Türkiye’nin görülmesi gereken en önemli 5 antik kent arasında Çorum Alacahöyük var

Yaşam 11 Nisan 2016 19:06
Videoyu Aç Türkiye’nin görülmesi gereken  en önemli 5 antik kent arasında Çorum Alacahöyük var
A
a

Tarihi açıdan oldukça zengin olan Türkiye içerisinde birçok geçmişe ışık tutan kentleri barındırıyor. Türkiye’de 78 tane antik kent bulunuyor. Tatilini tarihi gezilere ayırmak isteyenler için Dünya üzerinde ilk yerleşim bölgesinin kurulduğu, tarih boyunca en küçük topluluklardan en büyük imparatorluk.Çorum’un 45 km güneyinde yer alan Alacahöyük’te çıkarılan buluntular Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yer alıyor. Burada yer alan eserler geçmişe tanıklık etmek isteyenleri bekliyor.

Dünya üzerinde ilk yerleşim bölgesinin kurulduğu, tarih boyunca en küçük topluluklardan en büyük imparatorluklara kadar pek çok medeniyetin yaşam bulduğu Anadolu coğrafyası, sizleri antik şehirleri keşfetmeye çağırıyor.

ALACAHÖYÜK

Alacahöyük M.Ö. 4 bin yılından beri çok farklı tarihi zamanlara ev sahipliği yapıyor. Höyük’te ayrıca tarımı güçlendirmek için inşa edilen tarihin ilk barajlarından birisi de burada olması ayrı bir özelliği. Çorum’un 45 km güneyinde yer alan Alacahöyük’te çıkarılan buluntular Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yer alıyor. Burada yer alan eserler geçmişe tanıklık etmek isteyenleri bekliyor.

ZEUGMA

M.Ö 300 civarında Gaziantep’te kurulan antik şehir, Büyük İskender’in isteği üzerine kuruldu. Antik kent mozaikleriyle ünlüdür. Mozaiklerle ilgilenenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan kent, Çingene mozaiğiyle de dikkat çekiyor.

Bu kentte çıkan eserler, Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. İpek Yolu’nun geçmesi de buranın bir ticaret merkezi haline gelmesinde oldukça katkı sağladı. 

Kentin bir bölümü, sular altında kalmış ve kurtarma kazılarıyla birlikte pek çok eser gün ışığına çıkarılmıştır.

ASPENDOS

Aspendos, Antalya’nın Serik ilçesinde bulunuyor. Antik kentin muhteşem anfi-tiyatrosunun olması da oldukça dikkat çekiyor. 

Köprüçay nehrinin yanında kurulan şehir, her yıl binlerce yerli, yabancı turist ağırlıyor. Ayrıca Aspendos konserler, etkinlikler için de hala kullanılıyor. Aspendos’un bir kilometre uzunluğundaki su kemerleri de oldukça önemlidir ve mühendisliğin gelişmişlik düzeyini gözler önüne serer.

EFES

Antik şehirlerin en çok bilinenlerinden bir tanesi Efes Antik Kent’tir. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alıyor. İyonya’nın  12 şehrinden biri olan Efes,  M.Ö. 6000 yıllarına dayanmaktadır. Efes ayrıca Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak da kayıtlarda yer alıyor. 

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı Efes antik kentinin içerisinde bulunmaktaydı. Tamamen mermerden yapılan tapınaktan geriye iki mermer parçası kaldı.

Ayrıca Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Ashab-ı Keyf Mağarası gibi pek çok önemli yapının bulunduğu bu görkemli antik kent, ziyaretçilerine tarihin dokusunu hissettirmeye devam ediyor.

ASSOS

Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar dayanan Assos, sönmüş bir volkanik tepenin ve andezit kayalıklarının arasına kuruldu. Antik dönemlerde andezit taşından yapılan dayanıklı lahitlerle ünlü olan Assos’tan günümüze pek çok eser ulaşmıştır.

Asos ayrıca ünlü filozof Aristoteles’in bir dönem yaşadığı ve bir felsefe okulu kurduğu kent olarak da biliniyor. Assos’un birçok önemli mirası bulunmaktadır. Kentin tepe noktasına yapılmış olan Athena Tapınağı, Anadolu’da Dor düzeninde yapılmış olan tek tapınaktır.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam