BUNU YAPTIRMAYAN YANDI

Ekonomi 14 Eylül 2014 22:59
Videoyu Aç BUNU YAPTIRMAYAN YANDI
A
a

Gündelik İşçiye Sigorta Yaptırmayana Ceza Geliyor.Gündelikçilerin kuponla sigortalanması 1 Nisan 2015'ten itibaren zorunlu oluyor. Bu nedenle, sigorta yaptırmayanlara ceza yolda...

Torba yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden biri evlere temizliğe giden gündelikçilere sağlanan kuponla sigortalama kolaylığı oldu. Hemen bir şey yapmanıza gerek yok; gündelikçilerle ilgili yeni uygulama 1 Nisan 2015’ten itibaren başlayacak.

Bu süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) konuyla ilgili yönetmelikleri çıkaracak ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeme kuponlarını bastıracak. Başvuru hem doğrudan SGK merkezlerine gidilerek hem de internet üzerinden yapılabilecek.

Öncelikle SGK’dan veya kurumun internet sitesinden alınacak form doldurularak, gündelikçi ile gündelikçi çalıştıran kişi tarafından imzalanacak. İşveren, sigorta primi ödemesini her ay banka hesabından otomatik ödeme talimatıyla yapabileceği gibi, SGK’dan veya kurumun internet sitesinden alınacak form doldurularak, gündelikçi ile gündelikçi çalıştıran kişi tarafından imzalanacak. İşveren, sigorta primi ödemesini otomatik ödeme talimatıyla ya da, SGK’nın bankalara bastıracağı kuponlarla yapabilecek.

Gündelikçi kadın çalıştıran herkes sigorta yaptırmak zorunda. 10 günden az çalıştıranlar sigorta yaptırmadığında herhangi bir cezai yaptırımı yok ama sigorta yaptırırlarsa olası bir iş kazası durumunda sorumluluk altına girmeyecekler.

10 günden az çalıştıranlar günlük asgari ücretin sadece yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi öderken, 10 günden fazla çalıştıranlar günlük brüt asgari ücretin yüzde 32.5’i oranında prim ödeyecek.

Örneğin haftada 1 günden ayda 4 gün, gündelikçi çalıştıranlar, asgari ücret üzerinden günlük 75 kuruş, ayda 3 lira prim ödeyerek iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı gündelikçi kadını sigortalayacaklar.

Bu sayede, evde meydana gelecek kazada gündelikçi sakatlanırsa kendisine bu sigortadan dolayı iş göremezlik aylığı bağlanabilecek. 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar ise her gün için 12.29 lira prim ödeyecek.

Hafta sonları dışarıda bırakıldığında ayda rakam 283 lira olacak. Eğer gündelikçi ilk defa sigortalı olarak çalışacaksa kadın istihdamından da yararlanabilirsiniz. Bu durumda günde 5.3 lira ödeyerek sigorta yaptırmak mümkün olabilecek.

Ayda 10 günden fazla çalıştırılan gündelikçileri sigortalamak isteğe bağlı değil, zorunlu olacak. Bu nedenle, sigorta yaptırmayanlara, brüt asgari ücret tutarında, yani bin 134 lira para cezası kesilecek.
Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

Çorum'un En Güvenilir Siyasetcisi Kim?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam