Trump'tan skandal Kudüs kararının detayları ortaya çıktı

Dünya 6 Aralık 2017 08:56
Videoyu Aç Trump'tan skandal Kudüs kararının detayları ortaya çıktı
A
a

Beyaz Saray'a yakın kaynaklar, Donald Trump'ın çarşamba günü Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyıp ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının talimatını vereceği bildirdi.Amerika ve Suudi Arabistan'ın üzerinde anlaştığı kirli Kudüs planının yeni detayları ortaya çıkmaya başladı...

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner öncülüğünde uygulanmaya çalışılan Kudüs planının detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İsrailli Jerusalem Post gazetesinde yayınlanan bir makalede, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesinin karşılığında, Filistin Devleti'nin başkenti olarak Kudüs yakınlarındaki Abu Dis şehrinin teklif edildiği iddia edildi. Ekim ayının sonunda Riyad'a gizli bir ziyaret düzenlediği ortaya çıkan Kushner'in, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı da bu plana ikna ettiği belirtiliyor.

GERİ DÖNÜŞLER ENGELLENECEK

Yeni Şafak'ın haberine göre; Kushner'in ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelen Selman'ın, görüşmede bu planı sunduğu iddia ediliyor. Trump'ın Ortadoğu barış planının yeni detayları ifşa oldu. Jerusalem Post gazetesinde yayınlanan bir makalede, Kushner tarafından Veliaht Prens Selman'a sunulan planın, "İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etmesinin ardından, Filistin'in Kudüs yakınlarındaki Abu Dis kentini başkent olarak kabul etmesi" olduğu iddia edildi. Plana göre, 1948'deki Arap- İsrail Savaşı'ndan sonra İsrail'i terk eden Filistinli mültecilerin ve onların soyundan gelenlerin geri dönüş hakları da ellerinden alınacak.

İSTİFA BASKISI

Kushner'in planını onaylayan Selman'ın, daha sonra Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede onu da bu plana ikna ettiği belirtiliyor. Riyad'da gerçekleşen görüşme sonrasında Abbas'a "ya planı kabul et ya da istifa et" şeklinde bir tehdidin yapıldığı da medyaya yansımıştı. Suudi Arabistan ve Filistin yönetimleri, planın Abbas-Selman görüşmesinde gündeme geldiğini reddetse de planın Arap dünyasında konuşulmaya başladığı kaydediliyor.

NİYETİNİ AÇIK ETTİ

Filistinli kaynaklar, Donald Trump'ın dün Mahmud Abbas'la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ABD Büyükelçiliği'ni Tel-Aviv'den Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu, açıkladığını belirttiler. Trump, Abbas'tan sonra Ürdün Kralı Abdullah ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de telefonda görüştü. Ürdün'den yapılan açıklamada Kral Abdullah'ın Trump'a, BM çerçevesinin dışında herhangi bir karar alınmasının barış ve istikrara dönük yaratacağı tehlikeler konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi. Trump-Netanyahu görüşmesi sonrası açıklama yapan İsrail Ulaşım ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz da, "Görüşmeden anladığım kadarıyla Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklayacak" ifadelerini kullandı.

BAŞ DÜŞMAN OLUR

Filistin basınında ise Trump'ın elçiliği Kudüs'e taşımaya yönelik olası bir hamlesinin, Arap dünyasında sert tepkilere neden olacağı belirtildi. Filistin'deki El Fetih hareketine yakın Rasem Ubaydat gazetesinin haberinde, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Filistin halkına bir savaş ilanıdır" ifadeleri yer aldı. Haberde, bu adımın ABD'nin Filistin halkının temel haklarına yönelik "düşmanca" tavrını daha da derinleştireceği belirtildi. El Fetih'e yakın bir başka gazete El Ayyam'ın köşe yazarı Talal Avkal, "ABD, hem Filistin halkının, hem de Arap ve İslam dünyasının baş düşmanı konumuna geri döner" ifadelerini kullandı.

ABD'nin rolü biter

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Ağa yayımladığı açıklamayla, ABD'nin böyle bir adım atmasının "Arap ve İslam dünyasına savaş ilanı" anlamına geleceğini kaydetti. Ağa, açıklamasında, "ABD'nin böyle bir adım atması demek, barış sürecinin durması ve Arap-İsrail çekişmesinin çözümünde ABD'nin rolünün son bulması anlamına gelir" sözlerine yer verdi.

Suudi Arabistan: Gerginlik artar

Suudi Arabistan Wahington Büyükelçisi Prens Halid bin Selman da ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi. Ülkesinin Kudüs konusundaki değişmez tutumuna ve her zaman Filistin halkının yanında yer alışına dikkat çeken Prens Selman, yaptığı açıklamada, "ABD'nin bu konuda atacağı herhangi bir adım nihai barış müzakerelerine zarar verir ve bölgede gerginliği arttırır" ifadelerine yer verdi.

Ürdün'den acil toplantı çağrısı

Ürdün, Kudüs konusundaki gelişmeler üzerine Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırdı. Öte yandan Kahire'de üye ülkelerin delegelerine hitap eden Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınma olasılığına karşı ABD'yi uyardı. ABD'den yeniden düşünmesini isteyen Gayt, "Bu konunun tehlikesi üzerine sadece Filistin'deki durum için değil aynı zamanda Arap ve İslam dünyasındaki olası negatif sonuçları" hakkında toplanacaklarını söyledi.

BM kararlarına aykırı

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı haberlerinin, son derece endişe verici olduğunu belirtti. Twitter'dan açıklama yapan Kalın, "Bu, Kudüs'ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır" ifadelerini kullandı.

ABD BAŞKANI TRUMP'TAN TELEFON TRAFİĞİ
AA'nın haberine göre ABD Başkanı Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile önceki gün yaptığı telefon görüşmelerinde, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetini ifade etmişti.

Görüşmede Abbas'ın, Trump'ı bu yönde atacağı bir adımın barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyardığı kaydedilmişti.

Trump ayrıca Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile de konuyu ayrı ayrı telefonda görüşmüştü.

HER 6 AYDA BİR "ULUSAL GÜVENLİK" GEREKÇESİYLE ERTELENİYORDU
ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyor. Ancak söz konusu yasa 22 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

Seçim sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump'ın bugün açıklamasında bu yönde kararını açıklayabileceği ifade ediliyor. Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki gösteriyor.

Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu, ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmamıştı.

Yıldırım'dan ABD'ye Kudüs tepkisi

Güney Kore'de resmi temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağına ilişkin kararın hukuk dışı olacağını belirterek; 'Yanlış adımların telafisi zor olur.' dedi.

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 45 dakika süren görüşme öncesi basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.

Yıldırım, dost ve kardeş ülke Güney Kore'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 60'ıncı yılı olmasının, ziyaretini daha da anlamlı hale getirdiğini dile getiren Yıldırım, "Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler 1950-1953 Kore Savaşı sırasında Türkiye'nin Kore'ye destek amacıyla 20 bin asker göndermesi ve bu savaşta Kore ile birlikte mücadele etmesiyle başlamıştı. Şehitlerimiz, gazilerimiz oldu. Onların varlığı bizim ilişkilerimizi kan kardeşliğine dönüştürdü." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, 2017'nin "Türkiye-Kore Kültür Yılı" ilan edilmesinin, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Başbakan Yıldırım, 2012'de Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkarma kararı aldıklarını hatırlatarak, "Önümüzdeki yıl bu amaca yönelik olarak her iki ülke cumhurbaşkanlarının, bakanlarının bir araya geleceği toplantı yapılmasını arzu ediyoruz. Kore-Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi kararlılığındayız." değerlendirmesinde bulundu.


"ZİYARETİNİZ ÖNEMLİ BİR FIRSAT"
Güney Kore Başbakanı Lee de iki ülke arasında uzun zamandır "kan kardeş" olarak adlandırdıkları ilişkilerin artık ileri düzeye ulaştığını belirtti.

Her alanda iş birliğini artırmaları gerektiğini anlatan Lee, "Türkiye şu anda Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakan'ın güçlü önderliğinde siyaset ve ekonomi alanında istikrarlı durumda." açıklamasını yaptı.

Güney Kore-Türkiye ilişkilerindeki stratejik ortaklığa da değinen Lee, "Bu stratejik ortaklık ve diplomatik ilişkilerde 60'ncı yıla girildiği yeni dönemde daha çok alanda iş birliğini artırmayı hedeflemeliyiz. Ziyaretinizin, ikili ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için önemli bir fırsat ve köşe taşı olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Heyetler arası görüşmeye, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile diğer yetkililer katıldı.

ABD'NİN KUDÜS KARARINA SERT TEPKİ
Başbakan Yıldırım, Güney Kore ziyaretinde açıklamalarda bulundu. ABD'nin Kudüs kararına sert tepki gösteren Yıldırım "Telefisi mümkün olmayan sorunlara yol açar" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım: "(ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı) ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün hukuki statüsünü değiştirecek, ihlal edecek bir açıklama yapacağı yönünde, bugün için bir duyum söz konusudur. Amerika, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu ifade ediyor veya İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ün tanınması ihtimalinden bahsediliyor. Öyle veya böyle bu iki durum da açıkçası hukuk dışı bir karar olacaktır ve bölgede var olan sorunları da iyice içinden çıkılmaz hale sokacaktır. Yanlış adımların telafisi zor olur.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam