Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde 25 aile mağarada yaşıyor...
MEHMET ŞÜKRÜ YILDIRIM BATMAN
Batmanmerkeze bağlı Çayüstüköyünde 25ailemağarada yaşıyor. Mağarayı bir kültür, yaşam biçimi, huzur veren bir mekan olarak nitelendiren aileler hayatlarından memnun.
10 bin yıllık tarihi geçmişleri olduğutahminedilen mağaralarda yaşayan köylüler, kışın sıcak,yazınserinolma özelliği nedeniyle çekici buldukları mağara yaşamını aynı zamanda nostaljiyi yaşatmak için sürdürdüklerini belirtiyor. Şark odası şeklinde döşenmiş mağaralar modern birotelodasını andırırken, kasetçalar,televizyonve buzdolabı gibi her türlüelektronikeşya mağaralarda mevcut. Doğduğu günden beri bu köyde yaşadığını belirten Sabri Ekinci (60), köydeokulolmaması nedeniyle çocuklarının Batman'da yaşadıklarını, ancak eşinin ve kendisinin köyden kopamadıklarını söyledi.
Mağaranın kendisine huzur verdiğini belirten Ekinci, "Birçoğuna ilkel gelebilir, ancak bu bir yaşam biçimi.Elektrikolduğu için televizyonizleyebiliyor, buzdolabı ve diğer elektronik cihazları kullanabiliyoruz. Köyümüzün eksiği okul vesağlıkocağıdır. Bir de yolsorunumuz var. Camimizde ise imam yok. Bu sıkıntılarımız giderilirse burayı hiçbir yere değişmeyiz" dedi.
Antalya’da büyüyen ancak köye gelip amcasınayardımeden Hüseyin Ekinci ise köy nüfusunun az olmasından yakındı. Yol olmadığı için köye gidip gelenin az olduğunu söyleyen Ekinci, “Burası çok güzel. Her taraf yem yeşil, havası temiz. Dicle ayaklarımızınaltında akıyor. Mağaralar yazın serin, kışın sıcak. Tarla işi ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Bir de gidip gelen olursa değme keyfimize. Bu nedenle buranınturizme açılması lazımdır. Yol asfaltlanırsa gidip gelenlerin sayısındaartışolacağını sanıyoruz” diye konuştu.
En önemli 3 sorunlarının çözülmesi halinde köyde yaşamlarını sonuna kadar sürdüreceklerini aktaran Ekinci, "Babam burada doğdu, dedem de, onunbabası da ve en büyük dedelerimiz de burada doğup, mağarada yaşadılar. 3-4 asırdır Beda köyünde mağaralarda yaşıyoruz. Bizden öncede binlerce yıldır bu mağaralarda insanlar yaşamış. İnşallah çocuklarımız ve torunlarımız da burada yaşayacak ve tarihini, kültürünü yaşatmaya devam edecek" şeklinde konuştu.
Çayüstü köyünü gezmeye giden Sanat Tarihçisi ve Şükran Aslan da, "Günümüz insanı çok fazla rahatlığa alışmış insanlar. Burada taşla oyulmuş evler var. Bu da insanların çok daha eski dönemlere belki de kazma küreğin daha kullanılmadığı dönemleri gösteriyor. Mağaraların düzenli şekilde oyulduğunu, oda şeklinde yapıldığını, bir sofa bir de oda halinde kullanıldığını görüyoruz. Burada insan yaşamının halen sürdürdüğünü gösteriyor. Yaklaşık 5 bin-6 bin yıl önce bile bu kullanılmıyordu bence, çünkü o dönemlerde burada medeniyet vardı" ifadelerini kullandı.