Türkiye -Almanya vize serbestisi konusu görüşülecek

Asayiş haber 2 Ekim 2020 19:06
Videoyu Aç Türkiye -Almanya vize serbestisi konusu görüşülecek
A
a

"Türkiye ile pozitif bir gündem istiyoruz. Son zamanlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok sık görüştüm. İlişkilerde, pozitif bir gündem iki tarafın da çıkarına. Aralık ayında vize serbestisi konusu görüşülecek."


Merkel'den Türkiye'ye vize serbestisi açıklaması
Almanya Başbakanı Merkel, AB zirvesinde birliğin Türkiye'ye dair yaptırım şartı içeren ortak tutum benimsemesi karşılığı Belarus'a yaptırım uygulanması konusunda varılan anlaşmayla ilgili açıklama yaptı.

AB zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Merkel, birliğin Türkiye ile ilişkileri hakkında açıklamalar yaptı.

"Türkiye konusundaki mutabakat, Belarus'a yaptırımların önünü açtı" mesajı veren Merkel, 'AB zirvesinde uzun ve zorlu tartışmaların ardından hem Türkiye'yle yapıcı ilişkilere sahip olmak isteği hem de üye ülkeler Yunanistan ile (Güney) Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'deki haklarını koruma ile ilgili mutabakat sağladıklarını, böylece Belarus'a yaptırımların önünün açıldığını' anlattı.

Merkel, Yunanistan ile (Güney) Kıbrıs'ın haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini net göstermeyi başardıklarını, ama aynı zamanda Türkiye ile yapıcı ilişkiler istediklerini belirtti.

Zirvenin Türkiye ile yakın işbirliği için fırsat penceresi açtığını belirten Merkel, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmayı (Gümrük Birliği Anlaşması ve sığınmacı anlaşması) Ankara ile görüşmek istediklerini açıkladı.

Türkiye'nin 'AB'nin komşusu ve NATO üyesi' olduğuna vurgu yapan Merkel, gelecek görüşmelerin vize serbestisi aracılığıyla Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine odaklanacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Türkiye ile pozitif bir gündem istiyoruz. Son zamanlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok sık görüştüm. İlişkilerde, pozitif bir gündem iki tarafın da çıkarına. Aralık ayında vize serbestisi konusu görüşülecek."

Merkel, vize serbestisi konusunun aralık ayına kadar sağlam olarak çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

Merkel, "Belarus'a yaptırımlar konusunda anlaşma sağlamamız önemli sinyal. Zira bu, Belarus'ta ifade özgürlüğü için protesto düzenleyen elini güçlendirecek" dedi.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam