Hafter’e bağlı güçler ateşkesi kabul etti

Asayiş haber 12 Ocak 2020 08:48
Videoyu Aç Hafter’e bağlı güçler ateşkesi kabul etti
A
a

Sondakika haber: Hafter’e bağlı güçler, Türkiye ve Rusya’nın ortak ateşkes çağrısını kabul etti.Putin - Merkel'e , Erdoğan ile birlikte çalıştıklarını hatırlattı. Rusya Devlet Başkanı Putin ile Merkel, Moskova'da görüştü. İki lider, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, Libya'daki çatışmaların durmasını umduğunu söylerken Merkel de ateşkesi desteklediğini vurgulad.


Libya’nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter'e bağlı güçler, Türkiye ve Rusya’nın Libya'ya yönelik yerel saatle 12 Ocak 00.00'da Türkiye saati ile 01.00'da başlayacak ortak ateşkes çağrısını kabul etti.  Hafter'e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, Libya'nın batısındaki "operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini" ancak karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde şiddetle karşılık vereceklerini kaydetti.

Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Kremlin Sarayı'nda görüştü. 

Düzenlenen ortak basın toplantısında uluslararası ve bölgesel güncel meseleleri Merkel ile detaylı görüştüklerini belirten Putin, öncelikle Libya'daki durumu ele aldıklarını kaydetti. Libya'da büyük ölçekli çatışmaların devam ettiğini ve "terör" faaliyetlerinin arttığını kaydeden Putin, ülkede ekonomik ve sosyal alandaki durumun da herkes için kötüleştiğini vurguladı. "Libya'daki olaylar, Avrupa'yı da olumsuz etkiliyor" Bütün bunların sadece bölgedeki güvenlik ve istikrarı baltalamadığını, aynı zamanda Avrupa'yı da olumsuz etkilediğini ifade eden Putin, "Yasa dışı göç, kaçakçılık, silah ve uyuşturucunun yayılması bakımından Libya'daki olumsuz durum Avrupa'yı da etkiliyor" dedi. 

Libya'da Halife Hafter ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac arasındaki çatışmaların artık sona ermesinin önemli olduğunu vurgulayan Putin, "Ateşkesi sağlamak, ülke içindeki bölünmenin üstesinden gelmek ve birleşik devlet kurumlarının oluşturulması hedefiyle siyasi sürecin yeniden sağlanması için tedbirler almak önemlidir. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarın itibarıyla Libya'da tarafların çatışmalara son vermesi için ortak açıklama yaptık." diye konuştu



Libya'daki Rus paralı askerlerin sayısını sorulması üzerine Putin, şunları söyledi:  "Eğer orada Rus vatandaşları varsa bile onlar Rus devletinin çıkarlarını temsil etmiyor ve Rus devletinden para almıyorlar. Genel olarak bizim verilerimize göre Libya'da çatışma bölgesinde Suriye'nin İdlib bölgesinden gelen çok sayıda paralı asker var. Bu çok tehlikeli bir süreç. Biz Erdoğan ile de bu konuda konuştuk. Bizim anlaşmamızdan sonra çatışmaların kesilmesini, aynı zamanda Libya'ya Suriye dahil diğer çatışma bölgelerinden paralı asker gönderilmesinin sona ermesini umuyoruz" 

Erdoğan ile 8 Ocak'ta yaptığı çağrıya istinaden Libya'da bu geceden itibaren ateşkesin sağlanmasını beklediklerini aktaran Putin, "Bugün birkaç saat sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız çağrı gereği Libya'da çatışan tarafların ateşkesi sağlayacağını, çatışmaları durduracağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.  Merkel, Libya'daki ateşkese destek verdi Alman Başbakan Merkel de Erdoğan ile Putin'in Libya'da ateşkes çağrısını olumlu bulduğunu belirtti.  Merkel, "Bu, Berlin süreci üzerinde yapılan çalışmaların ilk adımı olabilir. Yakında Berlin'de bir konferans düzenleme konusunda görüş birliğindeyiz. Türkiye ve Rusya'nın çabalarının başarılı olacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.  

Libya'daki barış sürecinin Birleşmiş Milletler himayesinde gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, "Nihayetinde, bu durum Libya'daki taraflara egemen ve barışçıl bir ülke kurma fırsatı verecek" dedi.  Merkel, Serrac ve Hafter'in çözüm sürecine aktif olarak katılması gerektiğini de dile getirdi. Öte yandan İran'ın Ukrayna yolcu uçağını kazara vurması ile ilgili olarak yaptığı açıklamayı da değerlendiren Merkel, İran'ın sorumluluğu üstlenmesinin iyi bir şey olduğunu belirtti. Merkel,"Şimdi ölen yolcuların ülkeleriyle olayı tam olarak araştırmak ve çözmek için bütün tedbirlerin alınacağını umuyorum." dedi. Almanya Başbakanı Angele Merkel, söz konusu "dramatik" olayın tarafsız bir şekilde soruşturulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?  Putin, TurkAkım projesinin açılış töreni için Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya'daki çatışmaların durması konusunda fikir birliğine varmış ve bir çağrıda bulunmuşlardı. 12 Ocak tarihi itibarıyla ilan edilmesi beklenen ateşkes konusunda Halife Hafter'in buna uymayacağı yönünde haberler geldi. Ancak Rus tarafının Halife Hafter'i ateşkes konusunda ikna etmeye çalıştıkları belirtiliyor.  Putin, Angele Merkel ile yaptığı görüşmede, yine Liyba'da silahların susması konusunda mesaj vermiş olması, Halifa Hafter güçlerinin ikna çalışmalarının devam ettiği şekilde yorumlandı.

 
Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

sondakika SON DAKİKA
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam