BOĞAZKALE HATTUŞA HEYETİ TBMM'DE

24 Mart 2015 18:24
Videoyu Aç  BOĞAZKALE HATTUŞA HEYETİ TBMM'DE
A
a

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Boğazkale Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı koordinesinde "Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya" sloganıyla Turizm Haftası etkinlikleri öncesinde Başkent Ankara'yı Hattuşa'ya davet etmek üzere Ankara'ya gelen Hattuşa heyeti, Meclis'te

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Hattuşa heyeti, "Demokrasinin kalbi, özgürlüklerin merkezi, halk iradesinin hayat bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hoş geldiniz" sözleriyle karşıladı.

Sadık Yakut, "Şahsım ve TBMM adına böyle bir seçkin heyetle, içerisinde öğrencilerimizin bulunduğu güzide bir toplulukla Meclis çatısı altında birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşıyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum" ifadelerine yer verdi. Sadık Yakut, binlerce yıllık tarihi olan, Çorum'un ev sahipliğini yaptığı dünya kültür mirası Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa, şimdiki adıyla Boğazköy ve Boğazkale ilçelerinin düzenlediği geziye katkıda bulunan Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu'ya teşekkür etti.

Gezi programlarının önemli etkinlikler olduğuna dikkat çeken Yakut, okul gezileriyle sınıfın yüklü ders yükünden kurtularak doğrudan bilgi ve tecrübeye ulaşıldığını, birden çok duyu organına hitap ettiği için de sağlam ve kalıcı bilgiler edinildiğini belirtti. Eğitimin kişilere bilgi yükleme yerine onları hayata hazırlaması gerektiğini ifade eden Yakut, "Eğitim yoluyla yaşanılarak kazanılan kabiliyetler olmaksızın insanların verimli ve yenilikçi olmaları da mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Eğitimli insanların hayatlarına yön vermede daha yüksek imkanlara sahip olduğunun altını çizen Yakut şunları kaydetti: "Boğazkale Kaymakamlığının ve Belediye Başkanlığının himayesinde 'Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya' sloganıyla düzenlediğiniz gezinin sizler için iyi bir fırsat olacağı kanaatini taşımaktayım. Başkent Ankara'yı da Hattuşa'ya davet etmek için ziyaretler yapılması planınızı çok anlamlı buluyorum. Milletimizin ahlaki ve kültürel yönden değerler sistemi sürekliliğinin sağlanması ve her alanda küresel rekabette başarılı olmanın yolu eğitimcilerin üretkenliklerine ve üstün çalışmalarına bağlıdır.

Öğrencileri hayata hazırlarken okuyan, düşünen, yorumlayan ve yeni fikirlere açık bireyler olarak yetiştirilmeleri köklü bir birikime sahip Türk gençlerine geleceği daha iyi şekillendirmelerini sağlayacak bir tarihi bilinç kazandıracaktır." MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile beraberindeki Hattuşa heyetini kabul etti. Hattuşa heyeti, Vural'ı keçeden yapılmış dönemin Hitit kıyafetleriyle ziyaret etti. TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu, Hattuşa'nın tarihi mirasını ortaya çıkarmak ve turizm potansiyelini değerlendirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi. Hititler'in dünyadaki ilk yazılı barış antlaşmasına taraf olduğunu kaydeden Uslu, medeniyet kültürüne sahip Hattuşa'nın adının Boğazkale olarak değiştirildiğini, ancak Efes ve Bergama gibi kendi adının geri verilmesinin önem taşıdığını belirtti. MHP Grup Başkanvekili Vural da Anadolu'yu Türkler'in vatan yaptığını ve Türk-İslam medeniyetinin hakim olduğunu ifade ederek, "Milletimiz medeniyetleri yok eden değil, medeniyet inşa eden millet olmuştur. Tarihi mirasa sahip çıkarak, bu medeniyetin kaynaklarını insanlığa iletmeliyiz" diye konuştu. Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, ziyaret anısına Vural'a, Hattuşa'daki aslanlı kapıyı temsil eden bölgeye has taştan yapılmış isimlik ve Çorum Leblebisi hediye etti.

Heyet daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüştü. Bostancı, "İnsanlığa ilişkin bir genel perspektif kazanabilmek, bütün bunlara ilişkin bilgi birikimi görme üzerine olabilir. Ben de Hattuşa'yı görün diyorum. Bütün bunlar siyasete ilişkindir. Siyasetin dışında bir alan yok. Siyaset, çok temel bir motivasyondur, toplumların geleceğe ilişkin kurgulanmasında, farklılıkların yeniden üretilmesinde en temel unsurdur.

Siyasetin olmadığı bir alan yok. Bilimin, arkeolojinin, modanın içinde de siyaset vardır. Soylu siyaset var, soysuz siyaset var. insanların hayrına işler de siyaset üzerinden gelişiyor, hayırsız işler de... İnsanın kendi tarihiyle, geçmişiyle bağ kurmasını sağlamak, buna ilişkin kültür medeniyeti havzalarını bugünün kuşaklarına intikal ettirmek, bunun yollarını açmak soylu siyasetin işlerinden biridir. Bunu kim yaparsa...



Biz şimdi yapma iddiasıyla varız" diye konuştu. Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu da yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasında yaşayan her medeniyete sahip çıktıklarını ve hepsinin mirasçısı olduklarını belirterek, medeniyetlerin yaşaması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması konusunda tarihsel sorumlulukları olduğuna inandıklarını dile getirdi. Boğazkale isminin "Hattuşa" olarak değiştirilmesinin, ilçenin turizm potansiyelini ortaya çıkarması açısından büyük önem taşıdığını savunan Uslu, bunu ideolojik, simgeler ve sembollerle tartışmanın yararı olmadığını kaydetti. Uslu, "Hepimiz konuyu Çorum'ün kültür davası olarak görüyoruz. Bunu siyaset üstü, ortak mesele olarak görüp takım halinde çalışıyoruz. Aslımızı, neslimizi Hititler'de aramak derdimiz, gayretimiz yok. Bu coğrafyadaki bütün medeniyetlerin hepsi geçmişimizdir ve bu topraklara aittir. Hepsini birden sahiplenmek, kucaklamak gibi engin bir anlayışa sahibiz. Medeniyetler arasında ayrım yapmak, birini öncelemek, diğerini ötelemek gibi bir derdimiz de olamaz, olmamalıdır. Aksi halde bu tarihi mirası reddeden bir konuma düşmüş oluruz ki hiç de şık olmaz.

Hitit medeniyetinin bu coğrafya için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Peri bacalarından çok daha önemli sayılabilecek bir tarihi mirasımız var. Bu konuda yeterince konaklama imkanımız yok, turizm teşviklerinden yeteri kadar istifade ettiğimiz söylenemez. Tüm bunların çözümü siyasetten geçiyor" dedi. Uslu'nun "yeni dönemde Hattuşa ismine dönülmesi konusunda desteğinize ihtiyacımız var" sözlerine karşılık Bostancı, "İnşallah gelecek dönemde de bu yönde önemli adım olarak oraya Hattuşa ismi konulur. Böylelikle uluslararası literatürü takip edenler, Hattuşa'nın nerede olduğunu nokta atışıyla bulabilir" karşılığını verdi. Hattuşa heyetini daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu makamında kabul etti. Kılıçdaroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Çorum'un aydınlık bir kent olduğunu söyleyerek, Çorum'un görkemli bir tarihi olduğunu söyledi.

Çorum'un tarihinin yeteri kadar Türkiye'ye ve dünyaya anlatıldığı kanısında olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu kadar önemli bir tarihin bizim gizlememiz doğru değil. Bu tarihi tanıtmamız gerekiyor." dedi. Hitit Üniversitesi'nin Hattuşa'nın tanıtımı için faydalı işler yapacağına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, üniversitenin konu hakkında bilimsel yayınlar yaparak, konferanslar düzenleyerek ve tarihçileri davet ederek bilinmeyen pek çok şeyi gün yüzüne çıkaracağını söyledi. Müzecilik konusunda Çorum'un çok zengin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Çorum Müzesi'ni daha iyi hali getirilmesini gerektiğini söyleyerek, "Çorum'da bu tarih işin ustaları tarafından bir müzede sergilenirse dünyanın en önemli müzelerinden biri olacaktır." diye konuştu. Kılıçdaroğlu, “Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile bizim dostluğumuz çok eskilere dayanır. Kendisi Hak-İş Genel Başkanıyken bende Sosyal Sigortalar Kurumunda Genel Müdürüydüm. Zaman zaman bir araya gelir Genel Kurullarına katılırdım. Şuan farklı partilerde siyaset yapıyoruz ama dostluğumuz devam ediyor. Bugün bizleri ziyaret etmenizden dolayı memnun oldum” dedi. Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret ettikten sonra Hattuşa heyetiyle görüşen Uslu, Hitit medeniyeti ve Hattuşa'nın tanıtılması için yoğun mesai harcadıklarını ifade etti. Boğazkale'nin büyük bir medeniyetin başkenti olduğunu anlatan Uslu, ilçenin adının Hattuşa olarak değiştirilmesi konusunda genel kabul olduğunu kaydetti. Uslu, konunun kamuoyunda olgunlaşmasından itibaren yeni Boğazkale'nin adının Hattuşa olarak değiştirilebileceğini söyledi.

Çorum Milletvekili Salim Uslu, Ortaköy'ün adının da eski adı olan Şapinuva olarak değişmesi gerektiğini dile getirdi. Çorum açık hava müzesinin geliştirilmesi ve tanıtımı için devletin daha fazla ilgi ve katkısına ihtiyaç olduğunu belirten Uslu, bölgeye ait değişik yerlerdeki tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Uslu, "Hitit Aslanı Irak'ta Babil Kalesinde. İnşallah zarar görmemiştir. Bunların yerinde teşhir edilmesi son derece önemli. Diğer müzelerde imitasyonları olabilir. Nasıl gül dalında güzelse, tarih de yerinde güzeldir" diye konuştu.

Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan ve Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa'nın tanıtımı ve hak ettiği değeri görmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söylediler. Boğazkale Heyetinde; Osman Aydoğan Kaymakam, Osman Tangazoğlu Belediye Başkanı, Abdullah Meteoğlu İl Genel Meclis Üyesi, Şahin Şeker Vakıf Müdürü, Tahir Aksekili Müze Arkeoloğu, Yrd. Doç .Dr. Özlem Sir Gavaz, Öğr.Gör. Nihal Gökçe, Erdal Şahin Öğretmen, Zeynep Kurt Öğretmen,Demet Buharalı Ögretmen, Öğrenciler; Semih Yaşar Çizikci, Emre Doğdu, Emre Çimen, Canan Arslantaş, Atahan Alaca, Burcu Atmaca, Sezer Özder, Cihan Kaçmaz, Ayşe Üke, Fatih Mehmet Er bulundular.

 
'Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Boğazkale Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı koordinesinde "Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya" sloganıyla Turizm Haftası etkinlikleri öncesinde Başkent Ankara'yı Hattuşa'ya davet etmek üzere Ankara'ya gelen Hattuşa heyeti, Meclis'te TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü.   TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Hattuşa heyeti, "Demokrasinin kalbi, özgürlüklerin merkezi, halk iradesinin hayat bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hoş geldiniz" sözleriyle karşıladı.   Sadık Yakut, "Şahsım ve TBMM adına böyle bir seçkin heyetle, içerisinde öğrencilerimizin bulunduğu güzide bir toplulukla Meclis çatısı altında birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşıyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum" ifadelerine yer verdi.   Sadık Yakut, binlerce yıllık tarihi olan, Çorum'un ev sahipliğini yaptığı dünya kültür mirası Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa, şimdiki adıyla Boğazköy ve Boğazkale ilçelerinin düzenlediği geziye katkıda bulunan Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu'ya teşekkür etti.   Gezi programlarının önemli etkinlikler olduğuna dikkat çeken Yakut, okul gezileriyle sınıfın yüklü ders yükünden kurtularak doğrudan bilgi ve tecrübeye ulaşıldığını, birden çok duyu organına hitap ettiği için de sağlam ve kalıcı bilgiler edinildiğini belirtti. Eğitimin kişilere bilgi yükleme yerine onları hayata hazırlaması gerektiğini ifade eden Yakut, "Eğitim yoluyla yaşanılarak kazanılan kabiliyetler olmaksızın insanların verimli ve yenilikçi olmaları da mümkün değildir" şeklinde konuştu.   Eğitimli insanların hayatlarına yön vermede daha yüksek imkanlara sahip olduğunun altını çizen Yakut şunları kaydetti:   "Boğazkale Kaymakamlığının ve Belediye Başkanlığının himayesinde 'Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya' sloganıyla düzenlediğiniz gezinin sizler için iyi bir fırsat olacağı kanaatini taşımaktayım. Başkent Ankara'yı da Hattuşa'ya davet etmek için ziyaretler yapılması planınızı çok anlamlı buluyorum. Milletimizin ahlaki ve kültürel yönden değerler sistemi sürekliliğinin sağlanması ve her alanda küresel rekabette başarılı olmanın yolu eğitimcilerin üretkenliklerine ve üstün çalışmalarına bağlıdır. Öğrencileri hayata hazırlarken okuyan, düşünen, yorumlayan ve yeni fikirlere açık bireyler olarak yetiştirilmeleri köklü bir birikime sahip Türk gençlerine geleceği daha iyi şekillendirmelerini sağlayacak bir tarihi bilinç kazandıracaktır."   MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile beraberindeki Hattuşa heyetini kabul etti.  Hattuşa heyeti, Vural'ı keçeden yapılmış dönemin Hitit kıyafetleriyle ziyaret etti.   TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu, Hattuşa'nın tarihi mirasını ortaya çıkarmak ve turizm potansiyelini değerlendirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi.   Hititler'in dünyadaki ilk yazılı barış antlaşmasına taraf olduğunu kaydeden Uslu, medeniyet kültürüne sahip Hattuşa'nın adının Boğazkale olarak değiştirildiğini, ancak Efes ve Bergama gibi kendi adının geri verilmesinin önem taşıdığını belirtti.   MHP Grup Başkanvekili Vural da Anadolu'yu Türkler'in vatan yaptığını ve Türk-İslam medeniyetinin hakim olduğunu ifade ederek, "Milletimiz medeniyetleri yok eden değil, medeniyet inşa eden millet olmuştur. Tarihi mirasa sahip çıkarak, bu medeniyetin kaynaklarını insanlığa iletmeliyiz" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, ziyaret anısına Vural'a, Hattuşa'daki aslanlı kapıyı temsil eden bölgeye has taştan yapılmış isimlik ve Çorum Leblebisi hediye etti.   Heyet daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüştü.   Bostancı, "İnsanlığa ilişkin bir genel perspektif kazanabilmek, bütün bunlara ilişkin bilgi birikimi görme üzerine olabilir. Ben de Hattuşa'yı görün diyorum. Bütün bunlar siyasete ilişkindir. Siyasetin dışında bir alan yok. Siyaset, çok temel bir motivasyondur, toplumların geleceğe ilişkin kurgulanmasında, farklılıkların yeniden üretilmesinde en temel unsurdur. Siyasetin olmadığı bir alan yok. Bilimin, arkeolojinin, modanın içinde de siyaset vardır. Soylu siyaset var, soysuz siyaset var. insanların hayrına işler de siyaset üzerinden gelişiyor, hayırsız işler de... İnsanın kendi tarihiyle, geçmişiyle bağ kurmasını sağlamak, buna ilişkin kültür medeniyeti havzalarını bugünün kuşaklarına intikal ettirmek, bunun yollarını açmak soylu siyasetin işlerinden biridir. Bunu kim yaparsa... Biz şimdi yapma iddiasıyla varız" diye konuştu.   Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu da yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasında yaşayan her medeniyete sahip çıktıklarını ve hepsinin mirasçısı olduklarını belirterek, medeniyetlerin yaşaması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması konusunda tarihsel sorumlulukları olduğuna inandıklarını dile getirdi.  Boğazkale isminin "Hattuşa" olarak değiştirilmesinin, ilçenin turizm potansiyelini ortaya çıkarması açısından büyük önem taşıdığını savunan Uslu, bunu ideolojik, simgeler ve sembollerle tartışmanın yararı olmadığını kaydetti.   Uslu, "Hepimiz konuyu Çorum'ün kültür davası olarak görüyoruz. Bunu siyaset üstü, ortak mesele olarak görüp takım halinde çalışıyoruz. Aslımızı, neslimizi Hititler'de aramak derdimiz, gayretimiz yok. Bu coğrafyadaki bütün medeniyetlerin hepsi geçmişimizdir ve bu topraklara aittir. Hepsini birden sahiplenmek, kucaklamak gibi engin bir anlayışa sahibiz. Medeniyetler arasında ayrım yapmak, birini öncelemek, diğerini ötelemek gibi bir derdimiz de olamaz, olmamalıdır. Aksi halde bu tarihi mirası reddeden bir konuma düşmüş oluruz ki hiç de şık olmaz. Hitit medeniyetinin bu coğrafya için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Peri bacalarından çok daha önemli sayılabilecek bir tarihi mirasımız var. Bu konuda yeterince konaklama imkanımız yok, turizm teşviklerinden yeteri kadar istifade ettiğimiz söylenemez. Tüm bunların çözümü siyasetten geçiyor" dedi.   Uslu'nun "yeni dönemde Hattuşa ismine dönülmesi konusunda desteğinize ihtiyacımız var" sözlerine karşılık Bostancı, "İnşallah gelecek dönemde de bu yönde önemli adım olarak oraya Hattuşa ismi konulur. Böylelikle uluslararası literatürü takip edenler, Hattuşa'nın nerede olduğunu nokta atışıyla bulabilir" karşılığını verdi.   Hattuşa heyetini daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu makamında kabul etti.   Kılıçdaroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Çorum'un aydınlık bir kent olduğunu söyleyerek, Çorum'un görkemli bir tarihi olduğunu söyledi.   Çorum'un tarihinin yeteri kadar Türkiye'ye ve dünyaya anlatıldığı kanısında olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu kadar önemli bir tarihin bizim gizlememiz doğru değil. Bu tarihi tanıtmamız gerekiyor." dedi.   Hitit Üniversitesi'nin Hattuşa'nın tanıtımı için faydalı işler yapacağına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, üniversitenin konu hakkında bilimsel yayınlar yaparak, konferanslar düzenleyerek ve tarihçileri davet ederek bilinmeyen pek çok şeyi gün yüzüne çıkaracağını söyledi.   Müzecilik konusunda Çorum'un çok zengin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Çorum Müzesi'ni daha iyi hali getirilmesini gerektiğini söyleyerek, "Çorum'da bu tarih işin ustaları tarafından bir müzede sergilenirse dünyanın en önemli müzelerinden biri olacaktır." diye konuştu.   Kılıçdaroğlu, “Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile bizim dostluğumuz çok eskilere dayanır. Kendisi Hak-İş Genel Başkanıyken bende Sosyal Sigortalar Kurumunda Genel Müdürüydüm. Zaman zaman bir araya gelir Genel Kurullarına katılırdım. Şuan farklı partilerde siyaset yapıyoruz ama dostluğumuz devam ediyor. Bugün bizleri ziyaret etmenizden dolayı memnun oldum” dedi.  Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret ettikten sonra Hattuşa heyetiyle görüşen Uslu, Hitit medeniyeti ve Hattuşa'nın tanıtılması için yoğun mesai harcadıklarını ifade etti.   Boğazkale'nin büyük bir medeniyetin başkenti olduğunu anlatan Uslu, ilçenin adının Hattuşa olarak değiştirilmesi konusunda genel kabul olduğunu kaydetti. Uslu, konunun kamuoyunda olgunlaşmasından itibaren yeni Boğazkale'nin adının Hattuşa olarak değiştirilebileceğini söyledi.  Çorum Milletvekili Salim Uslu, Ortaköy'ün adının da eski adı olan Şapinuva olarak değişmesi gerektiğini dile getirdi.   Çorum açık hava müzesinin geliştirilmesi ve tanıtımı için devletin daha fazla ilgi ve katkısına ihtiyaç olduğunu belirten Uslu, bölgeye ait değişik yerlerdeki tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Uslu, "Hitit Aslanı Irak'ta Babil Kalesinde. İnşallah zarar görmemiştir. Bunların yerinde teşhir edilmesi son derece önemli. Diğer müzelerde imitasyonları olabilir. Nasıl gül dalında güzelse, tarih de yerinde güzeldir" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan ve Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa'nın tanıtımı ve hak ettiği değeri görmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söylediler.    Boğazkale Heyetinde; Osman Aydoğan Kaymakam, Osman Tangazoğlu Belediye Başkanı, Abdullah Meteoğlu İl Genel Meclis Üyesi, Şahin Şeker Vakıf Müdürü, Tahir Aksekili Müze Arkeoloğu, Yrd. Doç .Dr. Özlem Sir Gavaz, Öğr.Gör. Nihal Gökçe, Erdal Şahin Öğretmen, Zeynep Kurt Öğretmen,Demet Buharalı Ögretmen, Öğrenciler; Semih Yaşar Çizikci, Emre Doğdu, Emre Çimen, Canan Arslantaş, Atahan Alaca, Burcu Atmaca, Sezer Özder, Cihan Kaçmaz, Ayşe Üke, Fatih Mehmet Er bulundular.'
'Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Boğazkale Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı koordinesinde "Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya" sloganıyla Turizm Haftası etkinlikleri öncesinde Başkent Ankara'yı Hattuşa'ya davet etmek üzere Ankara'ya gelen Hattuşa heyeti, Meclis'te TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü.   TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Hattuşa heyeti, "Demokrasinin kalbi, özgürlüklerin merkezi, halk iradesinin hayat bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hoş geldiniz" sözleriyle karşıladı.   Sadık Yakut, "Şahsım ve TBMM adına böyle bir seçkin heyetle, içerisinde öğrencilerimizin bulunduğu güzide bir toplulukla Meclis çatısı altında birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşıyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum" ifadelerine yer verdi.   Sadık Yakut, binlerce yıllık tarihi olan, Çorum'un ev sahipliğini yaptığı dünya kültür mirası Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa, şimdiki adıyla Boğazköy ve Boğazkale ilçelerinin düzenlediği geziye katkıda bulunan Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu'ya teşekkür etti.   Gezi programlarının önemli etkinlikler olduğuna dikkat çeken Yakut, okul gezileriyle sınıfın yüklü ders yükünden kurtularak doğrudan bilgi ve tecrübeye ulaşıldığını, birden çok duyu organına hitap ettiği için de sağlam ve kalıcı bilgiler edinildiğini belirtti. Eğitimin kişilere bilgi yükleme yerine onları hayata hazırlaması gerektiğini ifade eden Yakut, "Eğitim yoluyla yaşanılarak kazanılan kabiliyetler olmaksızın insanların verimli ve yenilikçi olmaları da mümkün değildir" şeklinde konuştu.   Eğitimli insanların hayatlarına yön vermede daha yüksek imkanlara sahip olduğunun altını çizen Yakut şunları kaydetti:   "Boğazkale Kaymakamlığının ve Belediye Başkanlığının himayesinde 'Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya' sloganıyla düzenlediğiniz gezinin sizler için iyi bir fırsat olacağı kanaatini taşımaktayım. Başkent Ankara'yı da Hattuşa'ya davet etmek için ziyaretler yapılması planınızı çok anlamlı buluyorum. Milletimizin ahlaki ve kültürel yönden değerler sistemi sürekliliğinin sağlanması ve her alanda küresel rekabette başarılı olmanın yolu eğitimcilerin üretkenliklerine ve üstün çalışmalarına bağlıdır. Öğrencileri hayata hazırlarken okuyan, düşünen, yorumlayan ve yeni fikirlere açık bireyler olarak yetiştirilmeleri köklü bir birikime sahip Türk gençlerine geleceği daha iyi şekillendirmelerini sağlayacak bir tarihi bilinç kazandıracaktır."   MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile beraberindeki Hattuşa heyetini kabul etti.  Hattuşa heyeti, Vural'ı keçeden yapılmış dönemin Hitit kıyafetleriyle ziyaret etti.   TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu, Hattuşa'nın tarihi mirasını ortaya çıkarmak ve turizm potansiyelini değerlendirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi.   Hititler'in dünyadaki ilk yazılı barış antlaşmasına taraf olduğunu kaydeden Uslu, medeniyet kültürüne sahip Hattuşa'nın adının Boğazkale olarak değiştirildiğini, ancak Efes ve Bergama gibi kendi adının geri verilmesinin önem taşıdığını belirtti.   MHP Grup Başkanvekili Vural da Anadolu'yu Türkler'in vatan yaptığını ve Türk-İslam medeniyetinin hakim olduğunu ifade ederek, "Milletimiz medeniyetleri yok eden değil, medeniyet inşa eden millet olmuştur. Tarihi mirasa sahip çıkarak, bu medeniyetin kaynaklarını insanlığa iletmeliyiz" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, ziyaret anısına Vural'a, Hattuşa'daki aslanlı kapıyı temsil eden bölgeye has taştan yapılmış isimlik ve Çorum Leblebisi hediye etti.   Heyet daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüştü.   Bostancı, "İnsanlığa ilişkin bir genel perspektif kazanabilmek, bütün bunlara ilişkin bilgi birikimi görme üzerine olabilir. Ben de Hattuşa'yı görün diyorum. Bütün bunlar siyasete ilişkindir. Siyasetin dışında bir alan yok. Siyaset, çok temel bir motivasyondur, toplumların geleceğe ilişkin kurgulanmasında, farklılıkların yeniden üretilmesinde en temel unsurdur. Siyasetin olmadığı bir alan yok. Bilimin, arkeolojinin, modanın içinde de siyaset vardır. Soylu siyaset var, soysuz siyaset var. insanların hayrına işler de siyaset üzerinden gelişiyor, hayırsız işler de... İnsanın kendi tarihiyle, geçmişiyle bağ kurmasını sağlamak, buna ilişkin kültür medeniyeti havzalarını bugünün kuşaklarına intikal ettirmek, bunun yollarını açmak soylu siyasetin işlerinden biridir. Bunu kim yaparsa... Biz şimdi yapma iddiasıyla varız" diye konuştu.   Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu da yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasında yaşayan her medeniyete sahip çıktıklarını ve hepsinin mirasçısı olduklarını belirterek, medeniyetlerin yaşaması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması konusunda tarihsel sorumlulukları olduğuna inandıklarını dile getirdi.  Boğazkale isminin "Hattuşa" olarak değiştirilmesinin, ilçenin turizm potansiyelini ortaya çıkarması açısından büyük önem taşıdığını savunan Uslu, bunu ideolojik, simgeler ve sembollerle tartışmanın yararı olmadığını kaydetti.   Uslu, "Hepimiz konuyu Çorum'ün kültür davası olarak görüyoruz. Bunu siyaset üstü, ortak mesele olarak görüp takım halinde çalışıyoruz. Aslımızı, neslimizi Hititler'de aramak derdimiz, gayretimiz yok. Bu coğrafyadaki bütün medeniyetlerin hepsi geçmişimizdir ve bu topraklara aittir. Hepsini birden sahiplenmek, kucaklamak gibi engin bir anlayışa sahibiz. Medeniyetler arasında ayrım yapmak, birini öncelemek, diğerini ötelemek gibi bir derdimiz de olamaz, olmamalıdır. Aksi halde bu tarihi mirası reddeden bir konuma düşmüş oluruz ki hiç de şık olmaz. Hitit medeniyetinin bu coğrafya için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Peri bacalarından çok daha önemli sayılabilecek bir tarihi mirasımız var. Bu konuda yeterince konaklama imkanımız yok, turizm teşviklerinden yeteri kadar istifade ettiğimiz söylenemez. Tüm bunların çözümü siyasetten geçiyor" dedi.   Uslu'nun "yeni dönemde Hattuşa ismine dönülmesi konusunda desteğinize ihtiyacımız var" sözlerine karşılık Bostancı, "İnşallah gelecek dönemde de bu yönde önemli adım olarak oraya Hattuşa ismi konulur. Böylelikle uluslararası literatürü takip edenler, Hattuşa'nın nerede olduğunu nokta atışıyla bulabilir" karşılığını verdi.   Hattuşa heyetini daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu makamında kabul etti.   Kılıçdaroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Çorum'un aydınlık bir kent olduğunu söyleyerek, Çorum'un görkemli bir tarihi olduğunu söyledi.   Çorum'un tarihinin yeteri kadar Türkiye'ye ve dünyaya anlatıldığı kanısında olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu kadar önemli bir tarihin bizim gizlememiz doğru değil. Bu tarihi tanıtmamız gerekiyor." dedi.   Hitit Üniversitesi'nin Hattuşa'nın tanıtımı için faydalı işler yapacağına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, üniversitenin konu hakkında bilimsel yayınlar yaparak, konferanslar düzenleyerek ve tarihçileri davet ederek bilinmeyen pek çok şeyi gün yüzüne çıkaracağını söyledi.   Müzecilik konusunda Çorum'un çok zengin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Çorum Müzesi'ni daha iyi hali getirilmesini gerektiğini söyleyerek, "Çorum'da bu tarih işin ustaları tarafından bir müzede sergilenirse dünyanın en önemli müzelerinden biri olacaktır." diye konuştu.   Kılıçdaroğlu, “Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile bizim dostluğumuz çok eskilere dayanır. Kendisi Hak-İş Genel Başkanıyken bende Sosyal Sigortalar Kurumunda Genel Müdürüydüm. Zaman zaman bir araya gelir Genel Kurullarına katılırdım. Şuan farklı partilerde siyaset yapıyoruz ama dostluğumuz devam ediyor. Bugün bizleri ziyaret etmenizden dolayı memnun oldum” dedi.  Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret ettikten sonra Hattuşa heyetiyle görüşen Uslu, Hitit medeniyeti ve Hattuşa'nın tanıtılması için yoğun mesai harcadıklarını ifade etti.   Boğazkale'nin büyük bir medeniyetin başkenti olduğunu anlatan Uslu, ilçenin adının Hattuşa olarak değiştirilmesi konusunda genel kabul olduğunu kaydetti. Uslu, konunun kamuoyunda olgunlaşmasından itibaren yeni Boğazkale'nin adının Hattuşa olarak değiştirilebileceğini söyledi.  Çorum Milletvekili Salim Uslu, Ortaköy'ün adının da eski adı olan Şapinuva olarak değişmesi gerektiğini dile getirdi.   Çorum açık hava müzesinin geliştirilmesi ve tanıtımı için devletin daha fazla ilgi ve katkısına ihtiyaç olduğunu belirten Uslu, bölgeye ait değişik yerlerdeki tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Uslu, "Hitit Aslanı Irak'ta Babil Kalesinde. İnşallah zarar görmemiştir. Bunların yerinde teşhir edilmesi son derece önemli. Diğer müzelerde imitasyonları olabilir. Nasıl gül dalında güzelse, tarih de yerinde güzeldir" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan ve Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa'nın tanıtımı ve hak ettiği değeri görmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söylediler.    Boğazkale Heyetinde; Osman Aydoğan Kaymakam, Osman Tangazoğlu Belediye Başkanı, Abdullah Meteoğlu İl Genel Meclis Üyesi, Şahin Şeker Vakıf Müdürü, Tahir Aksekili Müze Arkeoloğu, Yrd. Doç .Dr. Özlem Sir Gavaz, Öğr.Gör. Nihal Gökçe, Erdal Şahin Öğretmen, Zeynep Kurt Öğretmen,Demet Buharalı Ögretmen, Öğrenciler; Semih Yaşar Çizikci, Emre Doğdu, Emre Çimen, Canan Arslantaş, Atahan Alaca, Burcu Atmaca, Sezer Özder, Cihan Kaçmaz, Ayşe Üke, Fatih Mehmet Er bulundular.'
'Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Boğazkale Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı koordinesinde "Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya" sloganıyla Turizm Haftası etkinlikleri öncesinde Başkent Ankara'yı Hattuşa'ya davet etmek üzere Ankara'ya gelen Hattuşa heyeti, Meclis'te TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü.   TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Hattuşa heyeti, "Demokrasinin kalbi, özgürlüklerin merkezi, halk iradesinin hayat bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hoş geldiniz" sözleriyle karşıladı.   Sadık Yakut, "Şahsım ve TBMM adına böyle bir seçkin heyetle, içerisinde öğrencilerimizin bulunduğu güzide bir toplulukla Meclis çatısı altında birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşıyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum" ifadelerine yer verdi.   Sadık Yakut, binlerce yıllık tarihi olan, Çorum'un ev sahipliğini yaptığı dünya kültür mirası Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa, şimdiki adıyla Boğazköy ve Boğazkale ilçelerinin düzenlediği geziye katkıda bulunan Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu'ya teşekkür etti.   Gezi programlarının önemli etkinlikler olduğuna dikkat çeken Yakut, okul gezileriyle sınıfın yüklü ders yükünden kurtularak doğrudan bilgi ve tecrübeye ulaşıldığını, birden çok duyu organına hitap ettiği için de sağlam ve kalıcı bilgiler edinildiğini belirtti. Eğitimin kişilere bilgi yükleme yerine onları hayata hazırlaması gerektiğini ifade eden Yakut, "Eğitim yoluyla yaşanılarak kazanılan kabiliyetler olmaksızın insanların verimli ve yenilikçi olmaları da mümkün değildir" şeklinde konuştu.   Eğitimli insanların hayatlarına yön vermede daha yüksek imkanlara sahip olduğunun altını çizen Yakut şunları kaydetti:   "Boğazkale Kaymakamlığının ve Belediye Başkanlığının himayesinde 'Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya' sloganıyla düzenlediğiniz gezinin sizler için iyi bir fırsat olacağı kanaatini taşımaktayım. Başkent Ankara'yı da Hattuşa'ya davet etmek için ziyaretler yapılması planınızı çok anlamlı buluyorum. Milletimizin ahlaki ve kültürel yönden değerler sistemi sürekliliğinin sağlanması ve her alanda küresel rekabette başarılı olmanın yolu eğitimcilerin üretkenliklerine ve üstün çalışmalarına bağlıdır. Öğrencileri hayata hazırlarken okuyan, düşünen, yorumlayan ve yeni fikirlere açık bireyler olarak yetiştirilmeleri köklü bir birikime sahip Türk gençlerine geleceği daha iyi şekillendirmelerini sağlayacak bir tarihi bilinç kazandıracaktır."   MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile beraberindeki Hattuşa heyetini kabul etti.  Hattuşa heyeti, Vural'ı keçeden yapılmış dönemin Hitit kıyafetleriyle ziyaret etti.   TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu, Hattuşa'nın tarihi mirasını ortaya çıkarmak ve turizm potansiyelini değerlendirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi.   Hititler'in dünyadaki ilk yazılı barış antlaşmasına taraf olduğunu kaydeden Uslu, medeniyet kültürüne sahip Hattuşa'nın adının Boğazkale olarak değiştirildiğini, ancak Efes ve Bergama gibi kendi adının geri verilmesinin önem taşıdığını belirtti.   MHP Grup Başkanvekili Vural da Anadolu'yu Türkler'in vatan yaptığını ve Türk-İslam medeniyetinin hakim olduğunu ifade ederek, "Milletimiz medeniyetleri yok eden değil, medeniyet inşa eden millet olmuştur. Tarihi mirasa sahip çıkarak, bu medeniyetin kaynaklarını insanlığa iletmeliyiz" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, ziyaret anısına Vural'a, Hattuşa'daki aslanlı kapıyı temsil eden bölgeye has taştan yapılmış isimlik ve Çorum Leblebisi hediye etti.   Heyet daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüştü.   Bostancı, "İnsanlığa ilişkin bir genel perspektif kazanabilmek, bütün bunlara ilişkin bilgi birikimi görme üzerine olabilir. Ben de Hattuşa'yı görün diyorum. Bütün bunlar siyasete ilişkindir. Siyasetin dışında bir alan yok. Siyaset, çok temel bir motivasyondur, toplumların geleceğe ilişkin kurgulanmasında, farklılıkların yeniden üretilmesinde en temel unsurdur. Siyasetin olmadığı bir alan yok. Bilimin, arkeolojinin, modanın içinde de siyaset vardır. Soylu siyaset var, soysuz siyaset var. insanların hayrına işler de siyaset üzerinden gelişiyor, hayırsız işler de... İnsanın kendi tarihiyle, geçmişiyle bağ kurmasını sağlamak, buna ilişkin kültür medeniyeti havzalarını bugünün kuşaklarına intikal ettirmek, bunun yollarını açmak soylu siyasetin işlerinden biridir. Bunu kim yaparsa... Biz şimdi yapma iddiasıyla varız" diye konuştu.   Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu da yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasında yaşayan her medeniyete sahip çıktıklarını ve hepsinin mirasçısı olduklarını belirterek, medeniyetlerin yaşaması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması konusunda tarihsel sorumlulukları olduğuna inandıklarını dile getirdi.  Boğazkale isminin "Hattuşa" olarak değiştirilmesinin, ilçenin turizm potansiyelini ortaya çıkarması açısından büyük önem taşıdığını savunan Uslu, bunu ideolojik, simgeler ve sembollerle tartışmanın yararı olmadığını kaydetti.   Uslu, "Hepimiz konuyu Çorum'ün kültür davası olarak görüyoruz. Bunu siyaset üstü, ortak mesele olarak görüp takım halinde çalışıyoruz. Aslımızı, neslimizi Hititler'de aramak derdimiz, gayretimiz yok. Bu coğrafyadaki bütün medeniyetlerin hepsi geçmişimizdir ve bu topraklara aittir. Hepsini birden sahiplenmek, kucaklamak gibi engin bir anlayışa sahibiz. Medeniyetler arasında ayrım yapmak, birini öncelemek, diğerini ötelemek gibi bir derdimiz de olamaz, olmamalıdır. Aksi halde bu tarihi mirası reddeden bir konuma düşmüş oluruz ki hiç de şık olmaz. Hitit medeniyetinin bu coğrafya için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Peri bacalarından çok daha önemli sayılabilecek bir tarihi mirasımız var. Bu konuda yeterince konaklama imkanımız yok, turizm teşviklerinden yeteri kadar istifade ettiğimiz söylenemez. Tüm bunların çözümü siyasetten geçiyor" dedi.   Uslu'nun "yeni dönemde Hattuşa ismine dönülmesi konusunda desteğinize ihtiyacımız var" sözlerine karşılık Bostancı, "İnşallah gelecek dönemde de bu yönde önemli adım olarak oraya Hattuşa ismi konulur. Böylelikle uluslararası literatürü takip edenler, Hattuşa'nın nerede olduğunu nokta atışıyla bulabilir" karşılığını verdi.   Hattuşa heyetini daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu makamında kabul etti.   Kılıçdaroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Çorum'un aydınlık bir kent olduğunu söyleyerek, Çorum'un görkemli bir tarihi olduğunu söyledi.   Çorum'un tarihinin yeteri kadar Türkiye'ye ve dünyaya anlatıldığı kanısında olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu kadar önemli bir tarihin bizim gizlememiz doğru değil. Bu tarihi tanıtmamız gerekiyor." dedi.   Hitit Üniversitesi'nin Hattuşa'nın tanıtımı için faydalı işler yapacağına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, üniversitenin konu hakkında bilimsel yayınlar yaparak, konferanslar düzenleyerek ve tarihçileri davet ederek bilinmeyen pek çok şeyi gün yüzüne çıkaracağını söyledi.   Müzecilik konusunda Çorum'un çok zengin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Çorum Müzesi'ni daha iyi hali getirilmesini gerektiğini söyleyerek, "Çorum'da bu tarih işin ustaları tarafından bir müzede sergilenirse dünyanın en önemli müzelerinden biri olacaktır." diye konuştu.   Kılıçdaroğlu, “Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile bizim dostluğumuz çok eskilere dayanır. Kendisi Hak-İş Genel Başkanıyken bende Sosyal Sigortalar Kurumunda Genel Müdürüydüm. Zaman zaman bir araya gelir Genel Kurullarına katılırdım. Şuan farklı partilerde siyaset yapıyoruz ama dostluğumuz devam ediyor. Bugün bizleri ziyaret etmenizden dolayı memnun oldum” dedi.  Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret ettikten sonra Hattuşa heyetiyle görüşen Uslu, Hitit medeniyeti ve Hattuşa'nın tanıtılması için yoğun mesai harcadıklarını ifade etti.   Boğazkale'nin büyük bir medeniyetin başkenti olduğunu anlatan Uslu, ilçenin adının Hattuşa olarak değiştirilmesi konusunda genel kabul olduğunu kaydetti. Uslu, konunun kamuoyunda olgunlaşmasından itibaren yeni Boğazkale'nin adının Hattuşa olarak değiştirilebileceğini söyledi.  Çorum Milletvekili Salim Uslu, Ortaköy'ün adının da eski adı olan Şapinuva olarak değişmesi gerektiğini dile getirdi.   Çorum açık hava müzesinin geliştirilmesi ve tanıtımı için devletin daha fazla ilgi ve katkısına ihtiyaç olduğunu belirten Uslu, bölgeye ait değişik yerlerdeki tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Uslu, "Hitit Aslanı Irak'ta Babil Kalesinde. İnşallah zarar görmemiştir. Bunların yerinde teşhir edilmesi son derece önemli. Diğer müzelerde imitasyonları olabilir. Nasıl gül dalında güzelse, tarih de yerinde güzeldir" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan ve Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa'nın tanıtımı ve hak ettiği değeri görmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söylediler.    Boğazkale Heyetinde; Osman Aydoğan Kaymakam, Osman Tangazoğlu Belediye Başkanı, Abdullah Meteoğlu İl Genel Meclis Üyesi, Şahin Şeker Vakıf Müdürü, Tahir Aksekili Müze Arkeoloğu, Yrd. Doç .Dr. Özlem Sir Gavaz, Öğr.Gör. Nihal Gökçe, Erdal Şahin Öğretmen, Zeynep Kurt Öğretmen,Demet Buharalı Ögretmen, Öğrenciler; Semih Yaşar Çizikci, Emre Doğdu, Emre Çimen, Canan Arslantaş, Atahan Alaca, Burcu Atmaca, Sezer Özder, Cihan Kaçmaz, Ayşe Üke, Fatih Mehmet Er bulundular.'
'Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Boğazkale Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı koordinesinde "Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya" sloganıyla Turizm Haftası etkinlikleri öncesinde Başkent Ankara'yı Hattuşa'ya davet etmek üzere Ankara'ya gelen Hattuşa heyeti, Meclis'te TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü.   TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Hattuşa heyeti, "Demokrasinin kalbi, özgürlüklerin merkezi, halk iradesinin hayat bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hoş geldiniz" sözleriyle karşıladı.   Sadık Yakut, "Şahsım ve TBMM adına böyle bir seçkin heyetle, içerisinde öğrencilerimizin bulunduğu güzide bir toplulukla Meclis çatısı altında birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşıyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum" ifadelerine yer verdi.   Sadık Yakut, binlerce yıllık tarihi olan, Çorum'un ev sahipliğini yaptığı dünya kültür mirası Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa, şimdiki adıyla Boğazköy ve Boğazkale ilçelerinin düzenlediği geziye katkıda bulunan Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu'ya teşekkür etti.   Gezi programlarının önemli etkinlikler olduğuna dikkat çeken Yakut, okul gezileriyle sınıfın yüklü ders yükünden kurtularak doğrudan bilgi ve tecrübeye ulaşıldığını, birden çok duyu organına hitap ettiği için de sağlam ve kalıcı bilgiler edinildiğini belirtti. Eğitimin kişilere bilgi yükleme yerine onları hayata hazırlaması gerektiğini ifade eden Yakut, "Eğitim yoluyla yaşanılarak kazanılan kabiliyetler olmaksızın insanların verimli ve yenilikçi olmaları da mümkün değildir" şeklinde konuştu.   Eğitimli insanların hayatlarına yön vermede daha yüksek imkanlara sahip olduğunun altını çizen Yakut şunları kaydetti:   "Boğazkale Kaymakamlığının ve Belediye Başkanlığının himayesinde 'Kadim Anadolu Başkenti Hattuşa'dan Modern Çağın Başkenti Ankara'ya' sloganıyla düzenlediğiniz gezinin sizler için iyi bir fırsat olacağı kanaatini taşımaktayım. Başkent Ankara'yı da Hattuşa'ya davet etmek için ziyaretler yapılması planınızı çok anlamlı buluyorum. Milletimizin ahlaki ve kültürel yönden değerler sistemi sürekliliğinin sağlanması ve her alanda küresel rekabette başarılı olmanın yolu eğitimcilerin üretkenliklerine ve üstün çalışmalarına bağlıdır. Öğrencileri hayata hazırlarken okuyan, düşünen, yorumlayan ve yeni fikirlere açık bireyler olarak yetiştirilmeleri köklü bir birikime sahip Türk gençlerine geleceği daha iyi şekillendirmelerini sağlayacak bir tarihi bilinç kazandıracaktır."   MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile beraberindeki Hattuşa heyetini kabul etti.  Hattuşa heyeti, Vural'ı keçeden yapılmış dönemin Hitit kıyafetleriyle ziyaret etti.   TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu, Hattuşa'nın tarihi mirasını ortaya çıkarmak ve turizm potansiyelini değerlendirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi.   Hititler'in dünyadaki ilk yazılı barış antlaşmasına taraf olduğunu kaydeden Uslu, medeniyet kültürüne sahip Hattuşa'nın adının Boğazkale olarak değiştirildiğini, ancak Efes ve Bergama gibi kendi adının geri verilmesinin önem taşıdığını belirtti.   MHP Grup Başkanvekili Vural da Anadolu'yu Türkler'in vatan yaptığını ve Türk-İslam medeniyetinin hakim olduğunu ifade ederek, "Milletimiz medeniyetleri yok eden değil, medeniyet inşa eden millet olmuştur. Tarihi mirasa sahip çıkarak, bu medeniyetin kaynaklarını insanlığa iletmeliyiz" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, ziyaret anısına Vural'a, Hattuşa'daki aslanlı kapıyı temsil eden bölgeye has taştan yapılmış isimlik ve Çorum Leblebisi hediye etti.   Heyet daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüştü.   Bostancı, "İnsanlığa ilişkin bir genel perspektif kazanabilmek, bütün bunlara ilişkin bilgi birikimi görme üzerine olabilir. Ben de Hattuşa'yı görün diyorum. Bütün bunlar siyasete ilişkindir. Siyasetin dışında bir alan yok. Siyaset, çok temel bir motivasyondur, toplumların geleceğe ilişkin kurgulanmasında, farklılıkların yeniden üretilmesinde en temel unsurdur. Siyasetin olmadığı bir alan yok. Bilimin, arkeolojinin, modanın içinde de siyaset vardır. Soylu siyaset var, soysuz siyaset var. insanların hayrına işler de siyaset üzerinden gelişiyor, hayırsız işler de... İnsanın kendi tarihiyle, geçmişiyle bağ kurmasını sağlamak, buna ilişkin kültür medeniyeti havzalarını bugünün kuşaklarına intikal ettirmek, bunun yollarını açmak soylu siyasetin işlerinden biridir. Bunu kim yaparsa... Biz şimdi yapma iddiasıyla varız" diye konuştu.   Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu da yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasında yaşayan her medeniyete sahip çıktıklarını ve hepsinin mirasçısı olduklarını belirterek, medeniyetlerin yaşaması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması konusunda tarihsel sorumlulukları olduğuna inandıklarını dile getirdi.  Boğazkale isminin "Hattuşa" olarak değiştirilmesinin, ilçenin turizm potansiyelini ortaya çıkarması açısından büyük önem taşıdığını savunan Uslu, bunu ideolojik, simgeler ve sembollerle tartışmanın yararı olmadığını kaydetti.   Uslu, "Hepimiz konuyu Çorum'ün kültür davası olarak görüyoruz. Bunu siyaset üstü, ortak mesele olarak görüp takım halinde çalışıyoruz. Aslımızı, neslimizi Hititler'de aramak derdimiz, gayretimiz yok. Bu coğrafyadaki bütün medeniyetlerin hepsi geçmişimizdir ve bu topraklara aittir. Hepsini birden sahiplenmek, kucaklamak gibi engin bir anlayışa sahibiz. Medeniyetler arasında ayrım yapmak, birini öncelemek, diğerini ötelemek gibi bir derdimiz de olamaz, olmamalıdır. Aksi halde bu tarihi mirası reddeden bir konuma düşmüş oluruz ki hiç de şık olmaz. Hitit medeniyetinin bu coğrafya için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Peri bacalarından çok daha önemli sayılabilecek bir tarihi mirasımız var. Bu konuda yeterince konaklama imkanımız yok, turizm teşviklerinden yeteri kadar istifade ettiğimiz söylenemez. Tüm bunların çözümü siyasetten geçiyor" dedi.   Uslu'nun "yeni dönemde Hattuşa ismine dönülmesi konusunda desteğinize ihtiyacımız var" sözlerine karşılık Bostancı, "İnşallah gelecek dönemde de bu yönde önemli adım olarak oraya Hattuşa ismi konulur. Böylelikle uluslararası literatürü takip edenler, Hattuşa'nın nerede olduğunu nokta atışıyla bulabilir" karşılığını verdi.   Hattuşa heyetini daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu makamında kabul etti.   Kılıçdaroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Çorum'un aydınlık bir kent olduğunu söyleyerek, Çorum'un görkemli bir tarihi olduğunu söyledi.   Çorum'un tarihinin yeteri kadar Türkiye'ye ve dünyaya anlatıldığı kanısında olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu kadar önemli bir tarihin bizim gizlememiz doğru değil. Bu tarihi tanıtmamız gerekiyor." dedi.   Hitit Üniversitesi'nin Hattuşa'nın tanıtımı için faydalı işler yapacağına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, üniversitenin konu hakkında bilimsel yayınlar yaparak, konferanslar düzenleyerek ve tarihçileri davet ederek bilinmeyen pek çok şeyi gün yüzüne çıkaracağını söyledi.   Müzecilik konusunda Çorum'un çok zengin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Çorum Müzesi'ni daha iyi hali getirilmesini gerektiğini söyleyerek, "Çorum'da bu tarih işin ustaları tarafından bir müzede sergilenirse dünyanın en önemli müzelerinden biri olacaktır." diye konuştu.   Kılıçdaroğlu, “Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile bizim dostluğumuz çok eskilere dayanır. Kendisi Hak-İş Genel Başkanıyken bende Sosyal Sigortalar Kurumunda Genel Müdürüydüm. Zaman zaman bir araya gelir Genel Kurullarına katılırdım. Şuan farklı partilerde siyaset yapıyoruz ama dostluğumuz devam ediyor. Bugün bizleri ziyaret etmenizden dolayı memnun oldum” dedi.  Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret ettikten sonra Hattuşa heyetiyle görüşen Uslu, Hitit medeniyeti ve Hattuşa'nın tanıtılması için yoğun mesai harcadıklarını ifade etti.   Boğazkale'nin büyük bir medeniyetin başkenti olduğunu anlatan Uslu, ilçenin adının Hattuşa olarak değiştirilmesi konusunda genel kabul olduğunu kaydetti. Uslu, konunun kamuoyunda olgunlaşmasından itibaren yeni Boğazkale'nin adının Hattuşa olarak değiştirilebileceğini söyledi.  Çorum Milletvekili Salim Uslu, Ortaköy'ün adının da eski adı olan Şapinuva olarak değişmesi gerektiğini dile getirdi.   Çorum açık hava müzesinin geliştirilmesi ve tanıtımı için devletin daha fazla ilgi ve katkısına ihtiyaç olduğunu belirten Uslu, bölgeye ait değişik yerlerdeki tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Uslu, "Hitit Aslanı Irak'ta Babil Kalesinde. İnşallah zarar görmemiştir. Bunların yerinde teşhir edilmesi son derece önemli. Diğer müzelerde imitasyonları olabilir. Nasıl gül dalında güzelse, tarih de yerinde güzeldir" diye konuştu.   Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan ve Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa'nın tanıtımı ve hak ettiği değeri görmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söylediler.    Boğazkale Heyetinde; Osman Aydoğan Kaymakam, Osman Tangazoğlu Belediye Başkanı, Abdullah Meteoğlu İl Genel Meclis Üyesi, Şahin Şeker Vakıf Müdürü, Tahir Aksekili Müze Arkeoloğu, Yrd. Doç .Dr. Özlem Sir Gavaz, Öğr.Gör. Nihal Gökçe, Erdal Şahin Öğretmen, Zeynep Kurt Öğretmen,Demet Buharalı Ögretmen, Öğrenciler; Semih Yaşar Çizikci, Emre Doğdu, Emre Çimen, Canan Arslantaş, Atahan Alaca, Burcu Atmaca, Sezer Özder, Cihan Kaçmaz, Ayşe Üke, Fatih Mehmet Er bulundular.'
www.hitittv.com 7 / 24 Saat İnteraktif Haber Sitesi........www.hitittv.com 7 / 24 Saat İnteraktif Haber Sitesi........www.hitittv.com 7 / 24 Saat İnterakt

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam