Erken Seçim hükümetinde HDP’ye 3 bakanlık verilecek

Politika 19 Ağustos 2015 12:06
Videoyu Aç Erken Seçim hükümetinde HDP’ye 3 bakanlık verilecek
A
a

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iade etmesiyle gündeme gelem seçim hükümetinde AK Parti 11, CHP 6, MHP ve HDP 3’er bakanlık verilecek.Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini Baykal'a vereceği iddiası CHP'yi fena telaşlandırdı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iade etmesiyle gündeme gelem seçim hükümetinde AK Parti 11, CHP 6,MHP ve HDP 3’er bakanlık verilecek.
 
HÜKÜMET KURMAK İÇİN SON 5 GÜN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurmak için verilen sürenin dolmasına 5 gün kala, yeni bir isme görevlendirme yapması beklenmiyor.

İLK KEZ KURULACAK
Bu durumda, Türk siyasi yaşamında ilk kez bir seçim hükümeti kurulacak. Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’a danışarak, bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Erdoğan’ın 23 Ağustos’ta sürenin dolmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seçim hükümetini kurma görevini vereceği ifade ediliyor.

HDP’YE ÜÇ BAKANLIK
Seçim hükümetinde 26 üyeli Bakanlar Kurulu’nda Meclis’te grubu bulunan 4 partiye üyelik düşüyor. AK Parti 11, CHP 6, MHP ve HDP 3’er bakanlık alacak. İçişleri, Ulaştırma ve Adalet bakanlıklarına ise bağımsızlar atanacak. MHP, seçim hükümetine üye vermeyeceğini açıkladı. Buna göre MHP kontenjanına da Meclis içinden veya dışından bağımsız isimler bakan olarak atanacak. Seçim hükümetine gireceğini açıklayan HDP’ye 3 bakanlık verilecek. Geçici Bakanlar Kurulu, seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak ve geçici Bakanlar Kurulu seçim sürecinde ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak.

YSK DEVREYE GİRECEK
Seçim kararı alınmasıyla birlikte Yüksek Seçim Kurulu (YSK) devreye girecek. YSK, seçim takvimini belirleyecek. En erken 18 Ekim, en geç 22 Kasım’da seçimin yapılabileceği ifade ediliyor. 

Başbakan'ın aklındaki 3 HDP'li isim

Kararın, 24 Ağustos’da Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davuoğlu’na geçiçi seçim hükümeti kurma görevi verilecek. Davutoğlu, Anayasa’da belirtilen 5 gün içerisinde Bakanlar Kurulu’nu oluşturacak ve en geç 28 Ağustos’a kadar yeni hükümeti Cumhurbaşkanı’na sunacak.

İCRACI BAKANLIKLAR BÜNYEDE KALACAK
AK Parti; Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları dışarıda tutulduğunda hükümete girecek diğer partilere AB, Bilim ve Sanayi, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm, Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik gibi icra gücü daha sınırlı bakanlıkları vermeyi planlıyor.

HDP'DEN 3 ILIMLI İSİM

Başbakan’ın, geçici hükümete alacağı HDP’lilerin de Celal Doğan, Mithat Sancar, Sırrı Süreyya Önder gibi ılımlı isimlerden seçilmesini isteyeceği öğrenildi. Ancak Başbakan’ın, siyasi nezaket gereği partilerin genel başkanlarıyla bakan isimlerini istişare edebileceği de belirtiliyor.


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etmesinden sonra gözler Erdoğan'a çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a vereceği iddiaları CHP'yi telaşlandırdı. AK Parti ile temasa geçen CHP’li kurmaylar, yeniden masaya oturmayı teklif etti. AK Parti, 4 yıllık hükümet önerisinden vazgeçebileceği mesajını veren CHP kurmaylarının önerisini geri çevirdi.



7 Haziran genel seçimlerinin 3 gün sonrasında sürpriz bir görüşmeyle Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan ile bir araya gelen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın bu görüşmesi CHP içerisinde büyük rahatsızlıklara neden olmuştu.

Yenişafak'ın haberine göre, CHP koridorlarında konuşulan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini eski genel başkanlardan Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a verebileceği dedikodusu parti kurmaylarını telaşlandırdı. Parti kurmayları, AK Parti ile yeniden masaya oturma mesajı gönderdi ancak bu istek reddedildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün biraraya geldiği MHP lideri Devlet Bahçeli'nin tüm önerilere kapıyı kapatması yeni hesapları gündeme getirdi. CHP kulislerinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini CHP'nin eski genel başkanlarından Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a verebileceği dedikodularının başlaması üzerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'a yakın kurmayların AK Parti ile yeniden masaya oturmak için AK Parti ile diyaloğa geçtiği ileri sürüldü. MHP ile önceki gün yapılan koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alamayan AK Parti kurmaylarına, durum değerlendirmesi yaptığı saatlerde CHP'den yeniden masaya oturalım mesajı geldiği öğrenildi.

İKİ SAATLİK MESAJ TRAFİĞİ

Gece yarısından sonra başlayan hareketliliğin 2 saat süre ile iki partinin kurmayları arasında sürdüğü kaydedilirken, CHP kurmaylarının bir çok konuyu ivedilikle ele alınabileceği mesajını yolladığı belirtildi.
CHP'li kurmaylar, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu arasında yapılan görüşmelerde dile getirilen ve iki parti arasında üzerinde mutabakata varılamayan 7 ana maddeden biri olan 4 yıllık koalisyon hükümeti modelinden geri adım atılabileceği sinyalini verdi. 2 yıllık bir hükümet modeli ile yeniden görüşülebileceğini iletti. Ancak AK Parti'de yapılan kısa bir değerlendirmenin hemen ardından bu mesaja sıcak bakılmadığı iletildi.

Kaynak : Hürriyet Gazetesi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam