Çenesiz "Seçim sonrası siyaset siyasi uyumsuzluk riski içermeyecek"

ÇORUM 31 Mayıs 2023 10:40
Videoyu Aç Çenesiz "Seçim sonrası siyaset siyasi uyumsuzluk riski içermeyecek"
A
a

Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Bloomberg HT de yayınlanan 60 Dakika Programı’nın canlı yayın konuğu oldu.13.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 28.Dönem Meclisi’nde görev alacak tüm milletvekillerini tebrik ederek konuşmasına başlayan Çenesiz, seçimlerin yasama ve yürütme açısından siyasi uyumsuzluk riski içermeyecek şekilde sonuçlandı...



Türkiye Seramik Federasyonu
ve Çimento Cam Seramik İhracatçılar Birliği Başkanlığı görevlerini yürüten Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı hemşehrimiz işadamı Erdem Çenesiz, Zeynep Özyol’un sunduğu programda, seçimlerin ülkemize hayırlı olması dileklerini iletti. 13.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 28.Dönem Meclisi’nde görev alacak tüm milletvekillerini tebrik ederek konuşmasına başlayan Çenesiz, seçimlerin yasama ve yürütme açısından siyasi uyumsuzluk riski içermeyecek şekilde sonuçlandığını hatırlattı.

İHRACAT GEÇEN SENEYE GÖRE İLK 5 AYDA YÜZDE 30 AZALDI

Sektöre dair değerlendirmelerde bulunan Erdem Çenesiz “Seramik sektörü ihracatı  2023  yılının İlk 5 ayı çok istediğimiz şekilde gelişmedi ilk 5 ayda ihracatımız geçmiş yılın ilk 5 ayına göre % 30 azaldı bu çok arzulamadığımız bir durum.Bu durumun çeşitli sebebleri var özellikle enerji fiyatlarındaki dalgalanma bununla birlikte Avrupa birliğinin Türk seramiğine karşı anti damping soruşturmasının tüm savunmalarımıza rağmen lehimize olumsuz sonuçlanması ve haksız bir şekilde Türk karo seramiğine damping vergisi uygulanma kararı diyebiliriz. Bununla birlikte yılın ikinci yarısında ihracatımızın tekrar toparlayacağına inanıyoruz. Seramik sektörü enerji yoğun bir sektör dinamiklerimiz enerji fiyatları ile çok ilintili” dedi.

ENERJİ MALİYETLERİ ZORLUYOR

Başta doğalgaz olmak üzere artan üretim maliyetleri ve ülkemizde doğalgaz fiyatının konutlarda AB ye göre daha düşük olmasına rağmen, sanayi fiyatında AB’den daha yüksek seviyelerde olduğunu, seramik üreticisi bazı ülkelerde doğalgaz fiyatlarının ülkemize göre çok daha düşük olduğunu özellikle İspanya ve İtalya gibi ülkelerde seramik üreticilerinin desteklendiğini belirten Çenesiz, sürekli büyüyen ihracatımızın rekabetçi piyasada pazar kaybı yaşamaması için yüksek enerji kullanan sektörlerde özel bir doğalgaz tarifesi uygulanmasını beklediklerini ifade etti.

KİL HAMMADDE TEDARİKİNDE SIKINTI

Seramik sektöründe büyüme ve yatırımların devam etmesi ve bu kapasite artışları ile birlikte Ukrayna’nın hammadde tedarik edememesinden kaynaklı sıkıntı yaşandığını belirten Çenesiz, bununla birlikte yaşanabilecek sıkıntının yanında hammadde talebinde artışın olduğunu kaydetti.

BAKANLIK'TAN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

İthal hammaddede yaşanabilecek sıkıntıya rağmen Şile’de bulunan yerli hammadde sınırlarının kullanılamaması bölgedeki çok ciddi rezervin hammadde üreticileri tarafından seramik üreticilerine arz edilememesine sebep olduğunu aktaran Çenesiz, şöyle devam etti: “Bu yüzden seramik üreticileri yerli hammaddeye yeterince ulaşamamaktadır Ukrayna’nın hammadde tedarik edemeyecek olmasından dolayı bu rezervin önemi ortaya çıkmıştır Türk üreticilerin ihtiyacı olan kilin daha fazlasını üreterek hammadde ihracatı ile Ukrayna’nın talebi karşılayamadığı pazarlara katkı sağlayabileceğine inanıyoruz, rezerv olarak yeterli olan Hammadde sahalarının alanının geliştirilmesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızdan çözüm bekliyoruz diye konuştu.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam