anadolu Ajansı dava açıyor zaten. Benim haberimi neden aldın diye. Bir sistem kurmuşlar ne alsanız yakalanıyorsunuz. Telif hakları yüzünden yapmamanız gerekiyor. Gazetecilik çok keyifli görünür ama zor bir meslektir. Pahalı bir meslektir. Devlet dairesi değil. Televizyonda çalışıyorsan ana haber bültenini izlemeden çıkamazsınız diyorum ben öğrenci arkadaşlara. Ben bu isdihdamı sağlıyorum, çünkü bir yerde kalmak istemiyorum. Adam haber gönderiyor, imza en önemli servettir. Ama imza yetmez bir süre sonra. Masrafımı da öde dediği yerde kesilir. İnternetin kağıt, matbaa, dağıtım sorunu yok. Yapacağı en büyük yatırım internet habercilerinin isdihdamdır."

KALEMCİLER "COPY-PASTE" YAPMIYORUZ

İnternet medyası hakkında sık sık yapılan "copy-paste" eleştirilerine tepki gösteren Serkan Kalemciler gençlere "Bu tür algı yönlendirmelerine inanmayın" dedi. 

Kalemciler şunları söyledi: 

"İnternet medyasıyla ilgili hafif bakış, sürekli copy-paste yapılıyor algısı sizin gibi gençlere pompalanıyor. Arkadaşlar hepsi yalan, kuru iftira. Elinize 10 gazete alıp yan yana koyun. 10 gazetede yüzde 90'lık kısmın aynı olacağını göreceksiniz. Bakın o gazeteler yüzde 90'lık haberi ajansların havuzlarından alıyorlar. Sayfa editörleri kopyala yapıştır yaparak kendi gazetelerine alıyorlar. Bu kafaları fazla kaale almayın.

Siz burada gencecik arkadaşlarsınız, bizim için cevhersiniz. Geçen yıl bir üniversitede verdiğim derslerden sonra 5-6 öğrenciyi işe aldım. Şu anda bizimle çalışıyorlar."

 
Kaynak : www.hitittv.com/http://www.gazeteciler.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam