Nerede oy kullanacaksınız tıkla öğren

Asayiş haber 17 Şubat 2017 13:24
Videoyu Aç Nerede oy kullanacaksınız tıkla öğren
A
a

Bunu yapmayanlar oy kullanamayacak! YSK seçmen listesinden sorgulama başladı.

2017 REFERANDUMUNDA NEREDE OY KULLANACAĞIM? - TIKLA SORGULA

YSK seçmen listesi sorgulama başladı. Referandumda oy verebilmek için ysk.gov.tr sitesine girip sorgulama yapmanız gerekiyor. Peki seçmen listesinde adım yok ne yapmalım diyorsanız da sizin için gereken belge ve bilgileri derledik.

https://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama

16 Nisan anayasa referandumunda oy vermek için YSK sitesinden seçmen sorgulama için ysk.gov.tr sitesine girip TC numaranızla kaydınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu yapmadığınız ve seçmen kütüğünde kaydınız olmadığı taktirde referandumda oy veremezsiniz.

YSK'nın muhtarlıklarda askıya çıkardığı seçmen kütüğü listeleri online olarak da sorgulanabiliyor. Seçmen sorgulama işlemini internet üzerinden ysk.gov.tr sitesinden yapacaksınız.16 Nisan referandumunda oy kullanabilmeniz için seçmen kütüğünde kaydınız olmalı. Kaydınız yoksa da 26 Şubat 2017 tarihine kadar seçmen kaydınızı yaptırmanız gerekiyor. Peki seçmen listesi sorgulamayı internet üzerinden nasıl yapacaksınız?

Seçmen sorgulama için yukardaki linke tıklayınca önünüze bir panel geliyor. Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve TC numaranızı yazın. Resim sorgulama bölümündeki şifreyi ekrana girmeyi unutmayın.

Seçmen sorgulama tuşuna bastığınızda sizin bilgileriniz çıkıyor. Aynı zamanda hanenize kayıtlı olanların bilgileri de seçmen listesi sorgulama ekranından görülebiliyor.

Peki seçmen listesi sorgulaması yaptınız ve isminiz çıkmadı ne yapacaksınız, nasıl seçmen kaydı yaptıracaksınız? Bunun için gereken belgeler neler?

Seçmen kütüğünde kaydı bulunmayanlar düzeltme ve yerleşim yeri adresi değiştirmek isteyenler nüfus müdürlüklerine şahsen başvurmak zorundalar. Bunun için de yasal bir süre var. Bu işlemi 26 Şubat 2017 (17.00) Pazar gününe kadar yapmanız gerekiyor.
Peki nüfus kütüğü kaydı için gereken belgeler neler? İlgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğü size tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneğini vercek. O formu ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeniz gerekiyor.

Unutmayın! Referandumda oy verebilmek için mutlaka seçmen listesinde adınızın olması gerekiyor. Haliyle isminiz yoksa kayıt işlemini yaptırmadan oy veremezsiniz. Bu sadece referandum değil tüm seçimler için geçerli. O kullanabilmek için 26 Şubat'a kadar seçmen listesi sorgulamasını yapıp, kaydınızı oluşturun.
----------------------------------------------------------------------

18 Şubat: Muhtarlık bölgesi askı listeleri

 sabah 08.00’de askıya çıkarılacak. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri de güncellenmek üzere askıya çıkarılacak ve itirazlar başlayacak. Yurt dışı seçmen kütüğü,

''www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. YSK’nın www.ysk.gov.tr adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak.

26 Şubat: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirilecek. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itirazlar sona erecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar Türkiye saati ile 17.00’de sona erecek. Bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları, www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanacak.

10 Mart: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurt dışı seçmenler için oy kullanılacak temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgileri "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.

19 Mart: Yurt içi sandık kurullarında yer alacak üye listelerinin siyasi partiler tarafından verilmesinin son günü.18 Mart: İlçe seçim kurulunun siyasi parti üyelerince sandık kurulu başkan adaylarına ilişkin listelerin ilçe seçim kuruluna verilmesinin son günü. (15:00) İlçe seçim kurulu başkanı ve ilçe seçim kurulunun siyasi parti üyeleri tarafından önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi ve SEÇSİS’e girilmesi.

23 Mart: Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetlerin ilçe siçim kurulunca karara bağlanmasının 

son günü.

24 Mart: İlçe seçim kurullarınca miting alanlarının belirlenerek siyasi partilere duyurulmasının son günü.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.

30 Mart: TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.

16 Nisan: Oy kullanma günü.



YSK Başkanı Sadi Güven referandum tarihini açıkladı. Son dakika haberine göre Anayasa değişikliği teklifi 16 Nisan Pazar günü oylanacak.

Güven'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

- Yurtiçinde 55 milyon 336 bin 960 kişi oy kullanacak.
- Yurtdışında 2 milyon 929 bin 389 seçmen 57 ülkede oy kullanacak. 
- 18 Şubat'ta seçmen listeleri askıya çıkacak.
- Seçmenler kütük ve sandık bilgilerini YSK'nın internet sitesinden öğrenebilecek.
- Yurtdışı seçmenler 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında oy kullanacak.
- Gümrüklerde ise 27 Mart-16 Nisan tarihleri arasında sandık kurulacak.
- Referandum oylamasında ''Evet'' mührünün beyaz zemine ''Hayır'' mührünün ise kahverengi zemine basılacak.
- Sandık başlarında 10 partinin görevlilerinin bulunacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MADDELERİ NELER

MADDE 1: 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2: 2709 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3: 2709 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yirmibeş” ibaresi “Onsekiz” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar,” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4: Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.”
MADDE 5: Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek görevleriyle ilgili.
MADDE 6: Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisiyle ilgili...
MADDE 7: Cumhurbaşkanı seçilebilme şartlarını ve seçimlerini düzenliyor.
MADDE 8: Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini genişleterek yeniden düzenleyen maddedir.
MADDE 9: Cumhurbaşkanının cezai sorumluluklarını düzeliyor.
MADDE 10: Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması, vekalet ve bakanlarla ilgili düzenleme.
MADDE 11 : Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini düzenliyor.
12. MADDE: Cumhurbaşkanına olağanüstü hal ilanı ve kararname çıkarma yetkisi veriyor.
13. MADDE: Askeri mahkemeler kaldırılıyor.
14. MADDE: HSYK üyelerinin seçiminde TBMM'de uygulanacak yöntem düzenleniyor.
15. MADDE: Bütçe hazırlama ve kabulüne ilişkin düzenleme
16. MADDE: Başbakanlık'a son veriliyor; Başbakan ve bakanlar kurulunun yetkileri Cumhurbaşkanı'na aktarılıyor.
17. MADDE: Cumhurbaşkanlığı seçiminin genel seçimle birlikte 3 Kasım 2019'da yapılmasını öngörüyor.
18. MADDE: Yürürlük maddesi. Cumhurbaşkanı'nın parti genel başkanı da olmasının yolunu açan maddenin değişiklik halkoyunda kabul edildikten sonra yürürlüğe girmesini sağlıyor.

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam