Üst solunum yolu enfeksiyonlarının bu mevsimde çocukluklarda en sık görülen hastalıklar arasında olduğunu belirten, Çorum Özel Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatih SARI; nezle olarak da bilinen, soğuk algınlığı ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli etkenlerinin virüsler olduğunu kaydetti.
Uzm. Dr. Fatih SARI ,“Özelikle gece-gündüz arasında önemli sıcaklık farkı yaşadığımız bu günlerde, mevsim değişikliklerine bağlı olarak ve vücudumuzda yaşadığımız streslerden dolayı viral enfeksiyonlara yakalanma şansımız daha da artmaktadır. Okulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte, kapalı alanlarda toplu yaşamanın sonucu olarak bu hastalıklar daha da fazlalaşmaktadır” dedi.
AĞIR ENFEKSİYONLARIN GELİŞMESİNE NEDEN OLABİLİR
Soğuk algınlığı, nezle farenjit gibi hastalıların birtakım virüslerin neden olduğu hastalıklar arasında yer aldığını ifade eden Uzm. Dr. Fatih SARI “Bu virüsler ayrıca üst solunum yolu hastalıklarına da etkendir. Virüs enfeksiyonlarına bağlı krup, trakeobronşit, bronşiolit ve zatürre hastalıklarını da bu dönemde çok görüyoruz. Bu hastalıklarda bulaşma, direk temas ve damlacık yoluyla olur. Bu virüsler başlangıçta ağızda ve boğazda çoğalarak, daha sonra bronş, bronşiolit ve zatürre yapar. Özellikle 6 aydan küçük bebeklerde ağır enfeksiyonların gelişmesine sebep olabilir” diye konuştu.
BELİRTİLERİ; ANİ TİTREME, BAŞ AĞRISI VE ATEŞ
Virüs alındıktan 4-8 gün sonra hastalığın gelişmiş olacağını ve soğuk algınlığı olarak başlayıp hafif ateşle kendini göstereceğini vurgulayan Uzm. Dr. Fatih SARI, 1-2 gün içerisinde ise yüksek ateşle birlikte solunum yetmezliği yaşanabileceğini belirtti. Uzm. Dr. SARI “Bu durum bebeklerde solunum yetmezliği ve ölümlere neden olabilir. Bu virüsler grip olarak bildiğimiz hastalığa da neden olmaktadır. Virüsün kuluçka dönemi 1-3 gündür. Ani titreme, baş ağrısı, ateş, miyalji dediğimiz kas ağrıları ve halsizlik en belirgin bulgularıdır. Öksürük ve 40 dereceyi bulan ateş olabilir. Üzücü ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir” dedi.
Bu hastalıklarda bilinçsizce, doktor önerisi olmadan ilaç kullanmanın çok yanlış olduğunu ifade eden Çorum Özel Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatih SARI, konuşmasına şöyle devam etti:
“Soğuk algınlığının bulguları bile çok önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden zaman kayıplarından kaçınıp en erken sürede hekime başvurulmalıdır. Bu hastalıklardan korunmak için ise çocuklara hava değişimlerine uygun kıyafetler giydirilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durarak, çocukların büyüme-gelişme ve aşılanmalarının eksiksiz takip edilmesi gerekmektedir.”
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
O Gün Beni Darp Edenlere Susanlara Hakkımı Helal Etmiyorum
Elvan Simsek
Cumhurbaşkanı Bir milletin Onurudur Namusudur!
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
Çorum FK – Sivasspor maçı
Yaşar Sol Hayatını Kaybetti!..
Yeşilay’dan Hitit TV Net’e Ziyaret!
"Çorum’da Provokatif Paylaşımlara G…
Kırkdilim Tünelleri Trafiğe Açıldı!
Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı Resmi…
"Çorum’da Araç Sayısı 227 Bini Geçt…
Okullarda ve Çevresinde Alınacak Gü…
Dr. Süleyman Basa’dan "Sosyal Medya…
WHATSAPP’ta Okul Saldırısı Paylaşım…
Çorum’a Dev Proje / Teras Bahçe Ge…
Çorum’da İUP Kapsamında 200 Kişiye…
Hasan Karaoğlu Çorum Protokolüne Va…
Kahramanmaraş’ta Okula Silahlı Sald…
Çorum’da Öğretmen Sendikalarından İ…
"Çimento Arazisindeki Arsalar 21 Ni…
“Çorum Dahil 12 İlde Doktorlara FET…
Çorum - Kırkdilim Tünelleri Açılışa…
Hitit TV Net ve Çorum İl Sağlık Müd…
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET