
Çorum’un ormanları ve ceviz bahçeleriyle öne çıkan Oğuzlar ilçesinde, orman yangınlarına karşı yapay zekâ ve uydu destekli erken uyarı sistemi devreye alındı.
“Ottosi” adı verilen sistem, uydu verilerini yapay zekâ desteğiyle analiz ederek yangının çıkış noktası, büyüklüğü ve ilerleme yönü gibi kritik bilgileri kısa sürede kullanıcılarına aktarıyor. Oğuzlar, sistemin pilot olarak uygulandığı bölgelerden biri oldu.
24 saat çalışan sistem, yangının başlamasının ardından yaklaşık 15 dakika içinde olayın konumu ve gelişimine ilişkin verileri harita üzerinden kullanıcıya ulaştırabiliyor.
Belirlenen bölgelerde oluşabilecek yangınlar ayrıca SMS ve e-posta yoluyla yetkililere ve kullanıcılarına bildiriliyor.

Oğuzlar Belediye Başkanı Mustafa Cebeci, sistemin kısa süre önce Mehmetdede Tekke köyü yakınındaki ormanlık alanda çıkan yangında kullanıldığını açıkladı.
Cebeci, yangından sistem sayesinde hızlı biçimde haberdar olduklarını ve alevler büyümeden müdahale edildiğini belirtti.
Cebeci, yangınla mücadelede dakikaların büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, erken müdahalenin ormanları, tarım arazilerini, yerleşim alanlarını ve insan hayatını korumada belirleyici olduğunu vurguladı.
Pilot uygulamanın ikinci aşamasında Oğuzlar’ın kritik noktalarına sensörler yerleştirilmesi planlanıyor.
Böylece uydu verileri, yapay zekâ analizleri ve sahadaki sensörlerden gelen anlık bilgiler tek sistem üzerinde bir araya getirilecek.
Başkan Cebeci, bu modelle yangın riskini daha erken fark eden ve teknolojiyi doğrudan çevrenin korunmasında kullanan bir belediyecilik anlayışını hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Belediyenin hedefi, Oğuzlar’ı yalnızca orman yangınları konusunda değil, yeni nesil çevresel izleme teknolojilerinin uygulandığı örnek bir pilot bölgeye dönüştürmek.
Burada elde edilen deneyimlerin ilerleyen süreçte diğer belediyelerle de paylaşılması hedefleniyor.
Sistemin geliştirici ekibinden İbrahim Karaman da farklı uydu kaynaklarından alınan verilerin yapay zekâ ile analiz edildiğini, sensörlerin de sisteme dahil edilmesiyle daha hassas ve bütünleşik bir erken uyarı altyapısı kurulmasının amaçlandığını ifade etti.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Unutmayalım Adalet Akılla Kurulur Vicdanla Yaşatılır
Elvan Simsek
Yazmak Kolay Gazeteci Olmak Zor Vesselam
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
Çorumlu Mustafa Arıkoğlu'na 2026 Me…
Sungurlu Belediyespor 1–3 Galatasa…
"Hitit Üniversitesi Öğrencilerine 1…
Çorum'da 120 Çocuk Kapasiteli Kreş …
Rize'de 7 Gollü Çılgın Derbi!
Çorum Gençlerini Geri Kazanabilecek…
Çorum FK Taraftarı Celal Yıldız Dep…
Göztepe 2-0 Çorum FK: Savunma Hatal…
Göztepe–Çorum FK Maçı Öncesi Özel A…
Çorum Kitap Fuarı 30 Ekim'de Başlıy…
Çorum'a 24 Milyar TL'lik Karayolu Y…
Çorum’da Ambulans ile Otomobil Çarp…
Bedriye Cengil Genel Merkeze İsmail…
Çorum Eşref Hoca Caddesi’nde Zincir…
Çorum’da Melike Yeter’in Ölümünde 2…
Fon Krizinde FETÖ İddiası! Tamar Ta…
Başkan Aşgın'dan Cumhurbaşkanı Erdo…
Çorum'da Yürek Yakan Veda!
“Bu ülkenin güzel konuşanlara değil…
Ankara–Çorum–Samsun Hızlı Tren Proj…
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET