Doktorunuzdan Koronavirüsten korunma kuralları

Güncel 13 Mart 2020 11:43
Videoyu Aç Doktorunuzdan Koronavirüsten korunma kuralları
A
a

Sondakika haber: (Korona) virüs ailesine karşı koruma nasıl olmalıdır...


DOKTORUNUZDAN ÖNEMLİ ⚠ UYARI
ELİMİZE HAKİM OLACAĞIZ (SAKİN OLUN!)

Virüsle olası temasın yoğunluğu ellerimizde. Sağa sola tutunduğumuz, nesnelerle ve insanlarla ilişkilerimizi en çok ellerimizle sürdürdüğümüz için.

“Virüse değdiğin elini sonra ağzına, burnuna, gözüne götürürsen...” gibi bir basitleştirmeye gitmeyeceksek şöyle diyebiliriz: Bulaşmanın özellikle mümkün olduğu “kapılarımız” ağız, burun ve göz. Mümkün olduğu kadar ellerimizin buralarla temasını azaltsak iyi olur.

HAVALANDIRMAK LAZIM

Virüsün yayılmasının “havada asılı parçacıklarla” gerçekleştiği biliniyor. Özellikle toplu bulunulan mekanların, okullarda sınıfların, toplantı salonlarının iyi havalandırılması bulaşının önlenmesi açısından gerekli. Doğalgaz faturalarının herkesi inim inim inlettiği bir zamanda söylemesi kolay değil ama: Evler için de geçerli.

ZEMİNDE DE ‘CANLI’ KALIYOR

KOVID-19 salgını sırasında görülen bir şey de şu oldu: Virüs, her türlü metal, ahşap ve plastik zeminde bir süre “canlılığını” (virüsler aslında pek “canlıdan” sayılmıyorlar. Bulaşıyorlar ama kendi başlarınayken pek bir canlılık göstermiyorlar) kısa bir süre için de olsa sürdürüyor. Yani kimyasal olarak yok olmamayı bir süre başarıyor.

Bu yüzden, ev, okul, işyeri gibi mekanlarda sıklıkla zemin temizliğinin yapılması yararlı.

KOLONYA BULUNDURMA MESELESİ

Sağlıkçılar sık el yıkamayı gerekli gördükleri gibi küçük bir şişe kolonya bulundurmamızı da öneriyorlar. Bu derecedeki alkol bakterileri yok etmiyor ama korona virüsü gibi virüslere karşı etkili.

MASKE: KORUNMAK İÇİN DEĞİL BAŞKALARINI KORUMAK İÇİN

Dünya Sağlık Örgütü, basit maskelerin hastalıktan korunmada birinci derecede önemli olmadığını söylüyor. Yani eczanelerden alacağınız maskeler sağlıklı bireyleri hastalığın bulaşmasına karşı korumak açısından çok etkili sayılmıyor.

Öte yandan burnu akan, hapşıran insanların önlem olarak maske takması, onların taşıma olasılıkları olan virüsü yaymamaları açısından işlevsel.

RİSKLİ ÇALIŞMA ALANLARI

Lokanta, Kafe gibi yerlerde çalışanlar hastalığın yayılması açısından, sağlık çalışanları, Acil ambülans personeli, hastane resepsiyonları hastalanma riski açısından özel bir yer tutuyor.

Riskli alanlarda çalışanlar için özel önlemlerin alınması ve bunların kişilerin kendi harcamalarıyla değil patronların ya da devletin karşılayacağı şekilde yapılması gerekiyor.

Böyle bir alanda çalışıyorsanız, patronunuzdan gerekli donanımı sağlamasını talep edin.

"Alınması gereken önlemler" en çok sizin için gerekli. Hem kendi sağlığınız için, hem temas ettiğiniz kişilerin sağlığı için.

ÇÖZÜM BİREYSEL OLMAYINCA SOYUT MU KALIYOR?

Bir hastalıktan söz etmiyoruz. Yani alınacak önlemleri tartışırken, “soğuk algınlığına ne iyi gelir” ya da “kış aylarında nelere dikkat etmeliyiz” değil konu.

Önlemlerini konuştuğumuz şey bir salgın! Yani bizi birey olarak hasta etmesinden daha önemli olan niteliği toplum içinde hızlı bir şekilde yayılıyor olması.

Dolayısıyla aslında alınacak önlemler dediğimizde sadece bireysel olarak kendimizi korumak için alınacak önlemlerden değil, salgını durduracak/yavaşlatacak, toplumu koruyacak önlemlerden söz ediyoruz.

Hijyen, maske kullanımı, havalandırma… Bunlar da asıl işlevlerini toplumdaki yayılmayı önlemek açısından kazanıyor.

Yani…

Yani, alınacak önlemlerin “beni nasıl koruyacak bu” basitliğinde olmaması onları soyut ve havada kılmıyor.


#corum
#hitittv
Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam