Muhalefette 3’üncü ittifak

Politika 20 Kasım 2021 20:54
Videoyu Aç Muhalefette 3’üncü ittifak
A
a

CHP-HDP yakınlaşması İP'i diğer muhafazakâr partilerle bir araya gelmeye zorlayabilir. Bunun bir nedeni de Kılıçdaroğlu-Akşener çekişmesi. Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kartını açarak açık meydan okudu. Kılıçdaroğlu da buna karşı HDP kartını açtı ve CHP-HDP birlikteliğiyle Akşener-İmamoğlu ikilisine meydan okudu....

Millet ve Cumhur İttifakı'ndan sonra siyasette üçüncü 'sol' ittifak için TİP, HDP ve Sol Parti görüşmelere başladı.

Türkiye'de döviz kurlarının tırmanışının ardından daha yüksek sesle dile getirilen erken seçim çağrıları, yeni ittifaklar ve 50+1 tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Millet İttifakı ve diğet muhalefet partilerinin parlamenter sistem odaklı görüşmeleri devam ederken Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, üçüncü bir ittifakın gerekli olduğunu açıklamıştı.

Erkan Baş'a göre solda ittifak arayışını yürüten partilerde "üçüncü bir ittifak" milyonların talebi olarak görüldüğünü söyledi.

SOLDA YENİ İTTİFAK

Bu kapsamda Ankara kulislerinde bu yeni ittifak söylentileri ciddiyet kazandı. Edinilen bilgilere göre Meclis'te sandalye sayısı 56 olan HDP ile, sandalye sayısı 4 olan TİP'in yanı sıra Sol Parti'nin de yer aldığı üçüncü bir ittifak kuruluyor.

İttifakın hayat bulmasının ardından ilerleyen dönemlerde EMEP ve TKP gibi diğer sol partilerin de katılımı bekleniyor.

"GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

Konuya ilişkin HDP'den de bir açıklama geldi. İddiaları yalanlamayan parti yetkilileri tarafından yapılan açıklamada 3. ittifak tartışmalarına ilişkin henüz somut ve net bir takvimin oluşturulmadığı fakat siyasi partilerle görüşmelerin süreceği belirtildi.

TKP Lideri Erkan Baş ise 9 Kasım'da, üçüncü ittifaka ilişkin yaptıkları görüşmelerden çıkan sonuçları kamuoyu paylaşacaklarını söylemişti.

SABAH GAZATESİ YAZARI MAHMUT ÖVÜR'ÜN KÖŞE YAZISI

Muhalefet cephesi, ekonomik sıkışma nedeniyle umutlansa da birbirlerine taban tabana zıt politikaları nedeniyle umutsuz da... Her an ipler kopabilir. Bu nedenle ne ortak aday belirleyebiliyor ne de bir siyasi perspektif sunabiliyorlar. Yıpratılır diye adaylarını bile açıklamaktan korkuyorlar.
İşin geldiği noktaya bakın, CHP ile anlaşmaları muhtemel İyi Parti bile "Cumhuriyete ihanet"le suçlanabiliyor.
İyi Parti, şehit yakınına küfreden milletvekiline sahip çıkıyor.
İttifakın öcü gibi davrandığı HDP ise, PKK'nın kapsama alanından çıkmak istemediği gibi Türkiye karşıtı siyasetine de devam ediyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, devreye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu giriyor, yeni siyaset diye "tezkere" ve "helalleşme" çıkışıyla ortalığı darmaduman ediyor.
Böyle bir muhalefet tablosu var. Bu da doğal olarak onları yeni siyaset mühendisliklerine, üçüncü ittifak arayışlarına zorluyor. Daha önce de yazdım, CHP-HDP yakınlaşması İP'i diğer muhafazakâr partilerle bir araya gelmeye zorlayabilir. Bunun bir nedeni de Kılıçdaroğlu-Akşener çekişmesi. Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kartını açarak açık meydan okudu. Kılıçdaroğlu da buna karşı HDP kartını açtı ve CHP-HDP birlikteliğiyle Akşener-İmamoğlu ikilisine meydan okudu. İmamoğlu'nu popstara bile benzetti.
HDP'nin marjinal sol partilerle üçüncü ittifak arayışına gelince... Bu tamamen İP'in Millet İttifakı'nda tutulması ve gündemi oyalamayla ilgili. HDP, "Biz her göreve hazırız" mesajı veriyor. Doğrusu bu meydan okumaları, arayışları güreşçilerin peşrev çekmelerine benzetiyorum. Son karar vericilerin bu aktörler olmayacağını seçim sath-ı mailinde göreceğiz.

***

YÜKSELEN BORSA VE KIRGIZİSTAN

ABD'nin doları ekonomik bir silah olarak kullandığı artık sır değil. Bunu en çok yaşayan ülkelerden Türkiye, 1958'den beri dolar-faiz ve borç sarmalıyla boğuşuyor.
İlk kez bu sarmalı tersine çevirmenin, "dolar siyaseti"ne son bir nokta koymanın eşiğindeyiz. Çünkü küresel kuşatmaya ve pandemiye rağmen üretim zinciri kesintisiz devam ediyor, ihracat rekor kırıyor. Dolara inat borsa yükseliyor. Sadece son bir haftada İspanya kökenli bir bankanın Türkiye'ye yatırım miktarı 2.5 milyar dolar... Borsaya açılan şirketlerin sayısı da hızla artıyor. O şirketlerden biri de genç işadamı Aydın Mıstaçoğlu'nun Mobitel'i... Grubunun amiral gemisi Mobitel'i borsada halka açan genç işadamı Mıstaçoğlu ile sohbet ederken, Kırgızistan'la ilgili ilginç bir gelişmeden söz etti. Biliyorsunuz, bir süre önce Türkiye ve Kazakistan'ın öncülük ettiği Türk cumhuriyetleri birlikteliği yeni bir aşamaya geçti; Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu. Önümüzdeki günlerde bu adımın siyasi, ekonomik ve kültürel alanda daha da derinleşmesi şaşırtıcı olmayacak.
Kırgızistan örneği bu açıdan çarpıcı... Geçmişte FETÖ'nün etkin olduğu Kırgızistan'da müthiş bir Türkiye rüzgârı esiyor. DEİK Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi Başkanı Mıstaçoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı toplantısı nedeniyle İstanbul'a gelen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'la madencilikten enerjiye birçok Türk firma temsilcisini buluşturdu.
Cumhurbaşkanı Caparov'un söyledikleri, Türkiye'nin geleceği açısından yeni bir işaretti: "Büyük yatırım potansiyeli bulunan Kırgızistan, Türk firmaları için Avrasya Ekonomik Birliği ve Çin pazarlarına açılan pencere görevi üstlenebilir."


 

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam