Çorumda hava yerine ölüm mü soluyoruz? Hava Kirliliği anlamında yapılan çalışmalar, ölçümler ve sonuçları incelendiğinde ortaya çıkan tablo iç karartıcı boyutta. Önlem alınmadığı takdirde bu tablonun daha da kötüye gideceği öngörülüyor.
250 bin nüfuslu kentin sağlığı açısından Çorum’da apartmanlarda kömür kullanımına ne zaman yasak gelecek ?
Çorum’un eski güzel havasına kavuşması için herkesin kendi üzerine düşeni yapmasının bir vatandaşlık görevi olduğunu hatırlatıyoruz.
Çorum’da hava kirliliğinin azaltılması ve bu kirlilikten kaynaklı solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik denetimlerin artırılacağını bildirirken, geçtiğimiz yıl “Çorum Temiz Hava Eylem Planı” yokmu yetkililere sesleniyoruz. Şehir merkezinde kirli havayı ve Çimneto tozunu ne zamana kadar soluyacağız ?
Apartmanlardan hala kömür dumanları çıkıyor. Gayet lüks ve şık apartman olmalarına rağmen hala kömürle ısınıyorlar. Bu Çorum Merkez'i için büyük tehdit oluşturuyor. Buradaki gayemiz de Çorum'u ve çevremizi korumaktır”
Çorum Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Seyit Ahmet Sancak ile yapmış olduğumuz görüşmede ilimize ilişkin; “Çorum’da hava kalitesi ölçümü 3 istasyonda yapılıyor. Ölçümler www.havaizleme.gov.tr internet adresinde saatlik ve günlük olarak yayımlanıyor. Birinci istasyon Atatürk Anadolu Lisesi bahçesinde, ikincisi Mimar Sinan Mahallesi 21. Sokak’taki parkta, üçüncüsü ise Bahabey Caddesi Fuarium Marketi önünde yer alıyor.
Çorum Merkezi itibariyle ova olup, 800 m. rakımda yer akmaktadır. Çevresi ise 1000 m. rakım tepelerle çevrili olduğundan çanak ova şeklindedir. Çorum ovasında; İl Merkezi, Merkez OSB, tuğla-kiremit fabrikaları, çimento fabrikası, şeker fabrikası İle diğer sanayi kuruluşları ve yaklaşık olarak 80 Köy yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu da oluşan kirli havanın dağılmasına engel olmakta ve kirli havaya çıkış noktası bulunamamasına neden olmaktadır” diyerek ilimizin topoğrafik yapısı ve yapılan çalışmaları biliyoruz.Buna rağmen Çorum'da doğal gazın yaygın olmasına rağmen kış döneminde hava kirliliğinin katlanamaz boyutlara geldiği ve geleceği görülmektedir. Yaklaşık 7.500 daire merkezi sitemle kömür kullanıyor. Türkiye geneline bakıldığında ortak bir sorun haline gelen hava kirliliği, çözüm noktasında daha çok il bazında tedbirler ne zaman alınacak bekliyoruz.
İlimizin coğrafi yapısına bağlı olarak da açıklamalarda bulunan Vali Kara; “Çorum, topoğrafik yapısı itibariyle, il merkezinin çanak ova şeklinde olmasından dolayı inverziyon olayına maruz kalmaktadır. Bu durum kirli havanın şehir üzerine çökmesine ve havanın daha çok kirlenmesine neden oluyor.
Hava şartlarının zorlaştığı ve buna bağlı olarak da kömür tüketiminin arttığı Kasım Aralık aylarında inverziyona daha çok maruz kalan ilimizde, bu duruma doğru orantılı olarak özellikle solunum yollarına ilişkin hastalıklarda da ciddi artışlar kaydetmekteyiz. Oluşan hava kirliliğine bağlı olarak astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen dolaşım sistemi hastalıklarına kadar uzanan ciddi sağlık problemlerine de sebep olmaktadır. Yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bu durum vatandaşlarımızın özellikle de bebek, çocuk ve yaşlılarla, kronik hastalığı bulunanların dışarı çıkmalarına engel olmaktadır” diyerek hava kirliliğinin sağlık açısından da ne denli ciddi sonuçlar doğurabileceği görülmektedir.
Alınacak önlemlerin başında kömürün yasaklanmasının geldiğini belirten yetkililer; “Bunun önüne geçmek için kömürü yasaklayıp, doğal gazı yaygınlaştırmak gerekmektedir. Doğalgaz olmayan binalarda Mahalli Çevre Kurulu tarafından izin verilen yakıtlar kullanılmalıdır. Yanık yağ, lastik, kablo, boyalı odun, plastik, boyalı ürünlerin ısınma amacıyla yakılması kesinlikle yasaktır. Buna uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacaktır” deniliyor.
Kaynak : www.hitittv.com