IKBY - Barzani'ye 5’li kıskaç

Güncel 27 Eylül 2017 09:11
Videoyu Aç IKBY - Barzani'ye 5’li kıskaç
A
a

Ankara, referanduma giden Barzani’ye 5 aşamalı izolasyon stratejisi uygulayacak.

Türkiye, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda alınan uyarılara rağmen gayrimeşru referandum yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yönelik harekete geçti. 

Bu kapsamda 5 aşamalı "izolasyon stratejisi" belirlendi. 

İşte o stratejideki 5 başlık:

RANDEVU YOK

IKBY yönetiminin randevu talepleri geri çevrilirken Barzani ailesinin çok acil görüşme istekleri de dikkate alınmayacak. Barzani ve ekibinin çeşitli yollarla "Bu bir Kürt devleti ilanı değildir, Türkiye'ye karşı değiliz" şeklinde ilettiği mesajları da yok hükmünde sayılacak. 

Erbil yönetimi bölgesel kaosa neden olacak referandum macerasından geri adım atmadığı sürece muhatap kabul edilmeyecek.

ANKARA-TAHRAN-BAĞDAT HATTI

Türkiye, Irak ve İran ortak bir hareket planı hazırlayacak. Her ülkenin ayrı ayrı gerçekleştirdiği yaptırımların yanı sıra ortak yaptırımlar da devreye sokulacak. IKBY'ye yönelik uluslararası alanda yoğun diplomasi trafiği yürütecek.

HAVADA DA KISITLAMA

En kısa süre içinde Habur sınır kapısı kapatılacak. Şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade edilirken yeni tedbirlerle giriş-çıkışa izin verilmeyecek. Barzani ve ailesinin uçuşunu engellemek için Türk hava sahası kısıtlanacak. Tüm uçuşlara hava sahasının kapatılması seçeneği de masada.

HALKA DEĞİL ERBİL'E YAPTIRIM

IKBY'ye yapılan yardımlar kesilecek. Ekonomik yaptırımlar bölgedeki halkın hayatını etkilemeyecek şekilde devreye sokulacak. Temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticareti kısıtlanmayacak. 

Ancak Kuzey Irak'tan Türkiye'ye olan ticaret trafiği kademeli olarak durdurulacak. Kuzey Irak halen ihtiyaçlarının yüzde 70'ini Türkiye'den karşılıyor. 

İleri aşamada petrol vanasının kısılması da gündemde. Türkiye'nin muhatap saydığı Bağdat merkezi yönetim ile anlaşabildiği sürece Kuzey Irak petrolü Türkiye topraklarında akabilecek.

TÜRKMENLER ASKERİ MÜDAHALE SEBEBİ

Askeri seçenek en son kart olarak masada yer alıyor. Kerkük'te oldu bittiye müsaade edilmeyecek. Kerkük'teki Türkmen nüfusunun tasfiyesine ya da katliamına yol açacak bir müdahale olursa Türkiye önce Başika'daki üssünü devreye sokacak. 

Peşmerge'nin eğitildiği üste 500 civarında Türk askeri bulunuyor. Irak genelinde özel kuvvvetler dahil 2 bin kadar Türk askeri görev yapıyor.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandumla ilgili dün önemli açıklamalar yaptı. 

Çavuşoğlu, "Biz aşama aşama adımlarımızı atacağız. KDP'nin temsilcisi burada olsaydı 'Ülkeyi terk et' diyecektik. Şu anda zaten Erbil'de olduğu için 'Gelme kardeşim' denildi. Burada olsaydı 'Ülkeden ayrıl' diyecektik" açıklamasını yaptı.

Kaynak : Haber10.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam