TSK'nın eğittiği Ninova Muhafızları Musul'da

Dünya 17 Ekim 2016 08:35
Videoyu Aç TSK'nın eğittiği Ninova Muhafızları Musul'da
A
a

Irak ordusu, Musul'a büyük harekatını başlattı. Eski adı Haşdi Vatani olan Ninova Bekçileri adlı Sünni milis güçlerinin de harekata katıldığı belirtildi. Bu güçler, Başika kampında eğitim görmüş, iyi donanımlı ve yetkin bir grup. Üstelik Musul'daki çatışmaların bir mezhep savaşına dönmemesi için bu Sünni grubun operasyona katılması dengeleyici bir faktör olarak görünüyor.


Türkiye, Erbil’le hareket edecek
Peşmerge’nin Hazer Üssü’ndeki 10 bin kişilik gücü Başika’daki Türkiye’nin eğittiği birliklerle koordineli olarak terör örgütü DEAŞ’a karşı savaşacak​


Irak'tan beklenen son dakika haberi geldi. Irak Başbakanı İbadi, iki yıldır DEAŞ'in elinde bulunan Musul'u kurtarma operasyonun başladığını duyurdu.
Peşmerge, ABD askerleri ve Irak ordusunun yaptığı operasyonda Sünni güçlerin de yer aldığı açıklaması, Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi'den geldi.
Nuceyfi, "Operasyona Sünni güçler de katılıyor. Ninova Muhafızları, Perşmerge ile birlikte hareket ediyor" dedi.
MUSUL OPERASYONU BAŞLADI!
Eski adıyla Haşdi Vatani yeni adıyla Ninova Bekçileri, ilk olarak Bağdat yönetiminin isteğiyle kuruldu. Ama daha sonra Irak Hükümeti'nin desteğini çektiği Ninova Bekçileri, ilk örgütlenme aşamasını eski Ninova Valisi Esil Nuceyfi'nin öncülüğünde tamamladı.

Başlangıçta sadece Musullu gönüllülerden oluşan Haşdi Vatani'ye, Türkiye, Başika kampında eğitim vererek destek oldu.

Uzun süre eski Vali Nuceyfi'nin oğlu Abdullah Nuceyfi tarafından yönetilen milis güçlerinin sayısı 10 bini buluyor. Bunlar arasında Sünni Araplar, Kürtler ve Türkmenler ile bazı Ezidi gruplar bulunuyor.

ORGENERAL AKAR VE DUNFORD'DAN MUSUL AÇIKLAMASI
Musul operasyonu öncesinde eski Ninova Vilayeti Valisi Esil Nuceyfi, Ninova Bekçileri güçlerinin operasyona katılmasını, İslam İttifakı'nın iki önemli gücü Suudi Arabistan ve Türkiye'nin bu operasyona lojistik katkı sağlamasını istemişti.

Ezidilerin de "Ninova Bekçileri" saflarında savaştıklarını belirten Nuceyfi, Musul'un DEAŞ tarafından temizlenmesinden sonra Ezidilerin
yaşadığı Sincar'ın, yine Ninova vilayetinin ilçesi olarak kalması gerektiğini savunmuştu. Sincar, son bir yıldır Kürt Özerk Yönetimi'nin kontrolü altında bulunuyor.

Türkiye Musul operasyonu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçen hafta yapılan güvenlik zirvesinde Musul operasyonunun askeri, siyasi, güvenlik, diplomatik boyutları masaya yatırılarak, izlenecek strateji şekillenmişti. Bu çerçevede Irak hükümetinin Türkiye'ye yönelik tutumunun ardından, Erdoğan'ın altını çizdiği alternatif planlar ortaya kondu. Türkiye, operasyonda koalisyonla birlikte hareket etme kararlılığını korurken B Planı'nı da geliştirdi. Buna göre Ankara, Erbil'le birlikte hareket edecek. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı Peşmerge'nin Hazer Üssü'ndeki 10 bin kişilik gücü, Başika'da Türkiye'nin eğittiği birliklerle koordineli olarak terör örgütü DEAŞ'a karşı savaşacak. Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almak kararlı duruşunu koruduğunu, ABD'nin de bu konuda esneme gösterdiğini söyledi.

PKK'YA GEÇİT YOK
Bu arada terör örgütü PKK'nın Irak ordusu ya da Şii milislerin komutası altında operasyona katılmasına göz yumulmayacak. Sincar'a yerleşen terör örgütünün Telafer'le bu bölge arasında bir koridor açmasına izin verilmeyecek.


 
Kaynak : Sabah Gazetesi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam