Tarihin en acı olaylarından biri: Çerkes sürgünü

Asayiş haber 21 Mayıs 2020 12:38
Videoyu Aç Tarihin en acı olaylarından biri: Çerkes sürgünü
A
a

Tarihin en acı olaylarından birisi olan Çerkes sürgünü , üzerinden 156 yıl geçmesine rağmen hala acıyla hatırlanıyor. Hafızamızda silinmez izler bırakan Çerkes sürgününde hayatlarını kaybedenler anılıyor...

Karadeniz hep karaydı ve kara olarak kalacak. Binlerce sosyal medya kullanıcısı, Çerkes Soykırımı'nın yıl dönümü için paylaşımda bulunuyor .
Kafkas Dernekleri Federasyonu ve bağlı dernekler  koronavirüs günlerindeinternet siteleri ve sosyal medya hesaplarından tarihin kara gününde o gün yaşanan acıları anıyor ve atalarına dua ediyor.

Çarlık Rusyası’nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 156 yıl geçti. Rusya’nın Karadeniz sahiline inme politikası gereği Kuzey Kafkasya’yı ele geçirme amacıyla 1556’dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl sürdü.

Tarihin en acı olaylarından olan 'Çerkes Sürgünü' ise 156 yıl önce Kafkas halklarının 21 Mayıs günü öz yurtlarını terk etmeye zorlanarak, ağır koşullarda büyük kayıplar verdikleri, hüzünle hatırladığımız bir trajedidir.

21 Mayıs 2020
Çerkeslerin Uğradığı Soykırım ve Sürgünün 156. Yılı…
Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu direnişlerine rağmen Çarlık Rusyası ile büyük devletlerin kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı ve Anavatanlarından sürgün edildi.
Fakat tüm baskılara, dağılmışlığa, acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyor ve yaşatıyorlar.

21 Mayıs, Çerkes halkının yaşama direncinin ifadesidir. Direniştir, başkaldırıdır, diriliştir.

21 Mayıs, halkımızın belleğine kazınan tüm bu acıları, savaşları insanlık dışı uygulamaları dünyaya haykırmak istediğimiz gündür.

21 Mayıs, dün, bugün, yarın perspektifinde ulusal-kültürel kimliğimizi yaşama ve yaşatma isteği ile geleceğe ışık tuttuğumuz günlerdir.

21 Mayıs, birbirinden koparılmış halkın farklı coğrafyalara dağıtılsa bile, birlikte yaşama irade ve arzusunu haykırdıkları günlerdir.

21 Mayıs Diaspora ile Anavatandaki kardeşlerin yüreklerinde eş zamanlı yanan bir kor ateştir ve bu ateşin yaktığı yürekler mutlaka bir gün ortak geleceklerini kuracaktır.
Soykırım ve sürgünün acısını yüreğinde hisseden tüm Çerkesleri ve Çerkes dostlarını bu anlamlı günlerde beraber olmaya çağırıyoruz.

156. Yılda Karadeniz'in İki Yaka'sındayız.
Adalet için, Kültürümüz için, Vatanımız için...
Çerkesler, tarihin en eski zamanlarında beri yaşadıkları Kafkasya'nın yerli halkıdır. Bir insanın telaffuz edebileceği hemen hemen tüm sesleri içeren özgün bir dilleri vardır. Çerkesler, Kafkas dağlarının güzelliğini, cesaretini, görkemini ve gizemini yansıtan büyüleyici bir kültür geliştirmiştir. Çerkesler tarih boyunca ülkelerini ve bağımsızlıklarını pek çok saldırgana karşı savunmuştur. Hiçbir zaman işgalcilere boyun eğmeyen Çerkesler, 1864'de tamamlanan Çarlık Rusyası'nın istilasına kadar anayurtlarında yaşamıştır. Günümüzde Kafkasya'daki cumhuriyetlerin yanısıra Türkiye, Ürdün, Suriye, Mısır, İsrail, Avrupa ülkeleri ve ABD'de 4p dan fazla ülkede önemli sayıda Çerkes nüfusu bulunmaktadır.
21 MAYIS
Çerkeslerin 19. yüzyıl ortalarında anayurtlarından sürgün edilmesi insanlık tarihinin en trajik olgularından biridir. Çerkesler düzenli ordularının olmamasına ve herhangi bir yardım almamalarına karşın yüz yıldan uzun bir süre Çarlık Rusyası'na karşı direndi. Bu özgürlük aşığı ulus, anayurtlarının işgal edilmesinden sonra Osmanlı topraklarına kitlesel olarak sürgün edildi. 21 Mayıs 1864 Çerkes halkının soykırım ve sürgün günüdür. Halkın yüzde 90'ınından fazlası sürgün edildi, üçte biri sürgün yollarında hastalık va açıktan yaşamını kaybetti. Bu site, Çerkes soykırımı ve sürgününde yaşamını yitirenlerin anısına ithaf edilmiştir.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam