Çorum Gündeminde Kim Belediye Başkanı Olsun?

ÇORUM 9 Temmuz 2023 19:39
Videoyu Aç Çorum Gündeminde Kim Belediye Başkanı Olsun?
A
a

Milletvekili genel seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimleri sonrası şimdi sırada 2024'ün ilk aylarında yapılacak yerel seçimler var. Yerel yönetim (özellikle belediye başkanlığı) seçimleri, adayı daha fazla ön plana çıkarması açısından milletvekili seçimlerinden farklıdır. Çorum Gündeminde genel seçimlerinin bitmesinin arkasından kim belediye başkanı olur sorusunun cevabını arıyor.

 SEÇMEN TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER!..
Belediye seçimleri yani yerel seçimler 5 yılda bir gerçekleşmektedir. En son seçim 2019 yılında yapılmıştı buna göre seçim tarihi 31 Mart 2024 Pazar günü yqpılacak...
  • Çorum'da Yerel seçimlerde Parti'den daha çok Belediye Başkanı adayı gündemde olacak!.. 
  • Sandık başına giden seçmenlerin tercihlerini nasıl ve neye göre değerlendirme yaptıkları görecelidir.Kısaca, seçmen tercihini etkileyen pek çok faktör söz konusudur.Mesela,günümüzde adayın imajının seçmenin tercihinde önemli bir etkendir. 
  • Yerel halk, seçim sürecinde kurduğu yüzyüze iletişim sonucunda olumlu bir izlenim edindiği, hizmet üretebileceğine inandığı adaylardan yana tercihini kullanmaktadır.Diğer bir tecih ise partinin yerel düzeyde alacağı oyların doğrudan doğruya belediyenin gerçekleştirdiği icraatlara bağlı olduğunu göstermektedir.
  • Adayın imajıda,kişisel özellikleride çok önemlidir! insani yönü, güvenilirlik, yaradılış özellikleri, mücadeleci olması, duygusal olması, ahlak anlayışı, yaptırım gücü, iş bitirme becerisi gibi de imajın bir parçasını oluşturmaktadır. Adayın dürüstlüğü ve günlük yaşam alanında ortaya çıkan sorunlarla ilgili yetkinliği seçmenin tercihinde önemli bir faktör olabilmektedir
 
Ülkemizin  içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve seçmenin kişisel ekonomik durumu seçmen davranışını etkileyen en önemli faktördür.Çünkü seçmen negatif ekonomik göstergelere pozitif ekonomik gelişmelerden daha güçlü biçimde duyarlılık göstermektedir. Daha çok cezalandırmakta, daha az ödüllendirmektedir.Seçimler öncesinde yayımlanan partilerin oy oranlarıyla ilgili kamuoyu araştırmalarının seçmenleri etkilediği gibi,diğer yandan seçmeni yönlendirmektir

Bir siyasi parti tarafından aday gösterilebilmesinin temel kriteri, kişinin öncelikle aday olacağı partinin ideolojisine, inanç yapısına, insan profiline, tüzüğüne ve programına uygun olmasıdır. Bu kriterleri sağladıktan sonra ise seçmenden oy alabilecek özellikleri kendisinde taşıyor olması gelmektedir. Bir adayda bulunması gereken özellikler, yerine göre genç/orta yaş, eğitimli, dindar, zengin, kadın/erkek, iyi konuşan, bilgili, düzgün fizikli, kariyerli, tecrübeli, güzel/yakışıklı, tanınmış, o iş için avantaj sağlayacak meslek sahibi olmak, kısacası iyi bir imajının olmasıdır. Adayın duruşundan konuşmasına, eğitiminden dini inanışına, aile yaşantısından mesleğindeki başarısına, gençliğinden ya da yaşlılığından zenginliğine kadar birçok özelliğinin toplamından oluşan aday imajı, üstün vasıf olarak, tüm partilerin adaylarında aramış oldukları özelliklerin başında gelmektedir.

Bu özellikler aynı zamanda seçmen tarafından da adayda aranan özelliklerdir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, belediye başkanlığı seçimlerinde adayın imajının seçmenin tercihi üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada, seçmen tercihini etkileyen faktörler incelendikten sonra adayın sahip olduğu özelliklerin belediye başkanlığı seçimlerinde seçmenin tercihi üzerindeki etkisini ortaya çıkarır.
 

Aday olacak tüm Belediye Başkan Adaylarına başarılar diliyoruz.
 

2024 yerel seçimlerinde kimleri seçeceğiz...

  • Büyükşehir Belediye Başkanı
  • İl Belediye Başkanı
  • İlçe Belediye Başkanı
  • Belde Belediye Başkanı
  • Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri
  • Mahalle muhtarları
  • İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri seçilir.
Kaynak:Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

 
Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam