Türkiye modeli kıdem tazminatı sistemi ‘devlet güvenceli’ olacak

Ekonomi 7 Temmuz 2016 09:22
Videoyu Aç Türkiye modeli kıdem tazminatı sistemi ‘devlet güvenceli’ olacak
A
a

Çalışanların düşük tazminatla karşılaşması önlenecek ve bugüne kadar biriken tazminatlar aynen korunacak.

Hükümetin ortaya koyduğu kıdem tazminatı modeliyle çalışanların'kazanımlarını kaybetme' korkusu başta olmak üzere işçi-işverenin her bir çekincesi gideriliyor. Çalışanın mevcut haklarına hiçbir şekilde dokunulmayacağı garantisi veriliyor.

BİREYSEL HESAP

Devlet güvenceli' kıdem sistemi ile bütün kazanımlar korunacak, çalışanın düşük kıdemle işten çıkarılması önlenecek. Mevcut çalışanın hak kaybı olmayacak.

Yeni işe girende Fon'a katılım zorunlu, eski çalışanda isteğe bağlı olacak. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkınca başka işlere geçiş kolaylaşacak, işgücü piyasası da canlanacak.

Kıdem kazanmadan sözleşmesi bitenlerin parası da birikmiş sayılacak. Herkesin görebileceği bireysel bir kıdem hesabı olacak. Çalışanlar kıdem primini istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan herhangi bir tercihte bulunmazsa birikimin bir bölümü kamu borçlanma araçlarında değerlendirilecek. İşten ayrılma gibi durumlarda aynı hesap üzerinden kıdem sürecek.

Her ayın sonunda hesabın hangi noktada olduğu, neması takip edilebilecek. Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılmasını önleyecek düzenleme yapılacak. Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak.

İSTEYEN ÇEKECEK

Bireysel emeklilik hesabı gibi Kıdem Tazminatı Fonu'na da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkanı getirilebilecek. Bir işçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkacak.

BAŞBAKAN YILDIRIM'A SUNULACAK

Bayram öncesi yapılan son Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da yeni kıdem modeli tüm boyutlarıyla tartışıldı. Türkiye modeli kıdeme ilişkin sunumu dinleyen Başbakan Binali Yıldırım da tarafların çekincelerini gidereceklerini belirterek, hükümetin de fedakarlık yapacağı mesajını verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Kıdem dosyasını tamamladık. Önümüzdeki günlerde Başbakanımız'a sunacağız. Sosyal taraflarla mutabakat konusundaki tavrımızı koruyoruz. Türkiye'de her bir çalışanın kıdemini aldığı bir sistem ortaya koyacağız. Bunu yaparken devlet de tarafların yükünü hafifletecek. Çalışanlara seçenekler sunulacak" dedi.

Kaynak : Takvim Gazetesi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam