Koronavirüs testinde kriterler değişiyor

Asayiş haber 8 Haziran 2020 17:47
Videoyu Aç Koronavirüs testinde kriterler değişiyor
A
a

Sağlık Bakanlığı, hiç belirtisi olmayan pozitif vakalara ulaşılınca koronavirüs test kriterlerini değiştirdi. Artık boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı, ishal şikayetlerinden sadece bir tanesi görülse bile koronavirüs testi yapılacak...

Sağlık Bakanlığı özellikle 'ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı' şikayetinden biri dahi görülse korona testi uyguluyordu. Fakat son dönemde semptom olmadan veya farklı semptomlar gösteren pozitif vakalara ulaşıldı.

Bunun üzerine Bakanlık, test kriterlerini tekrar güncelledi. Artık boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı, ishal belirtilerinden her biri, test için yeterli olacak. Şimdiye kadar ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi temel kriterler alınıyordu. Güncel durumda ateş, öksürük veya nefes darlığı halinde tekrar test yapılacak, fakat bunlardan biri olmazsa diğer semptomlar test sürecini başlatacak.

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Artık acil servislere başvuran hastalarda ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, tat-koku alma kaybı ve ishal korona açısından incelemeyi gerektiren belirtilerden" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın vaka tanımlarını sürekli güncellediğini belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk şunları söyledi:

"Bakanlık vaka tanımlarını sürekli güncelledi. Bu konuda büyük çalışma yapılıyor. Bu çalışmaya göre, test yapılacak gruplar belirlenecek. Zaten ameliyat öncesi büyük gruba bu testler planlanıyor. Tabii her şey verilere bağlı. Şu anda test algoritmaları konusunda çalışma sürüyor. Meslek gruplarına göre testi de veriler belirleyecek. Her şey günü gününe, saati saatine takip ediliyor. Bakanlığın büyük bir test kapasitesi var."

Ceyhan: Hastaların yüzde 45'i belirtisiz

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, "Şu anda dünya genelinde bulaşların yüzde 45'inin belirtisiz kişilerden oluştuğu ortaya çıktı. Pandemi başladığında korona hastalarının yüzde 70'inde ateş, öksürük vardı. Ama bu oran ateşte yüzde 20'lere düştü. Bu nedenle Bakanlığın boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat koku alma kaybı, ishal gibi belirtileri de vaka tanımına alması uygun olmuş. Hatta kalp ağrıları, ciltte renk değişimleri de belirtilere eklenebilir" dedi.

Kaynak : www.hitittv.net
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

YENİLENEN SİTEMİZİ NASIL BULUYORSUNUZ?

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
  • http://www.hitittv.net Çorum'un Ulusal ve Yerel
  • İnteraktif haber sitesi
  • Sondakika Çorum Haberleri
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat
sol reklam
Önce çevre
Erdoğan reklam