Şimdi süreç nasıl işleyecek?

Asayiş haber 7 Mayıs 2019 09:38
Videoyu Aç Şimdi süreç nasıl işleyecek?
A
a

Yenilenen seçimde neler tekrar edilecek?

SON DAKİKA - YSK'nın seçim tekrarı sonrasında flaş açıklama! Seçim sonucuna kadar görevi kim yürütecek?
YSK'nın kararı sonrası son dakika haberleri üst üste geliyor! Verilen karardan sonra hem Binali Yıldırım hem MHP lideri Devlet Bahçeli hem de AK Parti sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Yüksek Seçim Kurulu; 225 sandık kurulu başkanı ve 3.500 sandık kurulu üyesinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmadığı bu durumun tesir ettiği oyların da sonucu etkiler nitelikte olduğu için seçimin yenilenmesine karar verdi. Dün geceden beri İstanbul'da seçim ne zaman yapılacak? sorusunun cevabı araştırılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran Pazar günü yapılacak. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik; bazı iddialara da yanıt verdi. AK Parti ile MHP'nin Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ile CHP ile İYİ Parti'nin Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, İBB Başkanlığı için yarışacak. Seçim tekrarından sonra son dakika haberleri peş peşe geliyor; işte ayrıntılar...

Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Ömer Çelik; dün gece yaptığı açıklamalarda "İstanbul gibi bir kentin yönetilmesinde bundan sonrasıyla alakalı daha berrak bir tablonun ortaya çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Seçimlerde neler tekrar edilecek? 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'ndeki şartlar ve kurallar bu seçim için de geçerli olacak; seçmen listeleri aynı şekilde güncelleme yapılmadan kullanılacak. İstanbul'da ilçe seçimleri değil yalnızca Büyükşehir Belediyesi seçimleri yinelenecek. MHP lideri Bahçeli'de yaptığı son dakika açıklamasında; "Yüksek Seçim Kurulunun kararına saygı duyuyoruz, hayırlısı olsun." ifadelerini kullandı. İstanbul'da tekrar edilecek ve 23 Haziran 2019 Pazar günü yapılacak seçimler hakkındaki tüm detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

YENİLENEN SEÇİMDE İLÇELER DE TEKRAR EDİLECEK Mİ?

YSK'nın kararına göre yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak. Yani yenilenen seçimlerde yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlık seçimleri tekrar edilecek.

ADAY LİSTESİ DEĞİŞECEK Mİ?

31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

SON DAKİKA - YSK'nın seçim tekrarı sonrasında flaş açıklama! Seçim sonucuna kadar görevi kim yürütecek?

23 Haziran 2019 Pazar günkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçları belli olana kadar İstanbul'u kim yönetecek?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararı hakkında, AP Haber Ajansına açıklama yaptı. İstanbul seçimlerinin yenilemesine ilişkin kararı memnuniyetle karşıladığını belirten Altun, "Verilen karar, AK Parti tarafından, 'seçmen kayıtlarının sistematik biçimde tahrif edilmesi, sandık kurullarının oluşturulmasına dair kanunların ihlali ve oy sayımında yapılan yolsuzluklar' gibi gerekçelerle yapılan başvurunun incelenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Karara göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için
sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.


Yenilenen seçimde neler tekrar edilecek?
 

Yenilenen seçimde aday listesi değişecek mi?

31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.
Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının
belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.
Seçmen listeleri güncellenecek mi?

31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.
Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

YSK'nin kararı nasıl aldı

YSK'nin kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.
 

 

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam