MB'dan yıl sonu enflasyon tahmini

Asayiş haber 30 Ocak 2019 12:59
Videoyu Aç MB'dan  yıl sonu enflasyon tahmini
A
a

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı. Çetinkaya, ''Enflasyon yıl sonunda yüzde 14,6, 2020'de yüzde 8,2 olarak tahmin edildi. 2021'de ise yüzde 5,4'e gerileyeceği tahmin edilmektedir'' açıklamasında bulundu...

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ilk enflasyon rakamlarını açıkladı.

Murat Çetinkaya'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Murat Çetinkaya, gelişmekte olan ülkelerin risk primleri dalgalı seyretmekle beraber yılbaşından beri gerilemekte olduğunu, para politikasındaki sıkı duruşunun sürdürülmesi ve sıkı duruş yurtiçi finansal göstergelere katkıda bulunduğunu, kredilerin büyüme hızındaki yavaşlamanın belirgin hale geldiğini, Türk Lirası'nın ima edilen oynaklığı eylül ayından bu yana gerilediğini, dengelenme eğilimi dördüncü çeyrekte belirginleştiğini ve net ihracatın büyümeye katkısının süreceğini öngördüklerini açıkladı.

''GIDA ENFLASYONU TAHMİNİNİ 2019 İÇİN KORUDUK''

Petrol fiyatları ile ilgili konuşan Çetinkaya, ''Tahminimizi 80 dolardan 63 dolara düşürdük. Yıl sonu gıda enflasyonu tahminini 2019 için yüzde 13 olarak koruduk'' ifadelerini kullandı.

Enflasyon yıl sonunda yüzde 14,6, olduğunu belirten Çetinkaya, ''2020'de yüzde 8,2 olarak tahmin edildi. 2021'de ise yüzde 5,4'e gerileyeceği tahmin edilmektedir.'' şeklinde konuştu.

Çetinkaya, ''2019'da TL cinsi ithalat fiyatları varsayımındaki aşağı güncelleme enflasyon tahminine yüzde 0,5 puan düşürücü yönde katkı yaptı. Birim işgücü maliyetlerindeki yukarı yönlü güncelleme 2019 enflasyon tahminine yüzde 0,4 puan yükseltici katkı yaptı.'' ifadelerine yer verdi.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ GÖRÜNENE KADAR SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Murat Çetinkaya sıkı duruş ile beraber cari açıktaki dengelenmenin risk primine katkı sağlayarak döviz kuru oynaklığını sınırlamasını beklediklerine değinerek, ''Enflasyonda ikna edici düşüş görünene kadar sıkı duruş sürdürülecek. Bu doğrultuda gerekirse ek sıkılaştırma yapılabilecek. Fiyatlama davranışlarını etkileyen tüm unsurlar yakından takip edilerek para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.'' dedi.

Enflasyon görünümü ve fiyatlama davranışlarını tüm kalemleriyle beraber değerlendirerek sağlıklı seviyelere ulaştığını görmemiz gerektiğinden bahseden Çetinkaya, ''Enflasyonda bulunduğumuz seviyeler olası risklere karşı yüksek temkinlilik gerektiriyor. Mümkün olan en kısa sürede tek haneli enflasyona ulaşabileceğimiz parasal duruş ne ise bu şekilde devam edeceğiz. 2019'da ihracat ve turizmdeki güçlü seyrin toparlanmaya destek olacağını düşünüyoruz. İstikrarı sağlayan politika bileşiminin korunması önemli."

Kaynak : www.hitittv.com
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam