Silahların toprağa gömülmesi için yürütülen çözüm sürecinin yeni yol haritası netleşmeye başladı. Çözüm sürecinde bir tıkanma olmadığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın üzerinde çalıştıklarını söylediği yol haritasında 6 kritik başlık ön plana çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 19 Mayıs'ta yapılan süreci değerlendirme toplantısında da sürecin ivme kazanması ile olası risklere karşı önlem alınması için demokratik reformların yaşama geçirilmesi kararı verildi. Pakette yer alacak bazı başlıklar ise şöyle:
* SÜRECE YASAL GÜVENCE: Çözüm süreci yasal statüye kavuşturulacak. Süreci yürüten devlet görevlileri, asker, sivil korumaya alınacak. Bu kişilerin suçlanarak yargılanmalarının önüne geçilecek. Bu yöndeki çalışmayı İçişleri Bakanlığı yürütüyor.
* YEREL YÖNETİMLER ÖZERKLİK ŞARTI: Türkiye, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı üzerindeki çekinceleri kaldıracak. Yerel yönetimlerin yetkileri artırılacak.
* İMRALI'YA SİYASİ HEYET: İmralı'ya aydın, siyasetçi, gazeteci ve STK temsilcilerinden oluşan heyetlerin gitmesine olanak verilecek. Hükümet, İmralı'ya sivil heyetin ziyaretinin olumlu ve olumsuz etkilerine ilişkin farklı kurumlardan görüş istedi.
* DÖNÜŞ FORMÜLÜ HAZIRLANIYOR: Kandil'de suça bulaşmayan gençlerin dönüşünü kolaylaştırmak için yasal düzenleme yapılacak. Etkin pişmanlık dışında formül ortaya konulacak. Terörle Mücadele ve Ceza Kanunu'nda terör örgütünün faaliyetleri nasıl ve nerede başlar, nerede biter konularının yeniden tanımlanması da hedefleniyor. Restorasyon ya da normalleşme olarak ifade edilen aşamaya geçilmesi halinde, bu süreçte dağdan inenlerin topluma entegre olması ile ilgili sosyal projeler de arka arkaya hayata geçirilecek.
* REHABİLİTASYON: Beşinci adımda, silahların bırakılması, terör örgütü üyelerinin yurtdışına çıkarılması ve rehabilatasyon süreci gibi aşamalara geçilecek. Daha önce de gündeme gelen toplumsal mutabakat yasası yeniden masaya yatırılacak. Silahların teslim edilmesi, toprağa gömülmesi öncelikli kriter olacak. Silahlı örgüt üyeliği suç olmaktan çıkmayacak, belli bir süre silahını bırakanlara yeni bir şans verilmesi önerisi gündeme alınacak. Tasarlanan düzenleme genel af niteliğinde olmayacak. TCK 220/6 ile silahlı örgüt üyeliğinin kriterlerini belirleyen 314'üncü maddenin yeniden düzenlenmesi tartışılacak.
* JANDARMA SİVİLLEŞECEK: Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasına ilişkin çalışma hızlandırılıyor. Jandarma sivilleşecek, iç güvenlikle ilgili birimleri köy ve beldelerde görev yapan kır polislerine dönüşecek.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
O Gün Beni Darp Edenlere Susanlara Hakkımı Helal Etmiyorum
Elvan Simsek
Cumhurbaşkanı Bir milletin Onurudur Namusudur!
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
Çorum FK – Sivasspor maçı
Yaşar Sol Hayatını Kaybetti!..
Yeşilay’dan Hitit TV Net’e Ziyaret!
"Çorum’da Provokatif Paylaşımlara G…
Kırkdilim Tünelleri Trafiğe Açıldı!
Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı Resmi…
"Çorum’da Araç Sayısı 227 Bini Geçt…
Okullarda ve Çevresinde Alınacak Gü…
Dr. Süleyman Basa’dan "Sosyal Medya…
WHATSAPP’ta Okul Saldırısı Paylaşım…
Çorum’a Dev Proje / Teras Bahçe Ge…
Çorum’da İUP Kapsamında 200 Kişiye…
Hasan Karaoğlu Çorum Protokolüne Va…
Kahramanmaraş’ta Okula Silahlı Sald…
Çorum’da Öğretmen Sendikalarından İ…
"Çimento Arazisindeki Arsalar 21 Ni…
“Çorum Dahil 12 İlde Doktorlara FET…
Çorum - Kırkdilim Tünelleri Açılışa…
Hitit TV Net ve Çorum İl Sağlık Müd…
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET