Liselerdeki eğitim ve öğretim yönetmeliğinde değişiklik

Asayiş haber 3 Eylül 2020 08:35
Videoyu Aç  Liselerdeki eğitim ve öğretim yönetmeliğinde değişiklik
A
a

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemesinde, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10. sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri artık rehberlik hizmetleri sonrasında 9. sınıflarda yapılacak...

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi ve özel örgün ortaöğretim kurumlarında eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe dair usul ve esasların düzenlendiği yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Buna göre, öğrencinin iki dönem puanı alabilecek durumda olmasına rağmen öğretmenin raporlu veya izinli olması, göreve geç başlaması, dönem bitmeden ayrılması ile öğretmensizlik, doğal afet, salgın hastalık, olağanüstü hal ve benzeri sebeplerle işlenemeyen ders programları tamamlanacak.

Beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik gibi yeteneğe bağlı seçilen derslerde, 10 öğrenci talebi şartı olmayacak.

Ödev verilmeyecek

Bakanlığın düzenlemesiyle okullarda öğrencilere, resmi tatil günlerinde puanla değerlendirilecek ödev verilmeyecek. Milli Eğitim 

Anadolu teknik programlarında 12. sınıfta alan ayırımı yapılmadan akademik destek şubeleri oluşturulacak. Bu öğrenciler, seçtikleri akademik destek paketine göre gruplara ayrılacak. Bir gruptaki öğrenci sayısı 10'dan az olmayacak. Ancak ders yılı içerisinde öğrenci sayısının azalması halinde mevcut öğrencilerle eğitime devam edilecek. 

Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanıyla, tercihleri doğrultusunda, doğrudan alana öğrenci yerleştirilecek. 

Anadolu meslek programı öğrencilerinden 11. sınıfı geçen ve 9, 10 ve 11. sınıf ortak derslerinin ağırlıklı yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması en az 70 olanlar Anadolu teknik programına geçmek için başvurabilecek. Başvuru ve yerleştirme işlemleri, Bakanlıkça belirlenen esaslar ve kayıt takvimi çerçevesinde, e-Okul sistemi üzerinden yapılacak. Ayrıca ustalık yeterliliğini kazanmış olanların iş pedagojisi kurslarına uzaktan eğitim yoluyla katılabilmeleri ve sınavlarını e-Sınav şeklinde yapılabilmesi düzenlemesinde de bulunuldu.

Diğer Anadolu meslek programlarında alana yerleştirme işlemi 10. sınıf yerine 9. sınıfta yapılacak. Böylece 9. sınıfta alınan ders yılının başladığı ilk 2 hafta içinde okullarında yapılacak alan tanıtımları ve yönlendirmeler sonucunda öğrencilerin tercihleri alınmak suretiyle ortaokul başarı puanı esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Anadolu teknik ve Anadolu meslek programlarında dala yerleştirme işlemi 9. sınıf sonunda e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.

Mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin beceri sınavı, Bakanlık tarafından hazırlanan, kalfalık ustalık beceri sınavı değerlendirme kriterleri doğrultusunda, uygulamalı olarak yapılacak ve kamera kaydına alınacak.

Hazırlık sınıfı olmayan okulların 9. sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların 9. sınıflarına yeterlilik sınavına bağlı nakil yoluyla geçmek isteyen öğrenciler için getirilen "ekim ayı sonuna kadar" sınırlaması kaldırıldı.

Yabancı dil sınavlarına standart getirildi

Bakanlığın yeni yönetmeliğine, yabancı dil derslerinin sınavlarında yaşanan farklı anlama ve uygulamaların önüne geçilmesi, uygulamada birlikteliğin sağlanması için yeni uygulamalar getirildi. Buna göre, yabancı dil derslerinin her sınavı, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olacak.

Sorumluluk sınavlarında 50 puan şartı

Yeni yönetmelikle bir dersten sorumlu geçen öğrenciler için sorumluluk sınavından en az 50 puan alınması şartı geldi.

Hamile öğretmenlere, hamileliğin 24'üncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden bir yıllık sürenin sonuna kadar istememesi durumunda nöbet görevi verilmeyecek.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam