EKMEĞİNİ TAHTA KAŞIK YAPARAK KAZANIYOR

Yaşam 26 Ağustos 2013 21:52
A
a

Kiklaya 60 yaşında dede mesleği olan tahta kaşıkçılık sanatını sürdürüyor. 60 yaşındaki İskilipli Şevki Kilkaya ata mesleği olan Ağaç oymacılığı mesleğini Çorum’da sürdürüyor.

Çorum’un Çöplü Mahallesi Faik Tonguç Kütüphanesinin yanında kendisine bir atölye kuran 60 yaşındaki İskilipli Şevki Kiklaya, Çimento Fabrikasından emekli olduktan sonra, dede mesleği olan ağaç oymacılığı yapmamaya başladı. Yaklaşık 13 yıldır Çorum Merkezde tahta kaşık yaparak geçimini sağladığını söyleyen Kiklaya mesleğe nasıl başladığını anlattı. Kiklaya, “Bir gün babamla pazarda tahta kaşık satarken babam bana dönüp “Oğlum bu iş bitti. Ben artık yapamıyorum. Bu işi artık sen devam ettireceksin” dedi.

O gün bugündür bu mesleği yapıyorum. Bu meslek bana babamdan miras. Ben burada satış yapamıyorum. Maksadım bu sanat babamın da tavsiye ettiği gibi ölmesin yaşasın diye emek veriyorum. Günlük ortalama 5 TL kazanıyorum Çin malları ne yazık ki bizim bu mesleği öldürdü. Bu tür meslekleri yapmayınca ölüyor. Bizim ailemiz geçmişte hep bu işi yapar bundan kazanç elde ederdi. Bu tür tarihi meslekleri devam ettirmek gereklidir Herkes kaşık yapar ama sapını tam ortasına koyamazlar.

Bir kaşığı ortalama 2 saatte yapıyor ve 1 TL’ye satıyorum. Bu meslek ölmesin ve yaşasın diye torunum olan 8 yaşındaki Murat Kilkaya’yı yetiştiriyorum. İnşallah bizim bu ecdat mesleğini ilerde o devam ettirecek. Bu meslek tarihi eser, yakasını bırakırsanız ölür. Bu mesleği daha fazla pazarlarda halka sunmalıyız. Bu konuda da herkesten destek bekliyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam