Rusya - Ukrayna krizini Erdoğan çözecek!

Dünya 3 Şubat 2022 20:50
Videoyu Aç Rusya - Ukrayna krizini Erdoğan çözecek!
A
a

Ukrayna-Rusya arasında son dönemde artan gerginliğin üzerine arabuluculuk teklif eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, davet üzerine Ukrayna'ya gitti...

Türkiye ile Ukrayna arasında 8 anlaşma imzalandı
Türkiye ile Ukrayna arasında 8 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenskiy'nin Marinskiy Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna Hükümeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmilhal tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti arasında Gençlik Politikası alanında iş birliği anlaşması, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba tarafından imza altına alındı.Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Ukrayna Devlet Vergi Servisi arasında Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırası'na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba imza attı.

Türk Standartları Enstitüsü ile Ukrayna Bilimsel Araştırma ve Standardizasyon, Belgelendirme ve Kalite Sorunları Hakkında Eğitim Merkezi arasında mutabakat muhtırasını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba imza altına aldı.Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurulu arasında 4 Aralık 2009 tarihinde Kiev'de imzalanan Kanun Uygulayıcı Birimlerin İşbirliği Anlaşması'nın tadil edilmesine yönelik protokolü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirskiy imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti arasında Yüksek Teknoloji ve Havacılık/Uzay Sanayii Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması'na, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov imza attı.Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Gümrük Servisi arasında Ortak Gümrük Komitesi Tesis Edilmesine İlişkin Protokolü ve Yetkili Ekonomik Operatör Programlarının Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Eylem Planı'nı, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ile Ukrayna Devlet Gümrük Servisi Başkanvekili Vyaçeslav Demçenko imzaladı.

***************************************
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Boryspil Havalimanı'nda Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, eşi Seda Güldere, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ile Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşıladı.

Erdoğan resmi ziyaret kapsamında, 2. Dünya Savaşı'nda ölenlerin anısına Kiev'de yapılan Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakacak; Marinskiy Sarayı'ndaki resmi karşılama töreninin ardından da Zelenskiy ile baş başa görüşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyareti ise kritik bir önem daha taşıyor.

UKRAYNA-RUSYA KRİZİNE ÇÖZÜM

Ukrayna-Rusya arasında yaşanan siyasi ve askeri gerilime barışçıl çözüm sunan Erdoğan, taraflar arasında arabuluculuğa hazır olduğunu duyurmuştu.

Erdoğan, işgale yönelik girişimin bölge huzuru için ciddi bir ihlal doğuracağını da belirterek iki ülke arasında huzursuzluk doğmasını kabul etmediklerini dile getirmişti.

Kiev temaslarının geri dönüşlerinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerde masaya yatırılması bekleniyor.

Yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip eden ABD ve Avrupa'nın gözü ise bu görüşmeden çıkacak sonuçlarda.

İKİLİ İLİŞKİLER VE İŞ BİRLİKLERİ GÖRÜŞÜLECEK

Erdoğan ziyaret kapsamında ayrıca iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Onuncu Toplantısı'na katılacak. Toplantıda, stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da derinleştirilmesi imkanları ele alınacak, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacak.

YENİ ANLAŞMALAR İMZALANACAK

Konsey toplantısı vesilesiyle, ikili ilişkilerin ahdi zeminine önemli katkılar sağlayacak muhtelif anlaşma ve mutabakat metinlerinin imzalanması da gündemde olacak.

PUTIN TÜRKİYE'YE GELİYOR!

Geçtiğimiz günlerde ise Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların çözümü için Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin'i Türkiye'ye davet etmişti. Kremlin'den yapılan açıklamada Vladimir Putin'in davete olumlu baktığı ve Türkiye'ye geleceği belirtilmişti.

Bugün havalimanında yolculuk öncesi kameraların karşısına geçen Erdoğan ise Putin'in, Çin ziyaretinin ardından Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Erdoğan, "Bu iki ziyareti yapmadan, onlarla bu görüşmeleri gerçekleştiremeden hangi taşı nereye koyacağımızı düşünmek doğru olmaz." ifadelerini kullandı.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam