Türkiye'nin gönlü zengin 50 iş insanından İkisi Çorumlu

Ekonomi 3 Temmuz 2018 10:27
Videoyu Aç Türkiye'nin gönlü zengin 50 iş insanından İkisi Çorumlu
A
a

CAPİTAL dergisinin "Türkiye'nin Gönüllü Zengin 50 İş İnsanı sıralaması yaptı.Türk iş dünyasının ilk gönüllü zengin liderleri "Ülkem varsa ben de varım" ve "Vatan borcumu ödüyorum" sözlerinin ışığında ihtiyaç olan her alana destek verdiler. ​"Gönlü Zengin İş İnsanları" sıralamasında 2  Çorumlu Avni Çelik 27 İsmet Çenesiz 43.sıradan listeye girdi...

CAPİTAL dergisi "Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı'nı araştırdı.Bu isimler yaşamasa da aileleri ve onların kurdukları şirketler, vakıflar Türkiye'de bağış konusunda çalışmalarına devam ediyor. "Gönlü Zengin İş İnsanları" sıralamasında 2  Çorumlu .
Türkiye'nin  en hayırsever liderleri arasında  Avni Çelik (Sinpaş Holding)  27.sırada  İsmet Çenesiz  (Ece Holding) 43.sıradan listeye girdi...




BAĞIŞ KÜLTÜRÜ 30 YILLIK
Gönlü Zengin 50 İş İnsanı Araştırması, Türkiye’de bağış kültürünü ve bağış profilini de ortaya koyuyor. Araştırma, gönlü zengin iş insanlarının kaç yıldır bağış yaptıklarından, bu bağışları hangi alanlara odakladıklarına ve gelecek yıllara ilişkin bağış planlarına kadar pek çok konuya açıklık getiriyor. Buna göre araştırmaya katılan gönlü zenginlerin yüzde 57,1’i 30 yıldan uzun süredir bağış yapıyor. Yüzde 24,5’i bağış yapmaya çocuk okutarak, yüzde 21,3’ü okul yaptırarak, yüzde 17,4’ü yoksullara yardım ederek başlamış durumda
.

Türkiye'de bağışlar uzun dönem el yordamıyla yapıldı. Hayırsever iş insanları okul, hastane, cami, yurt yaptırarak ya da para dağıtarak sosyal sorumluluklarını yerine getirdiler. Vehbi Koç, İzzet Baysal, Sakıp Sabancı, Ayhan Şahenk ve Kadir Has gibi isimler, Türk iş dünyasının ilk gönüllü  zengin liderleriydi "Ülkem varsa ben de varım" ve "Vatan borcumu ödüyorum" sözlerinin ışığında ihtiyaç olan her alana destek verdiler. Bu isimler yaşamasa da aileleri ve onların kurdukları şirketler, vakıflar Türkiye'de bağış konusunda çalışmalarına devam ediyor. Capital olarak yine Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek bu isimlerden oluşan "Türkiye'nin Gönüllü Zengin 50 İş İnsanı'nı ortaya koyduk. Çünkü zenginler listesinden ilk 3 sırada Koç, Fiba, Doğuş gibi bağış geleneği uzun yıllara dayanan şirketlerin  temsilcileri yer aldı İşe başlayıp biraz para kazandıktan sonra mahallemde, çarşımda, halk arasında muhtaçlara yardım etmekten büyük zevk almaya başladım. Aradan yıllar geçti. İş adamlarının hayır işlerine, sosyal bir hizmet olarak, sistemli bir şekilde başlamalarının zamanı geldiğine inandım ve öncülük yapmak istedim. 1946’da Amerika’ya ilk gidişimde Columbia Üniversitesi’nin yurtlarından ve Baltimore’daki John Hopkins Üniversitesi Hastanesi’nden çok etkilenmiştim. Hastanenin John Hopkins adlı iş adamının vakfına ait olduğunu öğrendim. Türkiye’ye dönünce de ilk olarak bir öğrenci yurdu yaptırdım ve Ankara Üniversitesi’ne bağışladım.”

Zorlu Holding olarak toplumsal fayda sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz KSS projelerimizi öncellikli olarak Mehmet Zorlu Eğitim, Sağlık, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (MZV) aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. MZV'nin amacı başarılı olmasına karşın maddi yetersizlikler sonucu eğitimini güçlükle sürdüren, Türkiye'ye ve insanlık adına tüm dünyaya katkıda bulunabilecek gençleri ve onları bize kazandıracak organizasyonları desteklemek.


Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
“Ülkem varsa ben de varım” sözüyle dikkat çeken ve Türk iş dünyasına hayır işlerinde liderlik eden merhum Vehbi Koç, “Hayat Hikayem” adlı kitabında bağış yapmaya nasıl başladığını işte bu sözlerle anlatıyor. Koç, yıllar içinde eğitimden sağlığa her alanda yaptığı yardımları Vehbi Koç Vakfı çatısı altında topladı.

Sadece Koç değil, Türk iş dünyasının gelişiminde öncü rol üstlenen İzzet Baysal, Sakıp Sabancı, Ayhan Şahenk, Kadir Has gibi isimler de Türkiye'nin en önemli bağışçıları arasında yer aldı. Merhum Kadir Has, yaptığı bağışlar için “Vatan borcumu ödüyorum” diyerek unutulmazlar arasına girmişti.

Gönüllü yapılan bu işler, 1980’lerde kurumsallaşmaya başladı. Pek çok hayırsever iş insanı vakıf kurdu ya da bağışlarını kendi şirketlerinin sorumluluk çerçevesinde değerlendirmeye başladı. Ama bugüne kadar gönlü zengin iş insanlarını bir arada hiç göremedik. Türkiye’de ilk kez Capital Dergisi, iş insanlarını yaptıkları bağışları baz alarak değerlendirdi ve dev bir araştırmaya imza attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in desteğiyle gerçekleştirilen alanında bir ilk olan araştırmayla Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanını ortaya koyduk.


İLK 5TE KÖKLÜ BAĞIŞ GELENEĞİ
Türkiye’nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı listesinde son 10 yıllık bağışlara göre yapılan sıralamada Mustafa Koç’u, Bilkent Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğramacı, 762 milyon TL’lik bağış tutarıyla izledi. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ise 675 milyon TL’lik bağış miktarıyla 3’üncü sırada yer aldı.
Kaynak : www.hitittv.com/CAPİTAL dergisi
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam