Çorum Müzesi Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu

29 Kasım 2014 10:08
Videoyu Aç Çorum Müzesi Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu
A
a

‘Çorum Müze Binası’nın 100. Yıl Kutlama Etkinlikleri’ ile ‘Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu’ dün başladı.

Müze Salonu’nda gerçekleşen programa İmar ve İskan eski Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, Çorum Valisi Ahmet Kara, Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Ahmet Çelik, Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, bazı daire müdürleri, kazı başkanları, akademisyenler, sanayici ve işadamları, Çorumlu yazarlar ve sanat dostları, üniversite öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Çorum Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Önder İpek’in de hazır bulunduğu program, ‘Fotoğraflarla Çorum Müze Binası’nın Yüz Yılı’ sergisinin gezilmesiyle başladı.

Sunuculuğunu Uğur Çınar’ın üstlendiği programın açış konuşmasını Uluslararası Metal Sanatçısı Hasan Tuluk yaptı.

MÜZE BİNASI, ÇORUM TARİHİNİN TANIĞI

‘Çorum Müze Binası’nın 100. Yılı nedeniyle düzenlenen programda kürsüye gelen Hasan Tuluk, “Müze binamız, muhteşem mimarisi ve içerisinde barındırdığı eserlerle kent tarihini taçlandırıyor” dedi.

Çorum Müzesi’nin dünyanın önde gelen müzeleri arasında yer almasının gurur verici olduğunu belirten Tuluk, 1914 yılında hastane olarak hizmete sunulan tarihi binanın geçirdiği evreleri anlattı.

Öğrencilik yıllarını geçirdiği tarihi binanın bir dönem kaderine terk edildiğini ve geçirdiği yangın nedeniyle tahrip olduğunu anlatan Tuluk, restorasyon sürecinin ardından tekrar ayağa kaldırılan eserin Çorum tarihine tanıklık ettiğini kaydetti.

Çorum Müzesi binasının kültür ve turizme kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Tuluk, “Ünlü bir bilim insanına göre tarihine, kültürüne sahip çıkan ve uygarlık tarihine ışık tutan toplumlar ulusal görevlerini de yapmışlardır. Sanat eserleri, sanatçısını olduğu kadar onu teşvik eden, destekleyenleri de tarihe doğru olarak yansıtırlar” diye konuştu.

KAZILAR GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR

Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu’nda bilim insanları adına açış konuşmasını Prof. Dr. Tunç Sipahi yaptı.

Çorum’un tarih açısından zengin bir kent olduğunu vurgulayan Tunç Sipahi, gerçekleştirilen arkeolojik kazıların geçmişe ışık tuttuğunu söyledi.

Çorum sınırları içerisinde devam eden arkeolojik kazılarla ilgili bilgiler veren Sipahi, iki gün sürecek sempozyumda toplam 22 bildiri sunulacağını açıkladı.

Konuşmasında Çorum Müzesi’yle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Sipahi, “Restorasyon çalışmalarının ardından yeniden düzenlenen Çorum Müzesi, Avrupa standartlarında bir müze olmasıyla da dikkat çekiyor” dedi.

Çorum Müzesi’nin tarih ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol üstlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sipahi, sempozyumda bu hususta da sunumların yer alacağını kaydetti.

Arkeolojik kazılarda bu yıl önemli bilimsel sonuçlar elde edildiğini dile getiren Sipahi, çalışmaların gerçekleştirildiği merkezler ve ortaya çıkan buluntularla ilgili bilgiler verdi.

‘Söz uçar, yazı kalır’ özdeyişini hatırlatan Sipahi, sempozyumda yapılan sunumların geçmiş yıllarda olduğu gibi kitaplaştırılacağını ve bilim dünyasının istifadesine sunulacağını sözlerine ekledi.

NİCE 100 YILLARA

İmar ve İskan eski Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, ‘Çorum Makina Meslek Yüksek Okulu’nun Kuruluşunda Müze Binasının Önemi ve Yeri’ konulu bir sunum yaptı.

‘Çorum Müze Binası’nın 100. Yıl Kutlama Etkinlikleri’ çerçevesinde düzenlenen programda kürsüye gelen Ahmet Samsunlu, tarihi bina ile ilgili hatıralarını anlattı.

Çorum’da meslek yüksek okulu açma girişimlerinden bahseden Samsunlu, 1976 yılında tarihi binada eğitime açılan okul için harcanan çabayı detaylarıyla paylaştı.

Samsunlu, “Mutasarrıf Nurettin Bey zamanında 1908 yılında yapımına başlanan ve 1914 yılında inşaatı biten bina bugüne kadar çok değişik alanlarda hizmet verdi. Tarihi bina sırasıyla Hastane (1914-1924), Ziraat Mektebi (1924-1933), Sıhhat Mektebi (1933-1940), Sanat Mektebi (1942-1967), Ticaret Lisesi (1967-1975), Makine Meslek Yüksek Okulu (1975-1982), Atatürk Lisesi (1982-1984), Akşam Ortaokulu (1982-1984), 2001 yılından bu yana ise Çorum Müzesi olarak hizmet veriyor.” dedi.

Konuşmasının ardından Prof. Dr. Samsunlu’ya Vali Kara tarafından sempozyum anısına üzerinde Hitit figürlerinin yer aldığı hediye takdim edildi.

 



Kaynak: Çorumhakimiyet Gazetesi
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam