Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa Birliği ile restleşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde; Güney Akım projesin iptal ettiklerini belirterek rotayı Türkiye’ye çevirmesi, Avrupa’da şok etkisi yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte kameraların karşısına geçen Putin’in Avrupa’ya gaz akışı sağlayacak yeni doğalgaz boru hattının Türkiye üzerinden inşa edileceğini açıklaması özellikle doğu ve batı Avrupa ülkelerini karıştırdı.
Avusturya enerji şirketi OMV Başkanı Gerhard Roiss, devlet televizyonu ORF'ye yaptığı açıklamada, Rusya'nın Güney Akım Doğalgaz Hattı Projesi'nden vazgeçmesini "Avrupa için üzücü bir gelişme" olarak nitelendirdi.
''AVRUPA RUS GAZI OLMADAN YAPAMAZ''
Avrupa'nın Rusya'nın gazına ihtiyacı olduğunu kaydeden Roiss, "Bu, Avrupa için üzücü bir gelişmedir çünkü Avrupa'nın Rus gazına ihtiyacı vardır. Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz" ifadelerini kullandı. Güvenli enerji arzının sağlanmasının herkesin yararına olduğunu vurgulayan Roiss, "Güney-Doğu Avrupa gaz tedarik ihtimalinin azalması, tek bir üreticiye bağımlılık ve Ukrayna üzerinden tek hattın olması asıl sorundur" diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner ise proje hakkında daha fazla resmi bilgiye ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Mitterlehner, "Biz bu sorunun, halen aydınlığa kavuşturulması gereken bir sorun olduğuna inanıyoruz" dedi.
PROJE 2016'DA BAŞLAYACAKTI
Rusya Devlet Başkanı Putin'in, 24 Haziran 2014'te Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gerçekleştirdiği ziyaretinde, Güney Akım projesi kapsamında Rusya ile Avusturya arasında, yıllık 32 milyar metreküp doğalgaz akışını sağlayacak boru hattının inşa edilmesini öngören anlaşma imzalanmıştı.
Bu kapsamda enerji şirketleri OMV ile Gazprom arasında imzalanan anlaşmaya göre hattın yapımına 2016'da başlanması ve projenin 2018'de tam kapasiteyle çalışması öngörülmüştü.
AVUSTURYA DAĞITIM MERKEZİ OLACAKTI
Putin, Avusturya'nın Rus gazının dağıtım merkezi olacağını, Avusturya Cumhurbaşkanı Heniz Fischer ise Avrupa Birliği'nin (AB) karşı çıktığı anlaşmaya ihtiyaçları olduğunu söylemişti.
Güney Akım Doğalgaz Hattı Projesi, Avrupa'nın Rus doğal gazına olan ihtiyacının bir bölümünü karşılama düşüncesiyle ortaya çıktı. Son 10 yılda Ukrayna'dan kaynaklanan doğalgaz kesintilerinden korunacak bir çözüm olarak görülen proje, Rus doğal gazını Karadeniz altından döşenecek bir boru hattıyla Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyor. AB ise 2020'ye kadar bitmesi planlanan projeye Rusya'ya olan bağımlılığın artacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.
DÜNYA BASINI NE DEDİ?
BBC: Avrupa, Putin-Erdoğan yakınlaşmasından rahatsız.
THE GUARDIAN: Putin, Güney Akım Doğalgaz Hattı'nı sabote ediyor.
DER SPIEGEL: Putin, 100 milyar dolarlık anlaşmalarla Erdoğan'ı kazanma çabasında.
TIMES: Putin, Avrupa'ya gaz savaşı açtı.
FINANCIAL TIMES: Batı'nın yaptırımları; Moskova ve Ankara'ya yarıyor.
RUSSIA TODAY: Avrupa'nın tutumu Türkiye'ye yarayacak.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
O Gün Beni Darp Edenlere Susanlara Hakkımı Helal Etmiyorum
Elvan Simsek
Cumhurbaşkanı Bir milletin Onurudur Namusudur!
Elvan Simsek
Kâbus bitti
Ahmet Kekeç
Berat Albayrak Neden Hedef?
Ersoy Dede
Gökten Ağır Zehirden Acı!
Yüsra D.Büyükcebeci
Bir CHP’linin itirafları: Kaybettiğimiz seçimdir
Sabiha Doğan
Hoşlansanız da olacak, hoşlanmasanız da olacak!
Ahmet Kekeç
ÇORUM DÜNYA'CA ÜNLÜ BİR ŞEHİR
Prf. Dr. İlknur TAŞ
DÜNYA’DA TÜRK HEKİMLERİ VE BAŞARI ÖYKÜLERİ
Esra Öz
Çorum FK – Sivasspor maçı
Yaşar Sol Hayatını Kaybetti!..
Yeşilay’dan Hitit TV Net’e Ziyaret!
"Çorum’da Provokatif Paylaşımlara G…
Kırkdilim Tünelleri Trafiğe Açıldı!
Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı Resmi…
"Çorum’da Araç Sayısı 227 Bini Geçt…
Okullarda ve Çevresinde Alınacak Gü…
Dr. Süleyman Basa’dan "Sosyal Medya…
WHATSAPP’ta Okul Saldırısı Paylaşım…
Çorum’a Dev Proje / Teras Bahçe Ge…
Çorum’da İUP Kapsamında 200 Kişiye…
Hasan Karaoğlu Çorum Protokolüne Va…
Kahramanmaraş’ta Okula Silahlı Sald…
Çorum’da Öğretmen Sendikalarından İ…
"Çimento Arazisindeki Arsalar 21 Ni…
“Çorum Dahil 12 İlde Doktorlara FET…
Çorum - Kırkdilim Tünelleri Açılışa…
Hitit TV Net ve Çorum İl Sağlık Müd…
SON DAKİKA
HAVA DURUMU
ANKET