Yeniden Yapılandırma ve Vergi affı geliyor!

ÇORUM 21 Mayıs 2021 16:36
Videoyu Aç Yeniden Yapılandırma ve Vergi affı geliyor!
A
a

AK Parti milletvekilleri, matrah ve vergi artırımının yeniden düzenlenmesi ile borç yapılandırmasını da içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu...

 

Vergi affı geliyor! AK Parti'den yeni torba yasa teklifi

VERGİ BORÇLARI YAPILANDIRIYOR!..

Başkan Erdoğan’ın talimatı

Yaz tatili süresince sahada olan milletvekillerine en çok gelen talep, devlete olan borçların yeniden yapılandırılması oldu. İş dünyasından da aynı yönde istekler AK Parti’ye ulaştı. Bunun üzerine Başkan Erdoğan, kapsamlı bir çalışma yapılması talimatı verdi..

AK Parti, 15 maddelik yeni ekonomi teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Teklif, koronavirüs salgınının ülke ekonomisine etkisini azalmak amacıyla; istihdam ve üretimi korumayı amaçlıyor.

Vergi borçları yeniden yapılandırılıyor. Bazı kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarına olan borçlar yeniden düzenleniyor.

Düzenleme ile esnafa sicil affı gelirken, kredi borçlarını zamanında ödemeyen olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak.
 

En geniş yapılandırma

Vergi, sigorta prim borçları, kaçak köprü geçişleri, trafik cezaları, gümrük cezaları, belediyelere olanlar da dahil çeşitli borçlar ile bazı idari para cezalarının yapılandırma kapsamına girmesi planlanıyor. Böylece, bu düzenlemenin şu ana kadar çıkartılan en kapsamlı yeniden yapılandırma olması öngörülüyor..

Öğrenim kredisi borçlarına da kolaylık

Üniversitelerden mezun olan öğrencilerin öğrenim kredileri ile ilgili yaşadıkları sorunlar daha önce Erdoğan’a iletilmişti. Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda yapılandırma.

Bir erteleme ve uzun taksit

Kapsamına öğrencilerin kredi borçları da dahil edildi. AK Parti, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının da pakete eklenmesi istiyor. Ancak bu konudaki karar daha sonra verilecek..

500 milyarlık borcu kapsayacak

Paket kapsamına girecek yeniden yapılandırmadan yaklaşık 4 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Yapılandırılacak toplam borç tutarı ise 500 milyar lira civarında..

AK Parti grubu, pandemi nedeniyle borçların ödenmesinde sıkıntı olduğuna dikkat çekip, “Şu ortamda borçlar yapılandırılıp taksitler hemen başlatılırsa yine ödemelerde zorluk yaşanabilir. Bir yıl tüm borçlar ertelensin daha sonra taksitler başlasın” dedi. Çalışmalar da bir yıl erteleme üzerine yapılmaya başlandı. Ancak erteleme süresinin 6 ay ya da daha kısa bir süre olması da gündemde. Erteleme sonrası borçların uzun süreli taksitlere bölünmesi planlanıyor..

Faiz ve cezalar da indirilecek 

Kapsamı diğer yapılandırmalardan daha geniş olacak paket ile kamuya ilişkin borçların gecikme faizi, gecikme zammı vb başlıklarında da indirime gidilmesi planlanıyor. Ancak bu oranların ne kadar olacağı henüz netleşmedi. Ayrıca taksitlerini düzenli ödeyecekler ile ilgili her türlü haciz işlemi de durdurulacak..

Borçlarını düzenli ödeyenler 

Borçlarını düzenli ödeyen vatandaşların ödüllendirilmesi konusu da gündeme geldi. Onlara dönük bir jest yapılması konuşuluyor. Bu konu, düşünce aşamasında ve henüz karara bağlanmış değil..

Geçmişteki yapılandırmaya benzer

Düzenlemeyi duyuran Ak Partili Muş’un açıklamasına göre de geçmişte yapılan yapılandırmalara benzer bir çalışmanın söz konusu olduğu sonucu çıktı..

Geçmişte hangi borçlar yapılandırılmıştı? 

– Katma Değer Vergisi – Emlak Vergisi – Su borçları  – Gelir Vergisi – Çevre ve Temizlik Vergisi  – Motorlu Taşıtlar Vergisi – SGK, Bağ-Kur prim borçları – Askerlik para cezası – Trafik cezaları..

– İdari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları. -Öğrenim kredisi borçları -Ödenme imkânı ortadan kalkmış isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası prim borçları ve bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları. Özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlerle ilgili eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam