CHP ÇORUM MİLLETVEKİLİ AV. TUFAN KÖSE "SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI"NIN NEDEN OLDUĞU VATANDAŞIN HARCAMALARINDAKİ ARTIŞ PROBLEMLERİNİ PARLAMENTOYA TAŞIDI
Özel hastaneler ve devlet hastaneleri tek bir çatı altında toplanacak vaadine rağmen, özel hastanelerde talep edilen ücretler insanları mağdur etmektedir. Hastalardan eczanelerde muayene ve ilaç parası adı altında, ve ayrıca aylıktan kesinti yolu ile 3 farklı şekilde para talep edilmektedir. konuyla ilgili Sağlık Bakanı Sayın Müezzinoğlu'nun cevaplaması talebi ile soru önergemiz onay almış ve cevap beklemektedir.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki soruların Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırmasını saygılarımla arz ederim.
Tufan KÖSE
Çorum Milletvekili
Bilindiği gibi, 2003 yılından beri hükümet tarafından yürütülmekte olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temelini aile hekimliği, genel sağlık sigortası ve sosyal güvenlik kurumlarının tek elde birleştirilmesi oluşturuyor. Ancak, bu sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesinden sonra vatandaşların sağlık hizmeti almak için ödedikleri payda artış olmuştur, eczanelerde muayene ve ilaç ücreti adıyla ve aylıktan kesinti yoluyla üç farklı şekilde toplanmaya başlanmıştır. Halbuki sosyal devlet olmanın en büyük gereklerinden biri sağlık hizmetlerinin devlet eliyle bir kamu hizmeti olarak verilmesidir.
Bu bağlamda;
-
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ilk dört yılında vatandaş tarafından yapılan ödemelerin %91 oranında arttığı iddia edilmektedir. Bu artışın nedenleri nelerdir?
2. 2003-2012 yılları arasında, sağlık için yapılan toplam harcamaların yüzde kaçı vatandaş tarafından ve yüzde kaçı devlet tarafından yapılmıştır?
3. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın beklenen getirilerinden biri de, özel hastanelerin vatandaşlar tarafından eşit olarak kullanılabilecek ve herkesin istediği doktor tarafından muayene edilebilecek olmasıdır. Fakat, özel hastanelerin vatandaşlardan aldıkları ilave ücretler hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir. Bu farklılık neye göre belirlenmektedir? Ve bu farklılığa rağmen, özel hastanelerde eşit sağlık hizmetinden söz edilebilir mi?
4.2003- 2012 yılları arasında sağlık için ayırılan ödeneğin ne kadarı kamusal sağlık yatırımlarınane kadarı özel sağlık kuruluşlarına hizmet karşılığı ödenmiştir? Bu veriler, sağlık kurumlarının tek elde ve eşit koşullar altında birleştirildiğini kanıtlar nitelikte midir?